fietsvakantie

Op fietsvakantie: 5 handige tips voor beginners!

Reizen is niet goed voor het milieu, dat staat vast. Toch is reizen een goede manier om je wereld en kennis te maken met andere culturen. De meest duurzame manier van reizen is per fiets. Nederland is natuurlijk een echt fietsland, maar ook andere landen in Europa liggen vol met de meest prachtige fietsroutes. Ben jij van plan op fietsvakantie te gaan? Wij hebben 5 handige tips voor beginnende fietsreizigers op een rijtje gezet!

#1. Zorg voor een goede fiets

Dit is natuurlijk een inkoppertje, maar wel erg belangrijk: zorg ervoor dat je fiets in orde is. Met name wanneer je gaat fietsen door een bergachtig landschap is het van levensbelang dat je fiets technisch pico bello is. Breng je fiets dus voor je vertrekt naar de fietsenmaker, of loop deze zelf na. Belangrijke punten: de remmen, de banden (hebben de banden nog genoeg profiel?), de verlichting, een goed slot, de fietsketting.

#2. Pack light!

Ten tweede: zorg dat je niet te veel bagage meeneemt. Wanneer je gewend bent om te reizen met de auto dan neem je vaak veel spullen mee. Op de fiets kan dit niet. Of naja, het kan wel, maar dan moet jij al die extra kilo’s meezeulen. Niet erg praktisch dus. Maak dus een concrete paklijst en neem niet te veel dingen mee. Gelukkig heb je onderweg ook  niet veel nodig, dus dat scheelt!

#3. Goede sportkleding

Hoewel fietsen erg ontspannend kan zijn, is en blijft het een sport. Wanneer je bijvoorbeeld over heuvels fietst of met flinke tegenwind, dan kun je erg gaan zweten. Het is dus belangrijk om speciale kleding te dragen. Loop eens een sportwinkel binnen en laat je door het personeel adviseren. De kleding dient in ieder geval winddicht en waterafstotend te zijn.

#4. Zorg voor navigatie

Vandaag de dag hoef je gelukkig geen gigantische landkaarten meer mee te nemen. Nee, een compact navigatiesysteem of smartphone fungeert tegenwoordig als digitaal kompas. Je kunt van tevoren routes downloaden, zodat je onderweg precies kunt zien waar je heen moet. Handige apps voor navigatie op de smartphone zijn Pocketearthen MotionX.

#5. Oefen van tevoren!

Lange fietstochten kun je eenvoudig onderschatten. Veel mensen die voor het eerst op fietsvakantie gaan, denken ‘dat doe ik wel eventjes!’. Vaak komen zij van een koude kermis thuis… Langdurig fietsen vergt natuurlijk een goede conditie, maar er zijn meer dingen waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan ‘zadelpijn’ of spierpijn. Ons advies? Rijd – voordat je op fietsvakantie gaat – een paar keer een flinke afstand en kijk hoe je het er vanaf brengt. Wanneer het erg moeizaam gaat, kun je ervoor kiezen om eerst nog maar even te trainen voordat de vakantie begint!

Ben jij weleens op fietsvakantie geweest? Laat het ons weten in de reacties hieronder!