Bakken met zuivel- en eivervangers: 3 heerlijke recepten

Bakken doe je smaakvol met deze 3 recepten met zuivel- en eivervangers. Veel bakproducten hebben als basis een zuivelproduct en vaak ook eieren. Toch is het heel goed mogelijk om zonder deze producten allerlei heerlijke recepten uit de oven te toveren. Zo heb je heerlijk veganistische variaties voor het bakken van een cake, het maken van brownies of het maken van koekjes. 

Waarom worden aan bakproducten zuivel of eieren toegevoegd? Deze voedingstoffen zorgen ervoor dat de droge ingrediënten goed gemengd wordt en dat bij het bakken het deegmengsel langzaam harder wordt.  Als je ervoor kiest deze producten niet te gebruiken, moet je dus op zoek naar plantaardige alternatieven. Plantaardige melk en olie of plantaardige margarine werken bijvoorbeeld goed als vervanger. 

Cakebeslag met bananen

In een cakebeslag kan banaan ook een goede toevoeging zijn om ervoor te zorgen dat het beslag goed bindt. Een recept van bananenbrood is daarom een fijne basis voor allerlei noten- en vruchtcakes. Je kunt namelijk kleine stukjes appel, ananas, peer of bosvruchten toevoegen. Verder zijn noten( een beetje gestampt of in geheel) een lekkere toevoeging. Hiervoor zijn noten als amandelen, walnoten, pecannoten heel geschikt.

Het basis recept voor bananenbrood bevat:

-300 gram volkorenmeel

-150 gram suiker

-2 theelepels bakpoeder

-scheut plantaardige melk (amandelmelk geeft lekkere notige smaak)

-2 eetlepels plantaardige margarine

Alle ingrediënten moeten zo gemengd worden, zodat er een dik maar vloeibaar beslag ontstaat. Het beslag wat ontstaat is iets dikker dan pannenkoekbeslag en dunner dan beslag voor koekjes wat je kunt kneden. Een cake wordt op 180 graden gebakken in het midden van een voorverwarmde oven in ongeveer 40 minuten.

Avocado door je brownie

In plaats van banaan is avocado ook een voedingsproduct wat aan een cake of taart een romige volle smaak geeft. Zo mis je dierlijke producten niet. Met name voor een veganistische brownie is avocado een heerlijke toevoeging. Hiervoor gebruik je als basis: 

-1 avocado

-100 gram bloem

-60 gram plantaardige margarine

-150 gram kristalsuiker

-75 gram bruine basterdsuiker

-20 gram cacaopoeder

-4-5 lepels plantaardige melk

-snufje zout

-vanille

Door de brownie heen kun je lekkere stukjes chocolade doen. Verder kun je nootjes als pistachenoten, pecannoten, amandelen of walnoten toevoegen. Brownies bak je op 190 graden in ongeveer 25 minuten gaar.

Koekjes met eigen deeg

Zelf koekjes bakken is makkelijk en lekker. Dit basisrecept is eenvoudig te maken en geschikt voor veganisten. Zeker met dit handige basisrecept hebt je zo een schaal vol koekjes in elkaar geflanst.

De basis ingrediënten zijn:

-200 gram bloem

-1 theelepel bakpoeder

-snufje zout

-100 gram suiker

-75 ml zonnebloemolie 

-75 ml water of plantaardige melk

-vanille

Van dit beslag kun je ongeveer 15 koekjes maken. Is het beslag te plakkerig en niet goed te kneden, dan kun je wat bloem toevoegen. Is het deeg juist te droog en kruimelig, dan kun je water of een beetje olie toevoegen. Je bakt de koekjes op 175 graden in 15 minuten in het midden van de oven gaar. Ook aan dit beslag kun je zelf ingrediënten toevoegen. Zo zijn nootjes als amandelen, hazelnoten en pistachenoten heel geschikt. Verder zijn stukjes veganistische chocolade een lekkere toevoeging.