milieuonvriendelijk-thedailygreen

Zes milieuonvriendelijke dingen waarvan je dacht dat ze duurzaam waren

Duurzaam leven is verstandig. Op die manier beperk je de belasting van het milieu en draag je dus een steentje bij aan een betere leefomgeving. Grote kans dat je dus je afval goed scheidt, je waterflesjes hergebruikt en vaker kiest voor biologisch geteelde producten. Allemaal dingen die bijdragen aan het verkleinen van je ecologische voetafdruk, of toch niet? Of dat allemaal wel echt zo goed is, valt namelijk te bezien. Nog steeds zien we dat er tal van misverstanden bestaan over nu wel en juist niet goed is voor het milieu.

1. Je plastic waterflesje hergebruiken

Een plastic waterfles hergebruiken lijkt een goed idee, maar de schijn bedriegt. Het is namelijk slecht voor je eigen gezondheid, maar ook het milieu kan schade ondervinden. De schadelijke stoffen in het plastic worden langzaam maar zeker opgenomen in het water en bij elke slok die je inneemt krijg je die dus ook binnen. Uiteindelijk zal je ook dit flesje weggooien en zo komt het op de afvalberg. Een beter alternatief is het gebruik van een glazen fles of een zogenaamd inox flesje.

2.  ‘Natuurlijk’ is niet hetzelfde als ‘biologisch’

Natuurlijke verzorgingsproducten zijn helemaal hip. Sterker nog, je wordt bijna doodgegooid met termen als ‘‘zonder parabenen’ of ‘natuurlijk extract’. Dat klinkt mooi, maar zolang je shampoo of bodylotion niet organisch is kun je ervan uitgaan dat er stoffen in zitten die minder goed zijn voor het milieu. Denk maar aan minerale oliën inzitten, of palmolie. Ook gewone, alledaagse producten als tandpasta, deodorant en make-up bevatten vaak ingrediënten die belastend zijn voor het milieu. Dan hebben we het nog geeneens gehad over de verschillende toevoegingen waar je vaak niet van weet waar ze van zijn gemaakt. Wil je zeker weten wat je gebruikt, check dan milieucentraal.nl.

3. Elektronische gadgets gebruiken

Het is natuurlijk super om onderweg naar huis via je smartphone tal van zaken te kunnen regelen in huis. De sfeerverlichting, verse koffie, kortom, sinds de introductie van IoT (Internet of Things) en homeautomation hebben we de mogelijkheid om extra comfort aan ons al ideale bestaan toe te voegen. En als we thuis zijn en we iets willen weten, vragen we het gewoon aan Google, Alexa of Siri. Dat het handig is, daar is iedereen het wel over eens. Wat je wellicht niet beseft is dat er een flink prijskaartje aan dat extra comfort vasthangt. Afgezien van de hoeveelheid plastic voor al die apparaten, worden ze vaak in plastic verpakkingen afgeleverd. Mocht dat nog geen probleem zijn, dan zijn er altijd nog de zorgen over je privacy. Tenzij heel de wereld natuurlijk mag weten wat je uitspookt.

4. Kunstgras, -planten of -kerstboom kopen

Kunstgras lijkt duurzaam, maar dat is niet altijd het geval… Duurzaam betekent nu eenmaal niet dat het het alleen maar langer meegaat. Het nadeel van kunstgras is juist dat het niet biologisch afbreekbaar is en vaak gemaakt is van aardolie. Op die manier is kunstgras mede verantwoordelijk voor de afvalberg. Een ander bijkomend nadeel is dat de productie vaak plaats vindt in lagelonenlanden (lees: kinderarbeid). Genoeg reden dus om het niet te accepteren.

5. Kiezen voor bamboe

Heb je ook bamboe producten in huis? Je keuze voor bamboe is logisch: het geeft een warme uitstraling en het is een natuurproduct. Toch is het raadzaam om de volgende keer minder snel voor bamboe te kiezen. De populariteit van het product zorgt ervoor dat de bamboeplantages die ecologisch verantwoord werken, de vraag niet aankunnen. Je zou dus denken dat de prijzen hoger worden, maar dat is niet het geval. Slimme jongens zien de vraag naar bamboe en storten zich vol overgave op de productie waarbij het milieu al snel minder belangrijk is. Met name in Azië worden grote delen bos gekapt om de grond geschikt te maken voor de productie van bamboe. 

6. Een e-reader kopen

De e-reader is in opkomst en dat is goed nieuws voor de natuur: er zijn immers geen bomen voor nodig om een e-reader te produceren. Toch kleeft er een nadeel aan de e-reader. Ze zijn namelijk gemaakt van kunststof, bevatten vaak metalen onderdelen en andere milieubelastende componenten. Daarnaast kost de productie behoorlijk veel energie. Dat neemt niet weg dat het een handig apparaat is, maar de ecologische footprint is enorm. Dat staat namelijk gelijk aan de productie van 50 traditionele boeken.