De zero waste lifestyle wordt de afgelopen jaren steeds populairder in Nederland, maar wat houdt het eigenlijk in? Als je de zero waste lifestyle aanhangt, dan ben je bewust bezig om het milieu zo min mogelijk te belasten in je dagelijkse leven. Je probeert zo weinig mogelijk afval te produceren en het afval dat je produceert, scheidt je netjes zodat het gemakkelijk verwerkt en gerecycled kan worden door de gemeente. Uitvoering van de zero waste lifestyle betekent dat je alle bedreigingen wil elimineren die de gezondheid van de planeet kunnen aantasten.
Het begin van ‘zero waste’.
Dit is pas het begin van de zero waste lifestyle. Als aanhanger van deze lifestyle zeg je nee tegen alle wegwerp artikelen waar je gebruik van kunt maken. Alle single use items zorgen voor 50% van al het plastic dat we terugvinden in de oceanen. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren veel alternatieven op de markt gekomen voor de wegwerp artikelen zoals plastic vorkjes, drinkflesjes en koffiebekertjes. Wegwerpplastic is voor zero waste lifestyle aanhangers echt de duivel en er wordt alles aangedaan om wegwerpplastic te verbannen. Maar het blijft niet alleen bij plastic. Ook dingen zoals kartonnen bekertjes, nespressocups of bijvoorbeeld theezakjes. Hoewel laatste natuurlijk eenvoudig te vermijden is. Zelf ‘zero waste thee zetten‘ is namelijk een eitje.
Slimmer winkelen
Als de zero waste lifestyle jou aanspreekt en je wil deze lifestyle ondersteunen, dan doe je er verstandig aan om tijdens het boodschappen doen goed op te letten welk voedsel je koopt en vooral in welke verpakkingen het zit. Je wil altijd de beste afweging maken voor het milieu, dus je gaat op zoek naar voedingsmiddelen waar het eten in grote porties verpakt zit. In plaats van een kleine zak piepers van 500 gram kies je dus liever voor de grote variant met 2,5 kg aardappelen erin.
Lees ook: Duurzaam boodschappen doen: 3 tips!
ZERO Waste
Mensen die de zero waste lifestyle hebben omarmt, maken gebruik van de 5R’s. Refuse, Reduce, Reuse (+Repair), Recyle en Rot. Het gaat er eigenlijk om dat je nee zegt tegen alles wat verpakt zit in plastic. Je gaat dingen die schadelijk voor het milieu zijn zoveel mogelijk verminderen. Je wilt ervoor zorgen dat je gebruik gaat maken van materialen die je later kunt hergebruiken. Daarnaast vind je het belangrijk dat als iets kapot is, je het niet weg gaat gooien maar eerst wil proberen te repareren. Op deze manier voorkom je dat er meer afval geproduceerd wordt wat schadelijk is voor het milieu. De zero waste lifestyle is een ethisch, economisch en visionair doel waarmee er gezorgd kan worden dat het milieu zo min mogelijk belast wordt door inbreng van de mens.
Wat vind jij van de ‘zero waste’ lifestyle? Laat het ons weten in de reacties hieronder!