beyond-burger-thedailygreen
Via: Beyond Meat

De ‘Beyond Burger’ is een hype: wat is het nu precies?

Een vegan burger waar zelfs vermogende mensen als Bill Gates en Leonardo DiCaprio in hebben geïnvesteerd: dan moet het wel iets bijzonders zijn. Dat is ‘The Beyond Burger’ dan ook wel. Gates en DiCaprio zijn overigens niet de enigen die van het succes zijn overtuigd, ook Albert Heijn heeft er alle vertrouwen in. Vanaf komende week kan de Nederlandse consument dan ook gaan genieten van deze (h)eerlijke vleesvervanger onder de naam ‘The Beyond Burger’.

Beyond Burger

De tijd dat vegan producten een zeer specialistisch segment was wat enkel in speciaalzaken werd verkocht ligt gelukkig achter ons. Vleesvervangers zijn niet langer een hype, maar kunnen rekenen op een breed draagvlak onder de consumenten. Die ontwikkeling is ook Nederlands grootste grootgrutter niet ontgaan. Mogelijk gaat deze vleesvervanger een geduchte concurrent werden van de originele hamburger.

beyond-burger-thedailygreen-3

Lees ook: Dit zijn de 5 lekkerste vegan restaurants in de Randstad!

Zeeland kent de smaak van de Beyond Burger al!

De Amerikaanse vegan burger moet de harten van de Nederlander gaan veroveren. In Zeeland hebben ze er inmiddels ervaring mee. In de stationsrestauratie van Middelburg heeft de plantaardige hamburger inmiddels een vaste plek op de menukaart veroverd. Sterker nog, veel Zeeuwen komen speciaal voor de plantaardige lekkernij naar restaurant Stoom van Ivo van de Walle. ‘Het is hier echt een dingetje’ aldus de restaurateur.

Middelburg is niet de enige plaats in Nederland waar de burger met enthousiasme is ontvangen. “Mensen komen speciaal hier naar toe om die burger te eten”, zegt een trotse Laura Estevez. De eigenaresse van het Amsterdamse Deer Mama is dan ook zeer te spreken over de kwaliteit van de nieuwe burger.

Beyond Burger bij Albert Heijn

Tot nu toe was de burger enkel verkrijgbaar bij een klein aantal restaurants. Dat moet anders dacht men en Albert Heijn zag mogelijkheden om de vegan burger op grote schaal aan de man te brengen. Maar liefst 726 Albert Heijn filialen hebben de burger opgenomen in het assortiment en voor een prijs van 5,99 euro kan elke Nederlander kennis maken met de smaak van een echte vleesvervanger die niet van echt te onderscheiden is. Albert Heijn kwam overigens twee weken ook al positief in het nieuws toen duidelijk werd dat de grote supermarktketen gaat experimenteren met ‘naakte groenten’.

beyond-burger-thedailygreen-4

Lees ook: Vegan Junk Food Bar opent ook zijn deuren in Rotterdam!

‘Vlees gemaakt van planten’

Voor Beyond Meat, het bedrijf achter de vegan burger is het een grote stap die prima past in de doelstelling van de onderneming. In hun visie dient ‘The Beyond Burger’ in het schap tussen de andere vleesproducten te liggen en niet, zoals zo vaak het geval is, bij de overige vegan producten. “We maken een burger van vlees, gemaakt van planten”, noemt oprichter Ethan Brown het tegenover CNN.

Naast de introductie van de vegan burger dient zich ook een ander hoogtepunt aan voor Beyond Meat. De onderneming is inmiddels druk bezig met de voorbereidingen voor de beursgang in mei. Met die stap hoopt het bedrijf in totaal 165 miljoen euro op te halen waardoor de totale waarde van de onderneming uit zal komen op 1 miljard euro.

Innovatie in plaats van imitatie

Dat de introductie van de Amerikaanse vegan burger succesvol zal zijn is voor foodtrendwatcher Pablo Moleman van ProVeg Nederland geen echte vraag. In zijn visie zijn vleesvervangers als The Beyond Burger het stadium van imitatie voorbij. “De nieuwste generatie plantaardige burgers is zó goed dat je eerder kunt spreken van innovatie.”

Wat zit in de vegan burger?

  • De eiwitten komen van erwten
  • Bieten geven de burger een vlezige kleur
  • De sappigheid en de aangename bite komen van kokosolie en aardappelzetmeel

Concurrentie voor de Nederlandse vegan producenten?

Voor concurrentie hoeven de Nederlandse vegan producenten niet bang te zijn zegt de zelfbenoemde ‘snackspert’ Eke Bosman. Hij onderhoudt een populair Instagram-account waarbij hij zich specialiseert in ‘de vette hap’. Volgens hem hebben de gevestigde merken niets te vrezen van de komst van de Amerikaanse vleesvervanger:

“De Vegetarische Slager is fantastisch op het gebied van Hollandse producten. Zo blijf je elkaar uitdagen en zorg je ervoor dat alleen de beste producten overblijven”

Super duurzaam

Een burger van Beyond Meat is volgens de producent ook een geheel ander product. Zo bevat de vegan burger meer eiwitten dan de traditionele hamburger, bevat het ook minder vetten, geen genetisch gemodificeerde stoffen, soja of gluten.

 

beyond-meat-stats

beyond-meat-duurzaam

 

De duurzaamheid is daarnaast een ander belangrijk gegeven. Bij de productie wordt in vergelijking met de productie van een gewone hamburger 99 procent minder water gebruikt, 93 procent minder land en is er slechts 50 procent van de normale hoeveelheid energie nodig. Ook de CO2 uitstoot bedraagt slechts 10 procent in vergelijking met de benodigde energie voor de productie van een gewone hamburger.

Kortom, de Beyond Burger heeft eigenlijk alleen maar pluspunten! Vanaf volgende week is deze revolutionaire vegan burger te koop bij Albert Heijn. Wees er snel bij, want de burger was bij de release in België binnen no-time uitverkocht!