kfc-test-vegan

KFC test met vegan optie, maar wat moeten we er nu eigenlijk van vinden?

Er zijn bepaalde combinaties waarbij je op voorhand denkt ‘dat gaat ‘m niet worden’. Fast food en vegan bijvoorbeeld. Jaren geleden had elke rechtgeaarde vegan zijn wenkbrauwen opgetrokken bij de gedachte alleen al. Toch zijn de veranderingen duidelijk zichtbaar. Inmiddels is de vegan burger volledig geaccepteerd en staat niemand er meer van te kijken als je in de supermarkt bewust kiest voor vegan producten. Inmiddels staat de volgende revolutionaire ontwikkeling al voor de deur: Kentucky Fried Chicken, maar dan zonder kip. Echt waar!

Kipvrije producten bij KFC

Of Kolonel Sanders, de oprichter van KFC, het ooit voor mogelijk heeft gehouden dat zijn creatie op een goede dag geen kip zou bevatten weten we niet, maar het moment dat het gaat gebeuren komt steeds dichterbij. KFC, eigendom van Yum Brands, liet afgelopen maandag weten dat het van plan is om een nieuwe variatie onder de naam “Beyond Fried Chicken” te lanceren. Dit zal gebeuren in nauwe samenwerking met het inmiddels bekende bedrijf Beyond Meat. Voor de oplettende lezer, inderdaad, het bedrijf achter de succesvolle vegan burger.

Iconisch onderdeel van de Amerikaanse keuken

“KFC is een iconisch onderdeel van de Amerikaanse cultuur en een merk waar ik, net als zoveel consumenten, mee ben opgegroeid. Om Beyond Fried Chicken in al zijn variaties op de markt te kunnen brengen, gaan we de klanten van KFC direct betrekken bij de promotie van deze nieuwe lijn KFC producten. Voor KFC is dit zeker een van de hoogtepunten uit ons bestaan en het is jammer dat de oprichter, Kolonel Sanders er niet meer is om dit mee te maken,” zei Ethan Brown, oprichter en CEO van Beyond Meat in een verklaring.

Voorlopig alleen verkrijgbaar in Atlanta

Voor de liefhebbers van deze vegan variatie is er wel een klein probleem, de kip-vrije KFC producten zullen slechts op een locatie worden uitgetest. Je zult het er dus voor over moeten hebben om een retourtje richting Atlanta te boeken en ja, dat is wellicht wat minder duurzaam. 

Vegan-chicken wordt goedkoper dan het reguliere product

Voor degenen die eigenlijk niet kunnen wachten hebben we alvast wel wat smeuïge details. De volledige lijn kipvrije producten zal bestaan uit verschillende producten. Zo kun je natuurlijk genieten van de gewone kipvleugels zonder botjes, de kipnuggets (deze is zowel in 6 als 12-delige uitvoering beschikbaar) en de nog altijd populaire zes- of 12-delige combo-maaltijd (inclusief een bijgerecht en een drankje). Afgaande op de Amerikaanse prijzen zou het neerkomen op een bedrag van respectievelijk 6.50 en 8.50 euro. Dit is een aanzienlijk lagere prijs in vergelijking met de prijzen voor de gangbare producten en maaltijden van KFC.

Eiwit uit erwten

Opvallend genoegen lieten zowel KFC als Beyond Meat niks los over het aantal calorieën of de exacte samenstelling. Dat blijft dus nog even het geheim van de kok, of in dit geval, het geheim van Beyond Meat. Een kleine indicatie kan wel worden gegeven: de gegrilde kip van Beyond Meat bevat ongeveer 20 ingrediënten. Waarvan eiwit op basis van erwten het belangrijkste ingrediënt is.

Wat moeten we er nu van vinden?

In eerste instantie zullen de meeste milieubewuste mensen waarschijnlijk denken ‘Wat goed!’ en ‘Eindelijk!’. De vraag is echter, hoe positief is dit? Fijn natuurlijk als je vrienden groot fan zijn van deze keten. Zo kun jij in ieder geval je vegan maaltijd eten, terwijl zij van hun kip genieten. Toch moeten we onszelf afvragen of we dit soort ketens wel zouden moeten steunen. De KFC komt al jarenlang slecht in het nieuws vanwege de barre omstandigheden waarin de kippen verkeren. Ook de boeren die de kippen fokken worden onderbetaald en zo gaat het lijstje van negatieve nieuwtjes nog wel even door…

Kies liever voor een vegan restaurant

Kortom, het kan zeker gezien worden als iets positiefs. Toch zit er ook een andere kant aan deze zet van KFC. Het veganisme is op het moment razend populair en zij willen op deze manier ook een slaatje slaan uit het succes van de vegan lifestyle. Al zou je de vegan kip eten bij de KFC, dan zal de opbrengst hiervan toch gaan naar een industrie waar je als vegan niet achter staat. Toch iets om bij na te denken. Dan kun je bijvoorbeeld beter kiezen voor een compleet vegan restaurant, zoals de Vegan Junkfood Bar in Nederland, of deze vegan restaurants in Antwerpen.

Wat vind jij van dit nieuwtje? Zou jij naar de KFC gaan als deze vegan optie ook naar Nederland komt? Laat het ons weten in de reacties of in de comments op Facebook!