veganistisch-gezond-thedailygreen

Hoe gezond is veganistisch eten nu echt?

Dat een vegan lifestyle gezond is wordt duidelijk zichtbaar in het aantal mensen wat zichzelf vegetariër of veganist noemt. Terwijl Nederland in 1996 nog slechts 16.000 veganisten rijk was, staat de teller inmiddels op 100.000 mensen volgens de Nederlandse Vereniging van Veganisten. Het bewust eten van plantaardige voeding groeit dus als onbespoten kool en het einde is nog lang niet in zicht. Maar hoe gezond is vegan nou eigenlijk?

Europese wetenschappers zijn van mening dat een veganistische leefstijl niet per definitie ongezond is, maar dat je wel moet letten op de voedingsstoffen die je binnen krijgt.  Door het eten van enkel plataardige producten krijg je volgens de wetenschappers niet voldoende voedingsstoffen binnen. Zo is het raadzaam om door middel van supplementen de hoeveelheid vitamine B12 aan te vullen, net als jodium en bepaalde vetzuren.

Jonge kinderen en zwangere vrouwen

Er zijn ook onderzoekers die waarschuwen voor mogelijk negatieve effecten van een vegan voedingspatroon. Martin Cohen van de Britse University of Hertfordshire en hoogleraar Frederic Leroy van de Vrije Universiteit Brussel zijn van mening dat veganisme tot bepaalde klachten kan leiden. Zij noemen onder andere fysieke en cognitieve problemen als gevolg van een vegan voedingspatroon. Een minder goed functionerende stofwisseling zou mogelijk zijn als de voeding niet wordt aangevuld met supplementen. Met name voor jonge kinderen en zwangere vrouwen zou een vegan voedingspatroon niet zonder risico zijn: “Een B12-tekort kan ernstige gevolgen hebben voor het zenuwstelsel. En jodium is voor zwangere vrouwen belangrijk om hun baby goed te laten groeien,” zeggen de onderzoekers.

gezond-vegan-thedailygreen

Lees ook: The Beyond Burger is een hype: wat is het nu precies?

Te weinig kennis

“Dierlijke producten zijn bronnen van gezonde voedingsstoffen. Als je die helemaal uit je dieet weglaat, kan dat de stofwisseling aantasten. De meeste mensen hebben niet voldoende kennis over de complexiteit van voeding in relatie tot de stofwisseling. Hierdoor zien ze snel belangrijke zaken over het hoofd. Maar weinig mensen weten hoeveel en welke voedingsstoffen ze precies binnenkrijgen met hun dieet en wat het belang daarvan is voor hun lichaam,” aldus een artikel in The Independent. Een goed advies zou zijn om je eerst te verdiepen in de werking van supplementen als je overweegt om volledig vegan te worden. Op die manier zou je in staat zijn om een gebalanceerd dieet te volgen wat zowel 100 procent plantaardig als verantwoord is.

vegan-hoe-gezond-thedailygreen

Lees ook: Duurzaam eten: wat is het en hoe pak je dit aan?

Gezonde levensstijl

Astrid Postma van het Voedingscentrum zegt daarentegen dat juist veganisten gezonder zijn dan niet-veganisten. Dan ligt de conclusie voor de hand dat een vegan leefstijl een behoorlijke bijdrage levert aan een gezond leven. Die stelling gaat niet helemaal op volgens Postma. “Veganisten lopen minder risico op hart- en vaatziekten. Dat hangt niet zozeer samen met hun dieet, maar komt doordat ze over het algemeen sowieso gezonder leven. Ze roken minder en bewegen meer,” aldus Postma in een gesprek met NOS.

Hoe gezond eet jij? En eet je veganistisch of vegetarisch? Laat het ons weten in de reacties hieronder!