terugblik-2019-vegan-trends-thedailygreen

Terugblik: dit waren dé vijf vegan trends voor foodies in 2019!

2019 is alweer bijna voorbij en dat betekent dat je overal de leukste lijstjes met ‘hoogtepunten’ vindt. Zo ook op TheDailyGreen. Volgens The Economist was 2019 het jaar van de veganist. Daarom hebben wij de 5 vegan-trends voor foodies van 2019 nog maar eens op een rijtje gezet!

Dit waren de vegan trends van 2019

Op zich is die vernieuwde belangstelling geen echte verrassing, bekende lifestyle-winkels en andere bedrijven gingen mee in de hype van het veganisme. Zo introduceerde BMW een auto met vegan interieur, en startten fastfoodketens als KFC ook met vegan opties. De grootste trend van 2019 was natuurlijk de Beyond Meat Burger. Als je daarnaast een beetje hebt opgelet is er nog een andere trend die opvalt: er werd, ook in de mainstream media, veel meer aandacht gegeven aan plantaardige voedingsmiddelen. Kortom, een beetje vegan heeft een topjaar gehad en gaat in 2020 gewoon een topjaar tegemoet! Hieronder in ieder geval nog even de trends van 2019!

1. Paddestoelen

Er zijn weinig groenten waarmee je zo makkelijk kunt variëren als met de paddenstoel. Van de gewone champion tot de heerlijke shi-take paddenstoel. Dit bijzondere product is het top-ingrediënten voor veel gerechten. In ons land worden ze beschouwd als heel gewoon, maar in het buitenland wordt het al snel als delicatesse bestempeld. Chef-kok Chloe Coscarelli is er beroemd mee geworden en zij gebruikt ze in haar vegetarische mac & cheese gerecht. Ondernemers Chad en Derek Sarno gaven hun beste paddenstoelengeheimen weg met hun kookboek uit 2018, Wicked Healthy Kitchen.

2. Bloemkool

Bloemkool is er nog steeds. Net als paddenstoelen kan je hier eindeloos mee variëren. Natuurlijk kun je het gewoon gebruiken voor een klassiek Hollandse maaltijd, maar de echte creatieveling kijkt wat verder en gebruikt het voor sappige bloemkool steaks, prachtige hele geroosterde bloemkool roosjes of een verrassend heerlijke zoete bloemkool smoothie. Experimenteer met  gastronomische bloemkoolgerechten of probeer een Hot For Food-recept. Gezond is het ook, het bevat lekker veel vitamine B11 en vitamine C. Bloemkool was één van de populairste vegan voedingsmiddelen van 2019!

vegan-trends-2019-bloemkool-thedailygreen

Lees ook: De invloed van vleesvervangers op vleeseters is groter dan je denkt…

3. Havermelk en erwtenmelk

Bedrijven zoals Oatly en Ripple lopen voorop in de strijd om de consument. Hun melkproducten zijn bijzonder innovatief. Hoewel amandelmelk nog steeds populair is, zijn er ook andere gezonde variaties op de markt verschenen. Zo neemt havermelk een bijzondere positie in door de aanwezige vezels. Wat betreft erwtenmelk is het moeilijk om het eiwitgehalte te verslaan, met 8 gram per portie. Ook kwam Oatly de afgelopen weken in het nieuws vanwege de scherpe billboards in grote steden van Europa!

Lees ook: Jumbo vergroot zijn vega(n) assortiment!

4. Brood

Ambachtelijk gebakken brood was in 2019 bezig aan een duidelijke revival. Met de komst van een groot scala aan broodbakmachines is het juist leuk en handig om zelf je eigen brood te bakken. Zeker als je graag de baas bent over wat je eet is het zelf bakken van brood, met of zonder zuurdesem een ware uitdaging.

vegan-trends-2019-thedailygreen

Lees ook: Hulde: 55 beroemdheden die een plantbased dieet volgen!

5. Onconventionele “gezonde” desserts

Voor de meeste foodies was 2019 een bijzonder jaar. Was je net gewend aan de standaard, op bonen gebaseerde brownies en blondines, dan werd je een jaar geleden aangenaam verblijd met de komst van allerlei soorten avocado-ijs, desserthummus en hummus-milkshakes. Ondanks de onorthodoxe ingrediënten hebben deze desserts de harten van de zoetekauw gewonnen en de trend heeft zich verder voortgezet. Cado-avocado-ijs en verrijkt met hummus haal je anno 2019 gewoon in de supermarkt of in de betere koffiezaken. Wil je het extra lekker maken, kies dan voor een dikke en romige veganistische hummusshake.

Wat was jouw favoriete vegan product van 2019? Laat het ons weten in de reacties hieronder! En wij van TheDailyGreen wensen jullie natuurlijk een geweldig 2020!