vliegschaamte-co2-compenseren-thedailygreen

Vliegschaamte is een ding: zo compenseer je een lange vlucht!

Nu de temperaturen weer de goede kant op gaan, zul je ongetwijfeld in je gedachten afdwalen naar parelwitte stranden, een azuurblauwe zee en alle tijd van de wereld tot je beschikking. Juist, de vakantieperiode dus. Wellicht weet je al wat je gaat doen en staan zaken als lange wandeltochten door adembenemende landschappen, dagtrips naar onbekende steden op je programma. Genoeg motivatie om het saaie klimaat in Nederland even achter je te laten. Je bent niet de enige, talloze landgenoten volgen je voorbeeld en bereiden zich voor op de reis naar verre oorden. Dat juist die reis extra belastend voor het milieu is nemen velen op de koop toe, je leeft immers maar een keer.

Vliegschaamte

Ondanks de vreugde van het vooruitzicht om een spannende vakantietijd tegemoet te gaan, kan het geen kwaad om even stil te staan bij de kosten van je vliegreis. De statistische gegevens van de impact zijn inmiddels verworden tot droge cijfertjes, dus gaan we het even op een andere manier duidelijk maken.

Want wist je namelijk dat…

  • De uitstoot van een retourtje Amsterdam – New York gelijk staat aan het maken van 1000 Big Macs?
  • Een vliegreis 7 tot 11 keer meer vervuilend is dan dezelfde reis met de trein?
  • Vliegtickets zijn vrij gesteld van belastingen. Raar maar waar.
  • De Co2 uitstoot van een vlucht naar Bali gelijk staat aan de CO2 uitstoot van vier jaar lang autorijden.
  • Je met de trein net zo snel in steden als Parijs, Londen en Berlijn kunt zijn? (de wachttijd van minimaal twee uur op de luchthaven reken we dan gewoon mee).
  • Je ruim 3 jaar veganistisch moet eten of een jaar lang twintig zonnepanelen op je dak moet hebben liggen om een retourtje Thailand te compenseren?

Zo compenseer je jouw vliegreis

Je kunt natuurlijk het beste helemaal niet meer vliegen én bijvoorbeeld op vakantie gaan met de trein, maar soms kan dat even niet anders. Met die wetenschap in je achterhoofd is de noodzaak tot het compenseren van de gevolgen duidelijk. Hoe ga je dat aanpakken? Door boompjes te planten misschien? Gelukkig zijn er tal van alternatieven waarmee je de schadelijke gevolgen van het vliegen aanzienlijk kunt compenseren. Natuurlijk, niet vliegen is het beste, maar als je toch het vliegtuig neemt kun je met onderstaande tips flink wat inspiratie opdoen om de schade effectief te beperken.

1. Bomen planten

Om de Co2 uitstoot van je vliegreis te compenseren kun je het beste bomen planten. Bomen halen namelijk CO2 uit de lucht en zetten dit om in zuurstof. Dit proces is het meest effectief als de bomen nog jong zijn en in bloei staan. In die fase zijn bomen prima in staat om CO2 op te slaan. Dit proces gaat door tot de boom sterft. Het nadeel is alleen dat volwassen bomen een stuk minder CO2 opnemen en vasthouden. Wil je de negatieve aspecten van je vliegreis dus echt compenseren, plant dan een paar jonge boompjes aan.

Het planten van bomen is een leuk initiatief, maar als je het moet doen met je kleine stadstuin, dan ben je snel klaar. Ten eerste zul je nooit voldoende bomen kunnen planten, daarnaast wil je niet je hele tuin vol zetten met bomen. Gelukkig zijn er tal van groene projecten zodat je desnoods ook zonder tuin je vervuilende vliegreis kunt compenseren.

  • Steun een buitenlands bosproject. Verschillende organisaties en stichtingen hebben bosprojecten in het buitenland. Zo zijn er diverse projecten in Indonesië, Uganda, Bolivia en Brazilië. Een goed voorbeeld is  Trees for All.
  • Doe mee aan de Boomplantdagen van Natuurmonumenten. Zo kun je op die dagen op verschillende locaties meehelpen om nieuwe bomen te planten. Kijk voor meer informatie op de website van Natuurmonumenten.
co2-compenseren-bomen-planten-thedailygreen

Lees ook: Bomen planten vanuit huis: 7 manieren!

2. Bijbetalen

Als je jouw vliegreis online boekt krijg je vaak de optie om de CO2 uitstoot van je reis te compenseren door een klein bedrag bij te betalen. Zo heeft onze nationale trots, de KLM de CO2ZERO-compensatieservice. Aan de hand van je reisgegevens wordt houw ecologische voetafdruk bepaald voor die reis. Op die manier bepaalt men wat jouw deel van de CO2 uitstoot is en kun je dit deel financieel compenseren. Op de website klmtakescare.com kun je er meer over lezen.

Uiteraard is het compenseren van de CO2 uitstoot door een bedrag bij te betalen een goede oplossing. Veel slimmer is het om even wat vooronderzoek te doen. Zo is KLM bezig om te investeren in zuinige toestellen. Ook prijsvechter EasyJet is daar mee bezig. De KLM heeft zelfs het voornemen om vanaf 2023 de korte vluchten uit te voeren met elektrische toestellen. Door je in de vliegmaatschappij van je keuze te verdiepen kun je straks met een gerust hart op vakantie.

lange-vlucht-compenseren-thedailygreen

Lees ook: Zo slecht is vliegen voor het milieu!

Tips om je vakantie nog duurzamer te maken

Bovenstaande twee methoden zijn perfect om de milieubelasting van je reis te compenseren. Er zijn echter nog tal van andere methodes die je kunt overwegen. Zo kun je herbruikbare flesjes water meenemen. Dat is verstandig, niet omdat de plastic flesjes hier relatief duur zijn, maar juist omdat je in het buitenland snel in de verleiding komt om het aan te schaffen wegens de vaak schandalig lage prijzen. Bekende merken als Dopper en Mizu kun je voor je vakantie eenvoudig in Nederland kopen.

Na het meenemen van herbruikbare flesjes drinkwater zijn er nog tal van andere zaken waar je aan kunt denken om je vakantie zo duurzaam mogelijk te maken. Met de volgende korte tips zet je in ieder geval een stap in de goede richting:

  • Zorg voor minder – onnodig – plastic afval en reis altijd met een eigen waterfles.
  • Maak gebruik van de deeleconomie: Airbnb, Camptoo en BlaBlaCar zijn daar goede voorbeelden van.
  • Ga zuinig om met drinkwater.
  • Gebruik handdoeken in hotels vaker dan één keer.
  • Maak gebruik van de lokale vervoersmogelijkheden: ga lopen, fietsen, kanoën, varen (zeilen) of neem desnoods de trein.