Buitenverlichting mag niet ontbreken in je tuin en op het terras. Het zorgt voor een gezellige sfeer en tegelijkertijd voor beter zicht in de avond. Er zijn allerlei soorten buitenlampen verkrijgbaar. Je hebt de keuze uit diverse stijlen en prijsklassen, maar kunt je ook specifiek richten op duurzame tuinverlichting. In dit artikel lees je enkele tips en belangrijke aandachtspunten op het gebied van duurzame buitenverlichting. 1. Energiezuinige LED verlichting In de tuin kun je gebruik maken van allerlei soorten lampen. Van lantaarns en inbouwspotjes voor je overkapping tot een romantische lichtslinger. Welk type lamp dan ook jouw voorkeur heeft, kies in ieder geval voor duurzame LED verlichting. Deze vorm van verlichting is energiezuinig en dus ook een stuk milieuvriendelijker dan andere vormen van buitenverlichting. Daarnaast hebben LED lampen een langere levensduur, waardoor je ze minder snel hoeft te vervangen dan bijvoorbeeld gloeilampen. Ook bespaar je op de lange termijn een hoop energiekosten. Dat is weer leuk meegenomen voor de portemonnee. 2. Buitenlampen met juiste IP-waarde Houd er rekening mee dat je niet zomaar iedere LED lamp buiten kunt gebruiken. De lamp moet natuurlijk wel bestand zijn tegen vocht en water. Kijk hiervoor naar de zogenaamde IP-waarde. Lampen met IP65 zijn spat- en straalwaterdicht en hierdoor veilig buiten te gebruiken. 3. Buitenverlichting met sensor Schaf een LED wandspot met een bewegingssensor aan om nog meer energie te besparen. De buitenlamp zal enkel branden als er iemand langs loopt. Hierdoor hoeft het niet onnodig lang te schijnen. Buitenverlichting met een bewegingssensor is bijvoorbeeld handig voor bij je voordeur of het schuurtje. Het is tegelijkertijd een goede manier om inbrekers af te schrikken. 4. LED verlichting met tijdschakelaar Een andere optie is om een LED lamp met een tijdschakelaar aan te schaffen. Je kunt zelf de tijd instellen waarop de lamp aan en uit moet schakelen. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je vergeet om de tuinlampen ’s avonds uit te zetten en dat je onnodig veel energie verbruikt. 5. Investeren in goede kwaliteit Een laatste tip voor duurzame buitenverlichting is om te investeren in lampen van goede kwaliteit. Besteed liever iets meer geld aan energiezuinige en milieuvriendelijke LED lampen met een lange levensduur dan dat je spotgoedkoop een paar gloeilampen aanschaft. Op de lange termijn loont het om te investeren in kwaliteit! Een hoogwaardige LED lamp gaat erg lang mee en is dus niet gauw aan vervanging toe. Dat scheelt ook weer een hoop gedoe en frustratie.

Duurzame buitenverlichting: tips en aandachtspunten

Buitenverlichting mag niet ontbreken in je tuin en op het terras. Het zorgt voor een gezellige sfeer en tegelijkertijd voor beter zicht in de avond. Er zijn allerlei soorten buitenlampen verkrijgbaar. Je hebt de keuze uit diverse stijlen en prijsklassen, maar kunt je ook specifiek richten op duurzame tuinverlichting. In dit artikel lees je enkele tips en belangrijke aandachtspunten op het gebied van duurzame buitenverlichting.

1. Energiezuinige LED verlichting

In de tuin kun je gebruik maken van allerlei soorten lampen. Van lantaarns en inbouwspotjes voor je overkapping tot een romantische lichtslinger. Welk type lamp dan ook jouw voorkeur heeft, kies in ieder geval voor duurzame LED verlichting. Deze vorm van verlichting is energiezuinig en dus ook een stuk milieuvriendelijker dan andere vormen van buitenverlichting. Daarnaast hebben LED lampen een langere levensduur, waardoor je ze minder snel hoeft te vervangen dan bijvoorbeeld gloeilampen. Ook bespaar je op de lange termijn een hoop energiekosten. Dat is weer leuk meegenomen voor de portemonnee.

2. Buitenlampen met juiste IP-waarde

Houd er rekening mee dat je niet zomaar iedere LED lamp buiten kunt gebruiken. De lamp moet natuurlijk wel bestand zijn tegen vocht en water. Kijk hiervoor naar de zogenaamde IP-waarde. Lampen met IP65 zijn spat- en straalwaterdicht en hierdoor veilig buiten te gebruiken.

3. Buitenverlichting met sensor

Schaf een LED wandspot met een bewegingssensor aan om nog meer energie te besparen. De buitenlamp zal enkel branden als er iemand langs loopt. Hierdoor hoeft het niet onnodig lang te schijnen. Buitenverlichting met een bewegingssensor is bijvoorbeeld handig voor bij je voordeur of het schuurtje. Het is tegelijkertijd een goede manier om inbrekers af te schrikken.

4. LED verlichting met tijdschakelaar

Een andere optie is om een LED lamp met een tijdschakelaar aan te schaffen. Je kunt zelf de tijd instellen waarop de lamp aan en uit moet schakelen. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je vergeet om de tuinlampen ’s avonds uit te zetten en dat je onnodig veel energie verbruikt.

5. Investeren in goede kwaliteit

Een laatste tip voor duurzame buitenverlichting is om te investeren in lampen van goede kwaliteit. Besteed liever iets meer geld aan energiezuinige en milieuvriendelijke LED lampen met een lange levensduur dan dat je spotgoedkoop een paar gloeilampen aanschaft. Op de lange termijn loont het om te investeren in kwaliteit! Een hoogwaardige LED lamp gaat erg lang mee en is dus niet gauw aan vervanging toe. Dat scheelt ook weer een hoop gedoe en frustratie.