wereldbol in hand

Duurzaam reizen: alles wat je moet weten!

Duurzaam leven gaat over het maken van bewuste keuzes. Dat gaat dus verder dan het beperken van het gebruik van plastic. Ook het reizen kan duurzamer dan je wellicht denkt. Het gaat dan bijvoorbeeld over het verminderen van afval en het bevorderen van recycling. Kortom, duurzaam reizen beperkt de impact van de mens op het milieu. Dat is eenvoudiger dan je denkt!

Duurzaam reizen

Eindelijk vakantie! Weet je waar je naar toe wilt gaan? Wat je reisbestemming ook is, het loont de moeite om ook tijdens je vakantie aandacht te hebben voor je ecologische impact. Bij het vieren van je welverdiende vakantie staat uiteraard het genieten centraal, maar ga niet al te gemakkelijk voorbij aan de invloed van het reizen en je verblijf op de omgeving en het milieu. Kies je bewust er bewust voor om je vakantie een duurzaam karakter te geven, dan zie je direct dat het je verblijf een extra dimensie geeft. Begeef je onder de locals en wees een voorbeeld voor anderen. We geven je alvast acht tips om het duurzaam reizen mogelijk te maken.

man voor een waterval in de natuur

1. Maak gebruik van de deeleconomie

Als je nog niet goed weet wat de deeleconomie inhoudt: je deelt gewoon bepaald gebruiksgoederen of diensten met anderen. Door hiervoor open te staan verlaag je jouw impact of het milieu terwijl je wel profiteert van de voordelen. Zo kun je kiezen voor een accommodatie uit het aanbod van Airbnb of vergelijkbare websites. Dat is niet alleen leuk en duurzaam, de kans is ook groot dat je snel in contact komt met andere reizigers en je hebt direct een geweldig lokaal contact. Wil je het echt super goedkoop regelen, kies dan voor couchsurfing, ideaal als je slechts kort ergens wilt verblijven.

Kies je liever voor een alternatief verblijf, dan is Camptoo wellicht een stuk idealer. Zij zijn gespecialiseerd in het delen van campers. Ook boten kun je delen via Barqo. Heb je zelf geen vervoer en wil je toch graag ver weg gaan, dan is blablacar een uitkomst. Je wordt dan aan een chauffeur met wagen gekoppeld, zo kun je werkelijk heel Europa afreizen op een zeer verantwoorde manier.

2. Zeg nee tegen plastic

Als je gaat reizen kom je het overal tegen: plastic wegwerpproducten, van bekers tot bordjes en bestek. Hoe leuk en lekker het ook is om tijdens je vakantie te kunnen genieten van streetfood of het drankje aan het strand, in veel gevallen kun je niet om de plastic materialen heen. De oplossing is simpel: neem je eigen herbruikbare fles mee en vergeet die handige roestvrijstalen container voor het eten niet. Op die manier beperk je de impact van plastic op het milieu en geniet je net zo veel van je vakantie.

3. Vergeet de supermarkt, go local!

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om je boodschappen ook tijdens je vakantie in de supermarkt te kopen. De lokale markt is echter een veel beter alternatief. Je begeeft je dan onder de locals, je leert veel over de plaatselijke gebruiken en je steunt de lokale economie. Als klap op de vuurpijl zie je op de markt geen voorverpakte producten en is alles heerlijk vers. Allemaal bonuspunten dus. Ook wanneer je veganistisch bent is dit ideaal, als vegan op vakantie is de lokale markt onmisbaar!

westerse vrouw in contact met de lokale bevolking

4. Kies voor duurzaam vervoer

Ga je ver op vakantie, Azië bijvoorbeeld, dan kan het verleidelijk zijn om verschillende eilanden per vliegtuig te bezoeken. Echt handig is dat niet, in veel gevallen kun je de eilanden ook per boot bereiken. Dat is niet alleen beter voor het milieu, het zorgt er ook voor dat je veel meer van de omgeving ziet. Uiteindelijk is dat eigenlijk ook de bedoeling van vakantie vieren. Extra voordeel dus. Ook kun je dichterbij op vakantie. Denk bijvoorbeeld aan een stedentrip met de trein, een roadtrip met een elektrische auto of een sportieve fietsvakantie!

5. Duurzaam reizen = duurzaam verblijven

Vakantie vieren is ontspannen. Je kan er uiteraard voor kiezen om twee weken lang in een luxe resort te verblijven waar het je aan niets ontbreekt. Veel leuker is het om te kiezen voor een duurzaam verblijf. Kies voor groen en local en geef je vakantie een extra dimensie. Nog duurzamer is het uiteraard om duurzaam te verblijven in eigen land. Er zijn tal van mogelijkheden om je verblijf extra duurzaam te maken door bijvoorbeeld te kiezen voor een lokaal hotel of een huisje te boeken via www.eco-logies.nl, een online platform waar je energieneutrale overnachtingen in eigen land kunt vinden.

ecologies-thedailygreen

6. Schakel hulp in van locals

Natuurlijk is het spannend om zoveel mogelijk zelf te regelen tijdens je vakantie. Je kan talloze websites bezoeken met vakantietips. Er is echter een manier die veel effectiever en leuker is: leg contact met de lokale bevolking en profiteer van hun kennis. De kans is groot dat je dan op plekken komt die niet in de reisgids staan vermeld. Het grote voordeel: je steunt de lokale economie en je maakt vrienden voor het leven. Deel je daarnaast je ontdekkingen online, bijvoorbeeld via Google als ‘local guide’ dan zorg je ervoor dat anderen er ook iets aan hebben.

7. Laat niets anders achter dan je eigen voetstappen

Het zou de normaalste zaak van de wereld zijn, ware het niet dat de meeste mensen gemakzucht tot een kunst hebben verheven: laat niets anders achter dan je eigen voetstappen. Simpelweg gezegd: laat geen rommel achter. In veel gevallen heb je genoten van de natuur en de serene rust. Wees dan ook zo vriendelijk door anderen in staat te stellen om er ook van te genieten. Kortom, ruim de rommel die je hebt gemaakt gewoon op. De natuur is al kwetsbaar genoeg en wellicht erger jij je ook aan het plastic wat regelmatig aanspoelt op mooi stranden. Ruim je afval dus op zodat het desnoods gerecycled kan worden. Of nog beter, zorg dat je helemaal geen afval hebt zoals bij de ‘zero waste lifestyle‘!

meisje met groene jas voor groene natuur maakt een foto

8. Respect voor de omgeving

Het grootste voordeel van een vakantiebestemming, ver weg van Nederland, is ongetwijfeld je verblijf in een totaal andere omgeving. Heerlijk genieten van de onbekende natuur en nieuwe ontdekkingen doen. Doe het echter wel respectvol. Het heeft weinig meerwaarde om bij je poging om een Instagramwaardige foto te maken, eerst talloze bloemen te vertrappen en inheemse dieren weg te jagen. Wees dus niet de zoveelste toerist die dat doet!

Zo dit waren onze tips voor duurzaam reizen! Meer weten? Neem dan een kijkje bij de artikelen in onze categorie ‘Green Travel‘!