Het is niet het woord van 2019 geworden, maar in 2020 zal de term ‘duurzaam’ niet meer weg te denken zijn. Dat heeft niet alleen betrekking op de manier waarop we omgaan met het milieu, maar ook op andere gebieden. Het reizen bijvoorbeeld. Vliegen naar je vakantiebestemming is anno 2020 achterhaald en de alternatieven zijn minstens zo interessant.
Onderzoek naar de duurzame vakantie
Zo gewoon als het vroeger was om met het vliegtuig op vakantie te gaan, zo normaal gaat het worden om te kiezen voor een vakantie met een duurzaam karakter. Uit een recent onderzoek naar de manier waarop we vakantie willen vieren komen een aantal opvallende conclusies naar voren. Ruim 40% van de reizigers geeft aan te willen kiezen voor een duurzaam karakter van de vakantie. Dat betekent niet dat het vliegen volledig passé is. Ook zaken als een ecologisch verantwoorde accommodatie vormen steeds vaker een belangrijk onderdeel van de vakantiewensen. Die omwenteling zorgt voor tal van nieuwe trends op het gebied van vakantie vieren. De belangrijkste ontwikkelingen en tips laten we de revue passeren.
Lees ook: 3 leuke stedentrips met de trein!
Duurzaam reizen anno 2020
Natuurrampen zijn nooit leuk. Niet om te zien en niet om mee te maken. Afgezien van de lange periode die nodig is om de natuur te laten herstellen, is het vaak de lokale bevolking die er vooral onder lijdt. Opvallend genoeg zijn het vaak de toeristische gebieden die zwaar worden getroffen. Dit terwijl de toeristische sector vaak een belangrijke factor is om economische groei te realiseren. Vooral de werkgelegenheid is afhankelijk van een goed presterende toeristische sector. Een natuurramp hakt er dan ook flink in.
Vakantie vieren of hulp bieden
Hoe gek het ook klinkt, veel Nederlandse vakantiereizigers kiezen juist steeds vaker voor een reis naar een gebied wat is getroffen door een natuurramp. Logischerwijs is dan niet het genieten van de omgeving een belangrijke drijfveer, maar het bieden van hulp bij de wederopbouw. Bijna een vijfde van de ondervraagden gaf aan te overwegen om af te reizen naar zo’n getroffen gebied. Op die manier kan je twee belangrijke zaken goed combineren: een reis naar een bijzondere omgeving en het leveren van een bijzondere bijdrage aan de lokale gemeenschap.
Lees ook: Als vegan op vakantie: hoe pak je dit aan?
Reiswensen veranderen
Opvallend genoeg is het gebrek aan comfort geen dealbreaker. Juist de mogelijkheid om te helpen bij de wederopbouw is een belangrijk pluspunt. Dat geldt ook voor de langere reistijd en de kans dat er minder tijd is om bepaalde bezienswaardigheden te bezoeken. Reizigers die er voor kiezen om naar dergelijke gebieden af te reizen hebben wel andere ‘eisen’. Zo is de veiligheid een belangrijke voorwaarde. Het moet verantwoord zijn en vaker dan ooit is het reisadvies daarbij een belangrijk uitgangspunt.
Opvallende duurzame reistrends 2020
Het helpen bij de wederopbouw als invulling van de vakantie is niet de enige opvallende trend in 2020. Opvallend genoeg blijkt dat duurzaam reizen een norm is en geen resultaat van een actieve zoektocht naar manieren om invulling te geven aan het begrip duurzaam. Vakantiebestemmingen worden bewust gekozen vanuit het bewustzijn dat het beter is voor het milieu en de omgeving. Opvallende trends zijn de volgende:
- Ruin 55% van de ondervraagden geven aan te willen kiezen voor een accommodatie buiten het stadscentrum. Bij een gelijkwaardig comfortniveau, verblijft men liever buiten het centrum dan erin.
- Men kiest steeds vaker voor onbekende attracties en laat juist de toeristische attracties voor wat het is.
- Steeds vaker kiest men voor een doe-het-zelf vakantie. Zo kun je zelf bepalen waar je naar toe gaat, hoe lang je er wilt blijven en wat je kunt gaan zien. Een reisbureau wordt daardoor steeds vaker overbodig.
- Ook de uiteindelijke vakantiebestemming is steeds vaker zelf gekozen. De consument wordt ook op het gebied van het boeken van een vakantie mondiger en kiest liever zelf dan dat men zich laat adviseren. In veel gevallen is een alternatieve bestemming een goede optie zolang de kwaliteit gelijkwaardig is.
Lees ook: Duurzaam reizen: alles wat je moet weten!
Ontmoet de lokale bevolking
Community Based Tourism (CBT) is is de term die wordt gebruikt om aan te geven dat het de manier is om de lokale bevolking mee te laten profiteren van het toerisme. Het komt erop neer dat de lokale bevolking niet alleen de lasten maar ook de lusten ervaart, zoals het creëren van werkgelegenheid.
Boek een directe vlucht
Niet vliegen is natuurlijk altijd beter, maar bepaalde bestemmingen zijn nu eenmaal niet per trein te bereiken. Lekker goedkoop reizen door een aantal tussenstops te accepteren op weg naar je eindbestemming? Klopt, maar uiteindelijk is het milieu er de dupe van. Een directe vlucht kost meer, maar levert wel meer op in de zin van een lagere milieubelasting. Dat is dus pure winst. Ook zijn er verschillende manieren om de CO2-belasting van je vlucht te compenseren.
Plasticvrij op reis
Ga je op vakantie, dan is de kans groot dat je graag wilt genieten van een nieuwe omgeving. Griet kans dat je net zoals veel andere toeristen wil dat die mooie omgeving ook mooi blijft. Houdt het dus vrij van plastic. Zo’n herbruikbare drinkfles is niet alleen handig, maar helpt ook om het milieu te sparen. Plasticvrij reizen is makkelijker dan je denkt!