Je zult er niet elke dag bij stilstaan, maar bij de productie van wijn komt meer kijken dan druiven plukken en deze met de blote voeten persen. Net als bij de productie van sommige biermerken en biersoorten, is het gebruik van dierlijke ingredienten geen ongewone situatie in de wijnproductie. Zo gebeurt het nog steeds dat er eiwit, caseïne, gelatine en visslijm wordt gebruikt voordat het in jouw glas terecht komt. Ook als het niet op het etiket vermeld staat kan de wijn die je in je hand hebt dierlijke ingrediënten bevatten. De wijnproducent is namelijk niet verplicht om alle informatie te vermelden.
Hulp bij het kiezen van een lekkere vegan wijn
Uit de bovenstaande informatie blijkt dat het lastig is om te weten of jouw favoriete Bordeaux-wijn nu wel of niet vegan is. Gelukkig hoef je dat ook niet direct op te zoeken. De specialist op het gebied van vegan wijn is Richard van der Linden, importeur (bij Coenecoop Wine Traders) van biologische wijnen en hij is leverancier van de vegan wijnen die je bijvoorbeeld in het assortiment van Eko Plaza aan kunt treffen.
,Biologische wijnboeren gebruiken zo min mogelijk toevoegingen voor hun producten. De toevoegingen die worden gebruikt zijn eigenlijk bijna altijd plantaardig. Dit komt door het gebruik van bentoniet. Dit is een soort klei waarmee de wijn gefilterd wordt en een prima alternatief voor het gebruik van ei of – ieuw – varkensvet. Wordt bentoniet gebruikt, is de wijn helemaal plantaardig’’.
Vegan wijnen winnen aan populariteit
Dat de biologische wijnen en dus ook de vegan wijnen in de lift zitten, merkt Richard dagelijks. Vegan wijn is namelijk, hoe gek het ook klinkt, de meest eenvoudig opstap naar een meer verantwoord leefpatroon. Het is namelijk geen product waar wordt aangeprezen als alternatief voor de traditioneel geproduceerde wijnen. Het is in veel gevallen een aanvulling op het bestaande assortiment waardoor ook de ‘gewone’ wijnliefhebber vegan wijn ontdekt.
,,Een paar jaar geleden was biologische wijn nog vrij onbekend en nu beginnen steeds meer mensen het te waarderen. Dat is niet alleen fijn voor die biologische wijnboeren, maar ook voor de omgeving. Bij biologische wijn worden weinig tot geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Hierdoor is deze wijn veel minder schadelijk voor het milieu.’’
Zelf op zoek gaan naar vegan wijn
Uiteraard houdt niks je tegen om zelf op zoek te gaan naar een heerlijke vegan wijn. Heel moeilijk is dat niet, zolang je maar weet waar je op moet letten:
- Let op het ingrediënt bentoniet, als dit wordt gebruikt is de wijn veganistisch.
- Beter is om je wijnhandelaar te vragen of om een onderzoekje te doen naar de producenten. Geen tijd om onderzoek te doen? Kies dan voor biologische wijn. Die is bijna altijd vegan.
Veilige keuze: biologische wijnen
Het leuke aan het kiezen van wijn is dat je er direct je kennis mee vergroot. Het nadeel daarentegen is dat het tijd kost en vaak is dat de factor die veelal afwezig is. Maak het jezelf dus makkelijk door uitsluitend te kijken naar biologische wijnen, die zijn namelijk altijd vegan. Webwinkels als Eko Plaza en Marqt zijn groot geworden met hun enorme assortiment op het gebied van biologisch eten. De wijnen die zij verkopen zijn dan ook gegarandeerd vegan. Ook kleinere webshops als itsorganic.nl verkopen vegan wijnen. Laatstgenoemde heeft ongeveer 36 verschillende vegan wijnen op voorraad.
Liever een paar concrete tips? Zoek dan online naar de volgende wijnen:
- Pizzolato Rosato, Italiaanse wijn
- Weingut Diwald, uit Oostenrijk
- Elemental, wijn uit Chili
- Stellar uit Zuid-Afrika