week-zonder-vlees-thedialygreen

Week Zonder Vlees in volle gang: wat voor effect heeft het?

In een tijd waarin het milieu een steeds meer prominente rol krijgt is het belangrijk om naast de zorgen over het klimaat ook het goede nieuws te delen. Er zijn namelijk ook tal van initiatief die de goede ontwikkeling benadrukken zoals de Week Zonder Vlees.

Week zonder vlees

Net als vorig jaar is er ook in 2019 een vleesloze week in het leven geroepen. Tot en met 17 maart is goed om stil te staan bij de positieve gevolgen van het laten staan van het lapje vlees of vleesproducten. Mocht je nog niet zijn overgestapt op een plantaardig menu, dan is dit je kans: de besparing is zelfs al bij een week zonder vlees indrukwekkend.

In 2018 deden er maar liefst 32. 000 mensen mee aan het project om een week lang geen vlees te eten. Er zijn genoeg redenen op te noemen om dat succes in 2019 te herhalen. Ruim 47% van degenen die vorig jaar meededen is ook na de Week Zonder Vlees structureel minder vlees gaan consumeren. Dat is dus pure winst.

Dit bespaar je in de Nationale Week Zonder Vlees

Ben je zelf al helemaal los gegaan op een vleesloos dieet, dan zul je ongetwijfeld de voordelen hebben ervaren. Het is niet alleen beter voor je lichaam en geest, maar zeker ook voor de wereld waarin we leven. De productie van vlees, met name het gebruik van water en fossiele brandstoffen, legt een behoorlijke druk op het milieu. Om het even snel duidelijk te maken: door een week geen vlees te eten, bespaar je het volgende:

  • 130 liter water
  • 3 kg CO2

Wil je het nog duidelijker hebben: die besparing staat gelijk aan de schade die je veroorzaakt met het rijden van 76 kilometer met de auto. Dat bespaar je dus als je een week geen vlees eet. Die gegevens zijn gebaseerd op een gemiddeld voedingspatroon, circa 770 gram aan vlees en vleesproducten per week. Zelfs als je slechts een dag in de week geen vlees eet, dan nog bespaar je op jaarbasis zo’n 6 kilo vlees ofwel een goede 565 kilometer per auto. Dat maakt het dus zeker de moeite waard.

week geen vlees thedailygreen

Lees ook: 5 tips voor de beginnende vegan!

Doe mee!

Is het lastig om een verantwoorde maaltijd samen te stellen zonder vlees? Nee, dat valt alleszins mee. Sterker nog, als je mee wilt doen met de Week Zonder Vlees, dan geeft de website talloze tips ter inspiratie. Je vindt er recepten en interessante weetjes over groenten. Zo kijk je niet langer tegen een periode van zeven dagen zonder vlees, maar kijk je juist uit naar de volgende vegetarische maaltijd.

Wel meedoen, maar niet willen koken kan natuurlijk ook. De Week Zonder Vlees werkt samen met talloze partijen waaronder talloze restaurants. Zo combineer je het aangename met het nuttige. Mocht je in de randstad wonen, dan hebben we de vijf leukste vegetarische restaurants alvast voor je opgezocht.

En? Eet jij ook geen vlees deze week? Laat het ons weten in de reacties hieronder!