plastic-vrij-duurzaam-reizen-thedailygreen

Plasticvrij reizen: vijf handige tips

Als je een groot hart voor het milieu en je eigen leefomgeving hebt, dan betekent dat vaak meer dan alleen verantwoord eten of je best doen om de afvalberg te reduceren. Het betekent ook bewust kiezen. Zo staat het gebruik van duurzame producten en materialen waarschijnlijk hoog op je lijstje, maar ook reizen kan heel goed duurzaam zijn.

Plasticvrij reizen

Zonder dat je het eigenlijk in de gaten hebt, verspil je wellicht veel materialen die niet bijzonder milieuvriendelijk zijn. Je bent immers op vakantie, dus staat het genieten voorop. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je tijdens je vakantie niet hoeft op te letten met het gebruik van plastic. Plasticvrij reizen is echter makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is niet onmogelijk! Met enkele eenvoudige tips beperk je jouw eigen ecologische voetafdruk en maak je jouw droomreis een heel stuk duurzamer.

plasticvrij-linnen-tas-thedailygreen

Lees ook: Duurzaam reizen: alles wat je moet weten!

Waterflessen het grootste probleem

Als je op reis gaat neem je, als het goed is, zo weinig mogelijk plastic mee. Je voorkeur gaat ongetwijfeld uit naar een stevige linnen tas, als het om het meenemen van drinken gaat is het vaak een ander verhaal.

Met name het drinken van water of je vakantiebestemming is niet altijd de meest verantwoorde keuze. Dan haal je maar wat water in de supermarkt wat verpakt is in, jawel, plastic flesjes. Daar begint het vaak mee. Je drinkt namelijk niet slechts 1 flesje water, maar op basis van 2 liter vocht per dag is dat al snel 4 flesjes water. Vermenigvuldig dat met het aantal dagen dat je er verblijft en je hebt al snel een indrukwekkend aantal flesjes water nodig. De oplossing voor dat probleem is vrij eenvoudig.

1. Zorg voor een eigen drinkfles

De meest simpelste tip: neem een grote drinkfles mee van huis. In de meeste gevallen kun je die gewoon vullen tijdens het ontbijtbuffet. Als je een beetje geluk hebt kun je het kraanwater ook op je hotelkamer koken met een waterkoker. Een Dopper of vergelijkbare fles is dan ook ideaal om mee te nemen op vakantie.

2. Steripen

Als er geen drinkbaar water in de buurt is kun je met een Steripen het kraanwater zuiveren. Het is een UV-filter waarmee je in enkele minuten het kraanwater kunt filteren waardoor het geschikt is voor menselijke consumptie. De Steripen is daarmee onmisbaar tijdens je vakantie.

plasticvrij-reizen-thedailygreen

Lees ook: Water besparen: 5 eenvoudige tips!

3. Life Straw Go

Als je het jezelf echt makkelijk wil maken tijdens de vakantie, kies dan voor een Life Straw Go. Dit is een drinkfles met een ingebouwd filter. Vul je fles met (kraan)water en je kunt er zorgeloos van genieten.

4. Laat de waterfles op de hotelkamer staan

Op hotelkamers zie je vaak (gratis) flesjes drinkwater staan. Volg je echter bovenstaande tips op, laat ze dan lekker staan. Zo voorkom je in ieder geval extra afval en dit draagt bij aan het plasticvrij reizen!

5. Afrika

Afrika is een prachtig continent om vakantie te vieren. Prachtige kusten en een indrukwekkende cultuur maken je vakantie tot een ware belevenis. Houdt er echter wel rekening mee dat veel Afrikaanse landen streng toe zien op het gebruik van plastic. In Kenia is het zelfs verboden om plastic tassen te gebruiken. Neem dus gewoon een linnen tas mee, wel zo handig en je krijgt er geen problemen mee.

Zijn we nog tips voor plasticvrij reizen vergeten? Laat het ons weten in de reacties hieronder!