vegan-veranderingen-maatschappij-thedailygreen

Veganisme en de veranderingen die het teweeg brengt in de maatschappij!

Het omhelzen van de vegan lifestyle heeft nog altijd louter voordelen. Zeker op het gebied van de gezondheid is het volgen van een plantaardig dieet een meer dan goede keuze. Het gaat echter niet alleen om de gezondheid van jezelf. Ook op andere gebieden heeft de keuze voor vegan zijn stempel gedrukt. Het goede nieuws: de wereld wordt er beter van. Om je dus in de onvermijdelijke discussie over de voordelen van vegan de nodige argumenten te geven, zetten we de zes meest in het oog springende (maatschappelijke) ontwikkelingen op een rij.

1. Politiek

De Partij voor de Dieren groeit de laatste jaren flink en bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen was het op basis van het aantal stemmen het meeste gestegen. Dat effect werkt ook door in de peilingen. Volgens een van de laatste peilingen van Maurice de Hond zou de PvdD nu acht Kamerzetels halen. Het gaat niet alleen om het aantal virtuele zetels in de Tweede Kamer. Veel politieke partijen nemen standpunten van de PvdD over waardoor het dierenwelzijn steeds hoger op de politieke agenda komt te staan. Het gaat ons natuurlijk niet snel genoeg, maar alle beetjes helpen!

2. Volksgezondheid

Vlees eten mag misschien lekker zijn, maar gezond is het zeker niet. Dat is niet alleen de mening van vegans, ook uit wetenschappelijk onderzoek komt steeds vaker het beeld naar voren dat het eten van vlees juist schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Ruim een derde van alle sterfgevallen zou voorkomen kunnen worden door gewoon geen vlees te eten. Vertaal naar Europa, betekent dat bijvoorbeeld dat in het Verenigd Koninkrijk ruim 200.000 levens op jaarbasis gespaard kunnen worden. Volgens de onderzoekers worden de voordelen van een plantaardig dieet dus zwaar onderschat. Kortom, vermijd de slager en leef iets langer én gezonder.

3. Sport

Jeremy Reijnders is de fitste man van Nederland. Hij is vegan en won onlangs nog de CrossFit Games Open. Een andere Nederlandse vegan sporter is  Leonore Verheijen (100% Powered by Plants). Tijdens haar allereerste deelname aan het NK bodybuilding werd ze zelfs vijfde. 

4. Regering

Ook in Den Haag sijpelt het milieubewustzijn langzaam maar zeker door tot in de hoogste regionen. Dat is goed nieuws, maar we zijn er nog niet. CDA en VVD zijn nog altijd wars van het bestrijden van de bio-industrie, maar er is verandering op komst! De eigen adviesraad van de regering, de Raad voor leefomgeving en infrastructuur (Rli), adviseert juist om de vleesconsumptie omlaag te brengen. Nu is het dus wachten op het moment dat we kunnen gaan spreken over een echte eiwittransitie.

5. Vleesvervangers

Je kan bijna geen enkele supermarkt binnen lopen zonder vleesvervangers tegen te komen. Goed nieuws voor alle vegans dus. De kwaliteit van die producten neemt jaarlijks toe en er komen steeds meer variaties op de markt die volledig plantaardig zijn. Hiermee wordt de kans grote dat ook carnivoren verleid worden om het plantaardige concept te omarmen. Wat dat betreft gaat het in Nederland de goede kant op. In Frankrijk is dat heel anders. Daar werden de producenten van vleesvervangers zelfs gedwongen om de namen van hun producten aan te passen omdat het mogelijk tot verwarring zou kunnen leiden. Die stellingname is logisch: veganisme vormt steeds meer een bedreiging voor de reguliere vleesindustrie. De groei van de markt voor vegan producten is onstuitbaar en dus moet men radicale stappen gaan zetten om erger te voorkomen.

6. Nationale Week Zonder Vlees

De vleesvrije week begint steeds meer aandacht op te eisen. Hulde dus aan de initiatiefneemster Isabel Boerdam. Dit jaar gaven ruim 30.000 mensen mee te zullen doen met de vleesloze week. Ook bedrijven zien mogelijkheden om nieuwe doelgroepen aan zich te binden door middel van dit initiatief. FEBO ging heel even als VEBO door het leven en liet klanten gratis kennismaken met vegan grillburgers. Het zijn kleine stapjes, maar het effect is duidelijk merkbaar. Volgens Distrifood werden er in de vleesloze week meer vegan producten verkochten en daalde de verkoop van rund- en varkensvlees.