Duurzaam leven begint met een langetermijnvisie

De ambitie om groener te leven heeft veel teweeg gebracht. We kijken niet langer alleen maar naar de functionaliteit van een product of dienst. Inmiddels hebben de effecten op de lange termijn meer gewicht gekregen. Mensen met oog voor de natuur kiezen bijvoorbeeld liever voor de trein dan het vliegtuig. Ze proberen plastic zoveel mogelijk te vermijden en geven de voorkeur  kleding die op een duurzame wijze geproduceerd is. Het zijn allemaal voorbeelden die passen bij een langetermijnvisie en bij de definitie van duurzaamheid. 

1. Groene ambities veranderen de kijk op het leven

Mensen zijn ongelooflijk intelligente dieren. Maar denken aan de lange termijn past niet echt bij onze natuur. Niet alleen het klimaat lijdt ernstig onder dit gebrek. Want ook de mens zelf is het slachtoffer van z’n eigen kortzichtige acties. Denk bijvoorbeeld aan financiële problemen. Die worden niet zelden veroorzaakt door het kopen van overbodige producten, als het even kan op afbetaling. Daar heb je even plezier van, maar over een langere periode heb je alleen maar last van een gebrek aan geld. Een ander voorbeeld zijn de campagnes van de overheid om de bevolking te motiveren om te stoppen met roken. Iedereen kent het gevaar, maar omdat gezondheidsproblemen pas op latere leeftijd optreden ontbreekt de urgentie om onmiddellijk te stoppen. 

2. Plan je leven beter en wordt gelukkiger

Een andere instelling door meer aandacht te besteden aan de effecten van menselijk gedrag op de natuur heeft dus ook voordelen voor jou als individu. Niet langer ga je door het leven als een wezen met een kortetermijnvisie. Je verlegt je blik verder in de toekomst en daar haal je voordelen uit. Duurzame oplossingen inzetten is dus niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je persoonlijke ontwikkeling. 

3. Rekening houden met de toekomst en leven met minder stress

Problemen voor je uit schuiven zorgt uiteindelijk alleen maar voor meer narigheid. Je hoeft natuurlijk niet je hele leven minutieus uit te stippelen. Maar verder vooruit kijken is wel degelijk goed voor je gezondheid, financiën en je mentale gemoedstoestand. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je juridische zaken helemaal op orde zijn. Laat niets aan het toeval over en laat je wensen op papier vastleggen bij de notaris. Hierdoor weet je bijvoorbeeld zeker dat jouw partner aanspraak maakt op jouw nalatenschap. Duurzaam leven betekent dat je ook rekening houdt met de wereld na je eigen overlijden. Je wenst een mooie wereld achter te laten voor generaties die volgen. Begin bij jezelf en laat je testament opstellen zodat jouw erfenis in de juiste handen terechtkomt.