Afkicken van drugs en tuinieren? Een bewezen top-combinatie!

Afkicken van drugs en tuinieren? Een bewezen top-combinatie!

Twee zaken die in eerste instantie niet vaak aan elkaar gekoppeld worden maar zeker wel een positieve invloed op elkaar kunnen hebben? Dat zijn het afkicken van drugs en lekker tuinieren. En dan bedoelen we natuurlijk niet het verbouwen van wietplanten of andere verslavend groen. Nee, met je handen in de modder wroeten kan een zeer positieve bijdrage leveren aan het afkickproces. Hoe dit kan en hoe je dit succesvol inzet, zowel in als na opname in een afkickkliniek? Dat lees je in dit blog.

Afkickproces

Een afkickproces van drugs en andere verslavingen kent vaak een eerste, korte en intense periode waarna er een fase van herstel ontstaat. In die eerste periode zullen zowel grote mentale als fysieke uitdagingen ontstaan. Trillen, zweten, slapeloosheid en depressiviteit zijn eerder regel dan uitzondering. Maar na deze eerste intense weken van directe opname in een afkickkliniek zal er structureel iets moeten gebeuren om een duurzaam effect te bereiken. Vaak ontstaat nu de fase waar aan herstel kan worden gewerkt.

Duurzaam herstel

Duurzaam herstel

Vaak is het moment na die eerste intense weken aangebroken om te kijken hoe het nieuwe leven vormgegeven kan worden. Dit is ook het moment te werken aan oude, verslavende patronen en onderliggend gedrag aan te pakken. Van trauma’s behandelen tot emotionele leegtes bespreken, zeer heftig maar ook helend. Het is goed om niet alleen te focussen tijdens zo’n herstelproces op het mentale gedeelte maar ook fysiek aan de slag te gaan.

Deze meer holistische benadering van het afkicken van een drugsverslaving heeft zich al keer op keer bewezen. Tuinieren is hierbij een ontzettend goede en gezonde tool. Wanneer men zich in een groene omgeving bevindt maakt het lichaam stofjes aan waar je van opfleurt, letterlijk! Daarnaast is buitenlucht, zuurstof én beweging helend. Ook geeft tuinieren een hoge mate van voldoening, het resultaat liegt er immers in veel gevallen niet om.

Het leuke aan tuinieren is, iedereen kan het! Wellicht moet je even googelen hoe je een bepaalde struik of boom snoeit, maar onkruid weghalen, het gras maaien of nieuwe plantjes poten kan iedereen. Dus een argument dat je het niet kan, is hierbij nooit een goede.

Kortom, tuinieren en bezig zijn in de natuur geven een ex-verslaafde een daginvulling op een zeer gezonde manier. Het zorgt ervoor dat leeggekomen ruimte in zowel het hoofd als in de dag opgevuld wordt. Het is een moment van reflectie maar ook van tastbaar resultaat. Tuinieren en afkicken van drugs; zo’n gekke combinatie is het nog niet!