Laten we eerlijk zijn, vegan zijn is prachtig. Ongeacht je persoonlijke reden om alle dierlijke producten te laten staan, ben je goed bezig. Het milieu heeft stukken minder last van je consumptiedrang en je ecologische voetafdruk is dankzij je liefde voor plantaardige voeding een flink stuk verkleind. De voordelen van het vegan zijn beperken zich echter niet tot je eigen stukje van onze mooie planeet. Ook de vleeseter wordt, of men het nu wel of niet wil, beïnvloed door de keuze voor een meer verantwoorde levenswijze. De gemeenschappelijke factor in het hele verhaal? De vleesvervangers!
Meer variatie in het vegan-schap
Dat vegan-producten in de super duidelijk bezig zijn aan een opmars kan niemand zijn ontgaan. Onlangs kwam supermarktketen Jumbo nog in het nieuws met de uitbreiding van haar vegan-assortiment en inmiddels heeft de vegan burger van Beyond Meat ook in Nederland vaste voet aan de grond gekregen. Kortom het gaat goed met de keuzevrijheid van de Nederlandse consument die graag eens wat vaker het vleesschap achter zich wil laten. Wordt er een verbouwing bij een supermarkt gerealiseerd, dan kun je er van uitgaan dat de vrijgekomen ruimte wordt opgevuld met ecologisch verantwoorde producten. Zo zijn glutenvrije kroketten heel normaal en kunnen we kiezen als een heel scala aan vleesvervangers. Vegan is niet langer een ‘specialty’ die je uitsluitend in een gespecialiseerde winkel aantreft, maar een waardig alternatief een een groeimarkt met de nadruk op ‘groei’.
Lees ook: 8 geweldige tips om de vegan lifestyle te promoten!
Nog een hoop te winnen
Ook al zit de vraag naar vleesvervangers in de lift, er is nog een hele wereld te winnen. Om het even duidelijk te illustreren: op jaarbasis besteden we ‘slechts’ 13 euro aan vleesvervangers. Dat lijkt weinig, maar dat is dan gebaseerd op het aantal inwoners. Dat is zo’n vijf procent van de totale vleesmarkt, dus inclusief de vleesvervangers. De verwachting is dat dit percentage de komende jaren behoorlijk zal toenemen.
Die verwachting is geen loze gedachte. Aan de ene kant zien we duidelijk dat de technische vooruitgang is het voordeel werkt van de markt voor vegan producten. Zo is er de laatste jaren veel veranderd op het gebied van smaak en structuur. Die ontwikkeling zal de komende tijd aanhouden. Zo zal het verschil in smaak, vorm en ervaring steeds kleiner worden. Aan de andere kant is er sprake van meer bewustwording waardoor men eerder geneigd is om, het zij af en toe, het zij regelmatig, te kiezen voor een vleesvervanger.
Lees ook: Hoe gezond is vegan eten nu echt?
Vegan voor beleggers
Die toenemende vraag naar vleesvervangers is leuk, als consument merk je dat doordat je gewoon meer keuze hebt op het gebied van vegan producten in de supermarkt. Er is echter ook een andere ontwikkeling die mogelijk nog interessanter is. De populariteit van de vleesvervangers is ook niet onopgemerkt voorbij gegaan aan grotere spelers op de markt voor voedingsmiddelen. Zo heeft recent Beyond Meat zich in Nederland gevestigd. Nu zegt dat niet zo gek veel, maar het bedrijf heeft sinds kort ook een notering aan de beurs in Amerika. Bekende namen hebben inmiddels in het bedrijf geïnvesteerd. Zo zijn Bill Gates en Leonardo di Caprio al helemaal ‘om’ en ziet zelfs Don Thompson, de oud-topman achter MacDonalds, brood in de vleesloze burger.
Voor investeerders blijkt vegan dus een lucratieve markt te zijn. Als we kijken naar de koersontwikkeling van het aandeel Beyond Meat, dan is dat zeker lucratief.
Lees ook: Dit zijn de 3 moeilijkste dingen aan veganist zijn!
Beyond Meat is niet de enige
Het succes van een bedrijf als Beyond Meat staat niet op zichzelf. De Vegetarische Slager, onder vegan-minnend Nederland inmiddels een bekende naam, is recent overgenomen door Unilever. Mainstream organisaties erkennen dus dat vegan niet zomaar een hype is. Wat tevens opvalt is dat de ‘grote jongens’ ook durven te investeren in de ontwikkeling van vleesvervangers.
Een vleestaks is niet ondenkbaar
Om de vraag naar vleesvervangers te stimuleren zullen er echter maatregelen genomen moeten worden. Een de prikkels met een realistisch karakter is de vleestaks. Een gruwel voor menig carnivoor, maar zeer goed verdedigbaar. Vleesvervangers zijn immers beter voor het milieu, het welzijn van de dieren en de leefbaarheid van onze planeet. We staan er immers ook niet onwillig tegenover om extra accijnzen te betalen op fossiele brandstoffen en tabak. Een vleestaks is daarom slechts een kwestie van tijd. Die eenvoudige vleesvervanger is daarmee een flink stuk veelzijdiger dan we zo’n tien jaar geleden hadden durven te dromen.