vegan-bbq-tips-thedailygreen

Een vegan bbq organiseren: 10 eenvoudige tips!

Niks is lekkerder en gezelliger om deze zomer te genieten van een perfect georganiseerde barbecue. En ja, dat kan heel goed zonder vlees. Sterker nog, dat is uitermate voedzaam zolang je maar een paar basisregels hanteert. Op die manier geniet je extra lang van de barbecue en weet iedereen in je vriendenkring wie de echte vegan grillspecialist is. De belangrijkste aandachtspunten voor een perfecte vegan bbq geven we graag prijs.

1 Vegan bbq met een thema!

Je kan er natuurlijk voor kiezen om echt alles op tafel te zetten wat enigszins eetbaar is en het dan ‘bourgondisch’ te noemen. Veel leuker is het om al bij de voorbereiding n ate denken over een specifiek thema. Het grote voordeel is dat je op die manier je creativiteit de volledige vrijheid geeft.

Overweeg bijvoorbeeld om Mexico te gebruiken als thema. Zo kun je kiezen voor het grillen van maiskolven, zwarte bonenburgers met guacamole en gemarineerde plantaardige spiesjes met chipotle. Bam, je Mexicaanse vegan bbq is een feit!

veganistische-barbecue-thedailygreen

Lees ook: Vegan op vakantie, hoe pak je dit aan?

2 Vergeet geen eiwitten op te nemen bij je vegan bbq

Een vegan BBQ betekent natuurlijk niet dat je de nodige eiwitten mag vergeten. Er zijn tal van fantastische plantaardige eiwitopties beschikbaar: peulvruchten zoals bonen, kikkererwten en linzen zijn ideaal om te verwerken in pasteitjes

Voor een veganistische burger met een typisch Mexicaanse smaak kun je het volgende uitproberen:

  • 400 g zwarte bonen
  • 2 tl chipotle pasta
  • 2 fijngesneden lente-uitjes
  • 1 geplette knoflookteentje
  • 100g volkoren paneermeel
  • een handvol gehakte koriander
  • 1 eetlepel tahini

Mix alle ingrediënten samen met behulp van een staafmixer en vorm dan 4 burgers. Smeer de burgers met olijfolie in en grill ze 3 minuten aan elke kant. Serveer het met guacamole, zoete aardappelchips en een groene salade! Smullen maar.

3 Boost je smaken

Zoals een vleeseter zijn vlees ook nooit zonder kruiden bereid, zo zou je dat als vegan ook niet moeten doen met je groenten. Ook al is de grote variëteit aan smaak een van de grote pluspunten, er zijn tal van manieren om ze nog even iets lekkerder te maken. Zo is de geglazuurde aubergine het perfecte voorbeeld van een goede marinade die de eenvoudige aubergine naar een heel nieuw niveau tilt.

4 Fleur je tofu op!

Tofu heeft een geweldige textuur die perfect is voor een doodnormale hamburger of een lekker vegan kebab. Niks mee dus. Als je het wilt gaan grillen, dan wordt het een ander verhaal. Het is dan bijna een ongeïnspireerd en haast smakeloos product. Dat kan anders! Hoe dan? Door het te marineren. Het volgende Hoisin Tofu recept is een perfect voorbeeld hoe je van iets simpels, iets spectaculairs kunt maken. Het goede nieuws is dat iedereen het kan.

tofu-bbq

Lees ook: Dit zijn de 3 moeilijkste dingen aan veganist zijn!

Tofu burger recept

Probeer voor een klassieke tofu-burger deze combinatie: 1 teentje knoflook, 1 el sojasaus, 1 eetlepel tomatenpuree, 1 eetlepel ahornsiroop, ½ tl chilipoeder, 1 theelepel komijn, 3 eetlepels olijfolie.

Droog de tofu eerst en snijd het vervolgens in plakjes of blokjes die niet meer dan 3 cm dik zijn. Om een ​​tofu-burger te maken, combineer je een pakket gemarineerde tofu met 2 fijngesneden lente-uitjes, 10 g sesamzaadjes, 1 eetlepel sojasaus en 80 g gehakte champignons. Bedek het met olijfolie en grill het op de barbecue gedurende 3 minuten aan elke kant. Serveer het met een knapperige koolsalade of een noedelsalade.

5 Experimenteer met kebabs

Snel, kleurrijk en eenvoudig te maken; geen enkele barbecue is compleet zonder een royaal bord vol heerlijk gemarineerde en perfect gegrilde kebab. Bovendien kun je er eindeloos mee combineren.

Onze tip: in blokjes gesneden tofu, aubergine, courgette, cherrytomaatjes, paprika’s en rode ui. Gebruik royale hoeveelheden (olijf)olie en grill de tofu aan beide kanten gedurende enkele minuten.

vegan-bbq-organiseren-thedailygreen

Lees ook: 3 fabels over sojabonen ontkracht!

6 Onmisbaar op een vegan bbq: vegan steaks

Vegan steaks zijn gewoon prachtig op de grill en als je ze nog nooit hebt geproefd, dan is het hoog tijd om deze topper uit te proberen.

Probeer eens deze variatie: snij bloemkool in plakjes van 1 cm. Smeer ze goed in met 2 el. citroensap, 2 eetlepels olijfolie, 2 theel. komijn, 2 theel. ahornsiroop en 1 theelepel kurkuma voordat je de barbecue aan zet . Grill ze vervolgens aan beide zijden gedurende twee minuten.

7 Wees creatief met burgers

Veggie pasteitjes zijn niet de enige manier om een ​​smakelijke vegan hamburger te maken, je kunt ook gemarineerde tofu, gegrilde portobello champignons of gegrilde aubergine gebruiken. Serveer het in een broodje naar keuze, eventueel gecombineerd met smakelijke kruiden.

Nog een tip: gesneden teriyaki van gemarineerde en gegrilde aubergines en geserveerd op een broodje, gegarneerd met tahini en geraspte sla met een beetje Aziatische koolsalade. In een woord heerlijk!

Lees ook: Hoe gezond is veganistisch eten nu echt?

8 Omarm veganistische mayo

Voor een smakelijke aardappelsalade heb je geen mayonaise nodig, maar kun je echt niet zonder, maak dan je eigen vegan mayo. Die kun je uiteraard kant-en-klaar in de betere supermarkt kopen, maar de echte foodie draait zijn of haar hand er niet voor om en maakt het gewoon zelf. Voor alle vegans die graag willen experimenteren hebben we het volgende recept bedacht:

Vegan mayo recept

Laat 120 g cashewnoten gedurende 3 uur (of ’s nachts) weken en meng het daarna met 120 ml water, 1 eetlepel citroensap en 1 theelepel gistvlokken of een flinke snuf zout. Dit is je basis voor je cashewnoten creme. Vervolgens voeg je kruiden toe, net als knoflook om het geheel op smaak te brengen. Deze mayo werkt uitstekend in combinatie met gekookte nieuwe aardappelen en verse kruiden en kan worden gebruikt als bijgerecht naast de hamburgers, groenten of kebab.

9 Het kan nog lekkerder

Een extra stevige bite geven aan je creaties bij voor de vegan bbq? Pinda’s en noten zijn geweldig als toevoeging en ze zijn super gezond! Dat pinda’s en noten daarnaast een behoorlijke hoeveelheid eiwitten bevatten hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Hak ze fijn en strooi ze over salades of geroosterde groenten.

Wil je het echt lekker maken en je gasten verrassen met je culinaire creativiteit, probeer dan deze satésaus. Mix 3 eetlepels pindakaas, 1 eetlepel bruine suiker, 3 el limoensap, 1 el sojasaus en 200 ml kokoscrème. Dit gaat trouwens perfect samen met tofu-kebab of als sausje voor geroosterde groenten. Ideaal voor je vegan bbq!

vegan-recepten-thedailygreen

Lees ook: De invloed van vleesvervangers op vleeseters is groter dan je denkt!

10 Eveneens onmisbaar: Omega-3 vetzuren

Als je een plantaardig dieet volgt, zul je meer moeite moeten doen om voldoende Omega-3 vetzuren binnen te krijgen. Gelukkig ben je als overtuigde vegan niet voor een gat te vangen en weet je dat de beste bron van omega-3 vetzuren, zaden en walnoten zijn. Je groenten en salades kun je eenvoudig voorzien van een geweldige topping van zaden of voeg een handvol toe aan je hamburgermix. Ze smaken niet alleen goed, maar voegen ook textuur toe en geven net dat beetje extra smaak.

Wat gooi jij het liefst op de bbq als vegan? Deel je favoriete recepten in de reacties hieronder!