Micro reizen is hip: een populaire duurzame manier van reizen

Als je een beetje actief bent op social media dan zie je maar al te vaak afbeeldingen van de meest tropische oorden. De ene plek is nog mooier dan de ander. We reizen dus wat af en waar het voor de een niet ver genoeg kan zijn, zoekt de ander het wat dichter bij huis. Dat laatste begint steeds meer een trend te worden: lekker reizen, maar dan wel dicht bij huis. Vakantie in eigen land in een nieuw jasje: micro reizen.

Je ziet het steeds vaker: waar mensen vroeger zich gereed maakten voor een lange reis naar een ver land, daar kiest een groot deel van de bevolking voor een reis dichter bij huis. Dan kan een roadtrip zijn of gewoon een lang weekend weg in Nederland. Leuk om dus even te ontsnappen aan de alledaagse sleur. Wij zijn in ieder geval helemaal om.

Vakantie in eigen land

Met al die reizen naar Spanje, Griekenland en Turkije zou je bijna vergeten hoe mooi ons eigen Nederland is. Niet voor niets zien we een gestage groei van het aantal buitenlandse toeristen die er duidelijk voor kiezen om Nederland te ontdekken. De Kinderdijk en Madurodam zijn al jarenlang een grote trekpleister en ook de Keukenhof is inmiddels een internationaal begrip geworden. Maar wat weten we als Nederlanders eigenlijk van ons eigen land? Bijzonder weinig en dat is dan ook een van de redenen dat steeds meer Nederlanders er voor kiezen om de vakantie in eigen land door te brengen.

De cijfers liegen er niet om: in 2018 gingen maar liefst zo’n 4.5 miljoen Nederlanders in eigen land op vakantie. Het kan dus wel en dat kan maar een ding betekenen: er is voldoende te beleven en te ontdekken in ons eigen land.

Met een stijging van 2.5 procent kiezen onze landgenoten dus voor een nieuwe trend: micro reizen. Het beeld dat je voor een echte vakantie naar het buitenland moet afreizen mag dus worden bijgesteld. Daar zijn een aantal logische redenen voor aan te wijzen.

Impact op ons klimaat

Het goede nieuws is dat steeds meer mensen beseffen hoe slecht het voor het milieu is om te vliegen. Voor een retourtje Bali moet je eigenlijk 1500 bomen aanplanten om de CO2 uitstoot te compenseren. Dat is dus voor de meeste mensen geen haalbare zaak en dus is een vakantie in eigen land een goed alternatief.

Goedkoper

Natuurlijk, zoals de Zeeuwen het vroeger zeiden ‘ons bin zûnig’. Met andere woorden, geld speelt wel degelijk een rol. Misschien niet zo zeer tijdens de vakantie, maar met het boeken van een vakantie wordt er wel degelijk rekening mee gehouden. Het mag dus niet teveel kosten. Gelukkig hoeft dat ook niet, in Zeeuws-Vlaanderen zijn tal van pittoreske dorpjes te bezoeken die je zelf via een wandeling door de natuur kunt bereiken. Uiteraard hebben we ook nog de Waddeneilanden die zich bij uitstek lenen voor een korte en indrukwekkende vakantie.

Lees ook: Duurzaam op vakantie in eigen land: 3 tips!

Ontsnappen uit de dagelijkse sleur

De meest logische reden voor een micro-vakantie is deze: het ontsnappen aan de sleur van alledag. Even lekker weg, zonder dat je je druk hoeft te maken over de afwas of andere futiliteiten. Micro reizen betekent ook niet dat het direct een vakantie moet zijn, een dagje weg valt ook al onder de noemer micro reis. De oorsprong van het begrip micro reis is overigens een bedenksel van Alastair Humphreys, de Britse National Geographic Adventurer van 2012. Hij was het dagelijkse leven zo beu dat hij ging reizen. Al snel kwam het besef dat hij zich in een bevoorrechte positie bevond om maar liefst vier jaar lang te reizen. Hij bedacht daarom het concept wat we nu kennen als micro reis: een ervaring om even te ontsnappen. Inmiddels zijn talloze mensen hem dankbaar en maken ze volop gebruik van zijn idee om kortstondig te reizen.