elektrische auto wat zijn de voordelen

Elektrische auto: 3 voordelen van elektrisch rijden!

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en er verschijnen steeds meer nieuwe elektrische auto’s op de Nederlandse wegen. We kunnen eigenlijk wel stellen dat elektrisch rijden de toekomst heeft, helemaal met het oog op milieu. Elektrische auto’s zijn veel milieuvriendelijker dan auto’s die rijden op benzine of diesel. Elektrisch rijden zorgt voor bijna geen uitstoot van schadelijke stoffen en elektrische auto’s rijden vaak op groene stroom. De auto’s hebben een positief imago en dit geeft voor veel Nederlander die een schoon milieu belangrijk vinden de doorslag om voor een elektrische auto te kiezen. Wat zijn nou eigenlijk de voordelen die elektrisch rijden met zich mee brengt?

De kosten van een elektrische auto

Eén van de belangrijkste voordelen van elektrische rijden zijn de kosten. Het klopt dat een elektrische auto qua aanschafwaarde best veel kan kosten, maar in de loop der jaren ga je dit allemaal terugverdienen. Het is fiscaal aantrekkelijk om een elektrische auto te kopen. Op een volledig elektrische auto betaal je in veel gevallen een bijtelling van slechts 4%. De kosten voor het onderhouden van deze auto’s zijn ook lager, want een elektrische auto heeft nou eenmaal minder onderdelen dan een auto die op benzine rijdt. Een gemiddelde benzine auto heeft 200 onderdelen, de elektrische auto heeft er slechts 7. De kans is dus kleiner dat er onderdelen kapotgaan en daarom zal je veel minder onderhoudskosten hebben.

Beter voor het milieu

Zoals je in de inleiding hebt kunnen lezen, zijn elektrische auto’s minder slecht voor het milieu dan auto’s die rijden op benzine of diesel. Elektrisch rijden zorgt voor minder uitstoot van CO2. Hoe minder uitstoot, hoe beter het is voor het milieu. Een elektrische auto laad je op met duurzame energie en dit is dus ook weer positief omdat er geen fossiele brandstoffen bij komen kijken die slecht voor het milieu zijn. Doordat er geen fijnstof in de lucht komt, zal de luchtkwaliteit in Nederland steeds meer verbeteren.

Geluidshinder is minimaal

Een ander groot voordeel van elektrische auto’s is dat ze veel minder lawaai produceren dan normale auto’s. De geluidshinder van normale auto’s levert veel problemen op voor mensen die wonen in woonwijken die dichtbij een snelweg liggen. Met de komst van elektrische auto’s is de geluidshinder al veel minder geworden. Hoe meer elektrische auto’s er in Nederland komen, hoe verder de geluidshinder teruggedrongen kan worden. De auto’s zijn bijna geruisloos, soms zo geruisloos dat het voor gevaarlijke situaties kan zorgen omdat mensen de auto’s niet meer aan kunnen horen komen.

elektrische-auto-tesla

Lees ook: De ‘zero waste’ lifestyle: wat houdt dit precies in?

Voordelige manier van rijden

Elektrisch rijden heeft dus vele voordelen. De kosten na het aanschaffen van een elektrisch voertuig zijn veel lager dan bij een auto op benzine of diesel. Ze zijn ook nog eens beter voor het milieu omdat de elektrische auto’s geen CO2 uitstoten en er geen gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen die slecht voor het milieu zijn. Het laatste grote voordeel van elektrisch rijden is dat de auto’s bijna geen lawaai maken en dit is weer fijn voor de Nederlanders die dichtbij autowegen wonen.

Rijd jij al elektrisch? Of nog niet? Laat het ons weten in de reacties hieronder!