duurzaam-vakantie-thuis-thedailygreen

Duurzaamheid tijden je vakantie, het begint thuis al!

Vakantie vieren is normaal gesproken een tijd van lekker zorgeloos genieten en in veel gevallen het tegenovergestelde doen van wat thuis juist ondenkbaar is. Voor de een betekent dat steevast de avond afsluiten met een krat bier binnen handbereik, vijd dagen lang genieten van de barbecue want dat is wel zo makkelijk. Vaak vergeten we het stukje duurzaamheid toe te passen op ons vakantie-adres. In veel gevallen is het juist een kleine moeite, maar zijn we er niet zo mee bezig omdat het weer een verplichting zou zijn om ons gedrag onder een vergrootglas te leggen. 

Duurzaam vakantie vieren begint thuis

Volgens het Voedingscentrum hoeft het helemaal niet zo complex te zijn en kunnen enkele eenvoudige spelregels de vakantie net zo aangenaam maken. Het begint in ieder geval al thuis voor je weg gaat. Wat het Voedingscentrum betreft zou het een goede gewoonte moeten zijn om de koelkast leeg te maken, net als de fruitschaal. Blijven er toch nog eetbare producten achter, deel deze dan met de buren voor je vertrekt.

‘Veel vers eten is niet geschikt om mee te nemen en blijft ook niet goed tot je terug bent. Je kunt het daarom beter opmaken of weggeven voor je gaat’, aldus Corné van Dooren, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum. Wat van Dooren betreft zijn dat niet de enige tips om de vakantie iets duurzamer te maken. Met een beetje slim handelen kun je in enkele eenvoudige stappen al heel wat doen om het concept ‘duurzaamheid’ een vast onderdeel van je vakantie te laten zijn.

Een goed begin is het halve werk

Een goede planning is essentieel zegt Van Dooren. Dat geldt zeker voor het opmaken van de voorraad voedingsmiddelen. ‘Bedenk de laatste keer dat je boodschappen doet voordat je op vakantie gaat, wat je écht nodig hebt. Maak eerst een reisje langs je koelkast, voorraadkast en fruitschaal. Wat moet op? Wanneer eet je het op? En hoeveel dagen eet je nog thuis? Je weet dan precies wat je nodig hebt en koopt dan minder snel te veel.’ Maak van restjes die je nog thuis hebt voor je ‘laatste’ maaltijd bijvoorbeeld soep, salade of een roerbakgerecht. ‘Een halfje brood of groente kun je prima invriezen en is bovendien handig bij thuiskomst.’

Voedsel weggeven is ook duurzaam

Logischerwijs is het bijna onmogelijk om te verwachten dat alle eetbare zaken die je in huis hebt, ook daadwerkelijk op zullen gaan. Er blijft altijd wat eetbaars of drinkbaars achter en dat is dan ook niet het grootste probleem. In principe heb je twee mogelijkheden, of je gooit weg wat je niet meer consumeert, of je geeft het weg. Dat laatste heeft uiteraard de voorkeur. Er is immers altijd wel iemand die je blij kunt maken met overgebleven voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan familie, vrienden of, lekker dichtbij,  je buren, zegt Van Dooren. “Laat de buren in je koelkast gluren. Dat is de makkelijkste oplossing om overgebleven eten van de afvalbak te redden.’

‘Alle beetjes helpen.”

Het Voedingscentrum geeft aan dat er jaarlijks voor tonnen aan voedsel kan worden gered door er duurzaam mee om te gaan. “Alle beetjes helpen en maken een groot verschil”, zegt Van Dooren.