ecologische-voetafdruk-verkleinen-thedailygreen

Je ecologische voetafdruk verkleinen: dé ultieme checklist (33 tips!)

De oplossing voor het de milieuproblemen waar we nu als wereld mee kampen, is nog niet gevonden. Alle landen moeten samen werken om de CO2-uitstoot terug te dringen en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het verbeteren van de wereld begint bij jezelf. Als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt, dan kan de wereld in een klap veranderen. En alle beetjes helpen! Daarom hebben wij 33 eenvoudige tips op een rijtje gezet om je ecologische voetafdruk te verkleinen! En ook een manier waarmee je jouw ecologische voetafdruk kunt berekenen! 

Ecologische voetafdruk verkleinen: wat houdt het in?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de ecologische voetafdruk precies is. Het WNF geeft de volgende beschrijving:

Je kunt meten hoeveel ruimte nodig is voor de productie van wat we gebruiken en de opname van CO2 die we uitstoten. Deze ruimte omgerekend naar de hoeveelheid productief land, in gha (mondiale hectare) gemeten, heet de Ecologische Voetafdruk.

Wereldwijd is er per persoon zo’n 1,7 gha beschikbaar. Op het moment gebruiken we nu gemiddeld 2,6 gha per persoon. We verbruiken dus meer dan dat de aarde kan aanvullen en dit is een slechte zaak. Verklein jouw ecologische voetafdruk vandaag nog met onderstaande 33 tips! De tips staan in random volgorde overigens!

wereld-natuurfonds-thedailygreen

Lees ook: Ecologische voetafdruk: wat is het precies?

Ecologische voetafdruk verkleinen: hoe pak je het aan?

Er zijn duizenden dingen die bijdragen aan de grootte van jouw ecologische voetafdruk. Eigenlijk alles wat je doet heeft impact op het milieu. Het is zaak om dingen die veel impact op het milieu hebben te verbannen uit je leven. Een ecologische voetafdruk van 0 is simpelweg onmogelijk, maar je kunt wel proberen om een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk te hebben. Hieronder maar liefst 33 tips waarmee je gelijk aan de slag kunt om je ecologische voetafdruk te verkleinen!

#1 Neem altijd een waterfles mee als je van huis gaat

Zo hoef je nooit meer een plastic (wegwerp) flesje te kopen. Wegwerpplastic is een groot probleem wereldwijd. De plastic zee wordt groter en groter met als gevolg dat veel diersoorten op uitsterven staan.

water-fles-thedailygreen

Lees ook: De ‘zero waste lifestyle’: wat is het precies?

#2. Kies voor een katoenen zakdoek

Hetzelfde argument als nummer 1: vermijd wegwerpproducten. Gebruik dus ook geen wegwerp tissues meer. Minder afval = een kleinere ecologische voetafdruk.

#3. Neem je eigen (herbruikbare) koffiebeker mee

Wanneer je ergens take awaykoffie haalt, hoef je geen gebruik te maken van een plastic of kartonnen bekertje. Ook krijg je bijvoorbeeld bij de Shell nu 25% korting op de koffie als je je eigen beker meeneemt. 

#4. Was je kleren met koud water

Warm wassen verbruikt veel meer energie en koud water werkt ook prima om je kleren weer schoon te krijgen. 

#5. Laat geen opladers in het stopcontact zitten

Zelfs wanneer een oplader buiten gebruik is, verbruikt deze nog elektriciteit. Leer jezelf dus aan om de stekker van ongebruikte apparaten altijd uit het stopcontact te halen. 

#6. Koop lokale en seizoensgebonden producten

Sinaasappelen uit Zuid-Spanje zijn natuurlijk heerlijk, maar bij het vervoer van importproducten wordt veel CO2 uitgestoten. Seizoensgebonden shoppen is een belangrijk onderdeel van duurzaam boodschappen doen! En zeg nu eerlijk: Er is toch niets mis met overheerlijke Hollandse aardbeien in de zomermaanden? Of Asperges in de lente?

ecologisch-duurzaam-eten-thedailygreen

Lees ook: Duurzaam eten: wat is het én hoe pak je het aan?

#7. Neem een boodschappentas mee

Zo hoef je niet om een plastic tasje te vragen bij de kassa. Bovendien bespaart dit je 25 cent elke keer dat je boodschappen doet.

#8. En een groentetas

De plastic wegwerpzakjes bij de groenteafdeling heb je namelijk helemaal niet nodig. Albert Heijn geeft het goede voorbeeld en is aan het experimenteren met ‘naakte groenten en fruit’.

duurzame-boodschappen-thedailygreen

Lees ook: 5 handige tips voor de beginnende vegan!

#9. Kies voor een tandenborstel van bamboe

De regel luidt: ‘elke drie maanden een nieuwe tandenborstel’. Dit betekent 4 plastic tandenborstels per jaar. Doe hier niet aan mee en kies voor een tandenborstel van bamboe.

bamboe-tandenborstel-thedailygreen

#10. Maak je eigen shampoo

Gemiddeld doet iemand een maand met een fles shampoo. Dit betekent dat je gemiddeld gezien 12 plastic shampooflessen per jaar gebruikt. Maak je eigen shampoo en je kunt dezelfde fles telkens bijvullen. 

#11. Of kies voor shampoobars

Winkels als bijvoorbeeld Lush verkopen verpakkingsvrije cosmetische producten, waaronder een shampoobar. Dit is als het ware een stuk zeep, maar dan voor je haar. Zonder verpakking dus!

#12. Eet minder of geen vlees

Vlees heeft een gigantische impact op het milieu. In een duurzame toekomst is voor de vleesindustrie (en visindustrie) eigenlijk geen plaats. Een manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen is door vegetarisch of veganistisch te gaan eten. Dit is echter voor veel mensen een behoorlijke drempel. Je kunt ook klein beginnen door bijvoorbeeld 1 dag per week vegetarisch te eten. 

Plantaardig voedsel

Gelukkig kun je de meeste belangrijke voedingsstoffen die in vlees zitten gewoon uit plantaardige producten halen. Steeds meer supermarkten hebben een groot aanbod aan veganistische voeding en ook steeds meer ‘vegan’ restaurants openen hun deuren. Zowel chique restaurants als fastfoodrestaurants. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de Vegan Junk Food Bar, of Fast&Vegan.

vegan-groente-thedailygreen

Lees ook: Hoe gezond is veganistisch eten nu echt?

#13. Neem eens een kijkje bij de kringloop

Kringloopwinkels hebben een ‘suf’ imago, maar deze winkels liggen vol met mooie kleding in goede staat. Neem eens een kijkje en wie weet zit er wat voor jou bij!

#14. Of kies voor ecologische kleding

Vind je het lastig om kleding naar jouw smaak te vinden bij de kringloopwinkel? Kies dan in ieder geval, als je nieuwe kleding koopt, voor duurzame materialen. Denk bijvoorbeeld aan bamboe of hennep. De productie van deze materialen hebben een veel kleinere impact dan bijvoorbeeld katoen. Ook zijn er steeds meer bedrijven die materialen recyclen en daar kleding van maken. 

#15. Pak vaker de fiets

Veel mensen pakken vaak de auto. Zelfs voor kleine afstanden. Even boodschappen doen, of even naar de bibliotheek. Met het regenachtige klimaat in Nederland is de auto natuurlijk erg comfortabel. Toch is het beter voor het milieu om voor deze uitjes de fiets te pakken. Daarnaast is het ook nog eens gezonder voor je lichaam!

fietsen-duurzaam-thedailygreen

#16. Of de trein…

Is jouw bestemming net te ver om te fietsen? Dan kun je altijd nog de trein pakken. De trein is een relatief milieuvriendelijk vervoersmiddel en het treinnetwerk in Nederland is erg uitgebreid. Ook kun je prima met de trein naar het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan een stedentrip met de trein of een weekendje weg. Een duurzaam alternatief voor een vakantie met het vliegtuig. Want vliegtuigen hebben een enorme negatieve impact op het milieu.

#17. Carpoolen

Als je dan toch de auto gebruikt, zorg dan in ieder geval dat de auto ‘vol’ zit. Vijf auto’s waar slechts één persoon in zit verbruiken natuurlijk veel meer dan wanneer je deze vijf personen in één auto zet. 

#18. Kies voor ledlampen

Gloeilampen worden inmiddels niet meer geproduceerd, maar ook spaarlampen zijn vervuilender dan je in eerste instantie zou denken. Het beste kun je kiezen voor ledlampen. Wist je dat zelfs als je al je (werkende) gloei- en spaarlampen vervangt door nieuwe ledlampen, je ecologische voetafdruk verkleind wordt? Bizar, maar waar!

led-lampen-thedailygreen

#19. Kies voor een menstruatie cup

Hoeveel tampons of inlegkruisjes denk je dat de gemiddelde vrouw gebruikt in haar leven? Dat zijn er heel wat. Een duurzame oplossing is het gebruiken van een menstruatie cup, zoals de diva cup.

#20. Kies voor een stuk zeep

Zo hoef je niet elke keer een plastic fles met zeep te kopen, die je na afloop toch weer weggooit. Het plasticprobleem in de wereld is immens. Een groot deel van dit plastic belandt op de afvalberg en de plasticzee is een serieus probleem. 

#21. Gooi nooit eten weg

Door gebruik te maken van een ‘weekmenu’ voorkom je het weggooien van eten. Plan je maaltijden en voorkom dat je ‘te veel’ eten bereidt en dit weg moet gooien. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de samenleving. Er zijn genoeg mensen in de wereld die geen eten hebben…

#22. Maak geen gebruik van de droger

De droger is een van de apparaten die veel energie gebruikt. Hoewel we in Nederland niet gezegend zijn met een warm klimaat, kun je in de meeste gevallen wel gewoon de was buiten hangen. Duurt wat langer, maar je verbruikt geen (onnodige) energie! Daarnaast gaan je kleren ook veel langer mee wanneer je ze niet in de droger doet. 

#23. Sponskomkommer in je moestuin

Wij Nederlanders gebruiken behoorlijk wat sponzen. Om de afwas mee te doen, om bepaalde plekken in het huis schoon te maken en om onszelf mee te wassen. Deze sponsjes worden uiteindelijk weggegooid en vergroten weer de berg afval. Maar wist je dat je eenvoudig een ecologische spons kan ‘groeien’ in je achtertuin? De sponskomkommer is namelijk ideaal. Hoe kom je aan de zaadjes en hoe verzorg je deze plant. Hier vind je meer informatie!

#24. Kies altijd voor oplaadbare batterijen

Batterijen hebben zo ook hun impact op het milieu. Met name de productie van batterijen is erg milieubelastend. Een oplossing is het gebruiken van oplaadbare batterijen. Deze zijn weliswaar wat duurder, maar gaan ook langer mee. Na 6 keer opladen heb je het bedrag er alweer uit. Bovendien hoef je minder snel nieuwe te kopen, wat weer beter voor het milieu is!

oplaadbare-batterijen-thedailygreen

#25. Gebruik beide kanten van een A-viertje 

Hoewel de meeste dingen al digitaal zijn, wordt er in Nederland nog steeds ontiegelijk veel papier gebruikt. Het beste kun je natuurlijk geen papier gebruiken, maar als het echt niet anders kan, probeer dan beide kantjes van een A-viertje te gebruiken. Zo verbruik je de helft minder papier!

#26. Koop refurbished elektronica

Consumeren is een van de dingen die een grote impact hebben op het milieu en wij Nederlanders houden wel van het kopen van nieuwe dingen. Dit is echter funest voor je ecologische voetafdruk. Het beste kun je dingen tweedehands kopen of, in het geval van elektronica, gereviseerd. Wat houdt dit precies in? Dit houdt in dat oude apparaten worden ‘gereviseerd’ door middel van nieuwe onderdelen. Niet zo milieuvriendelijk als tweedehands, maar wel een betere keuze dan het kopen van een nieuw apparaat. Bovendien is het gereviseerde apparaat vaak zo goed als nieuw, kwalitatief gezien dan. 

#27. Ban het vliegtuig!

Vliegen is funest voor je ecologische voetafdruk, dat is algemeen bekend. Waar het vroeger ‘cool’ was om een verre reis te maken, schamen veel mensen zich er nu juist voor. Je kunt dus het beste helemaal niet meer vliegen, of in ieder geval het aantal vluchten beperken. Wil je toch erg graag naar de andere kant van de wereld? Maak er dan een langere reis van, dan is die vlucht het in ieder geval waard geweest en is je ecologische voetafdruk per dag weer lager. 

#28. Skip aluminiumfolie

Overgebleven eten afdekken met plasticfolie of aluminiumfolie is zo gepiept. Daarna wordt deze folie echter weggegooid en dat is weer meer afval. Ons advies? Ban deze folies en investeer in plastic of glazen afsluitbare bakjes. Hier kun je left oversin bewaren en opwarmen. Na afloop was je ze af en kun je ze weer hergebruiken, ideaal dus!

plastic-bakje-thedailygreen

#29. Zonnepanelen

Alle tips om energie te besparen zijn natuurlijk leuk en aardig, maar het beste wat je kunt doen is kiezen voor groene energie. Dit kun je bijvoorbeeld doen door zonnepanelen aan te laten leggen. Dit is even een investering, maar binnen een paar jaar heb je dit er alweer uit. Daarna heb je in principe ‘gratis’ elektriciteit én het allerbelangrijkste: duurzame elektriciteit!

#30. Let op je waterverbruik

Naast het gebruik van grondstoffen en elektriciteit en het uitstoten van CO2 is het gebruik van water ook van invloed op je ecologische voetafdruk. Je kunt je waterverbruik beperken door bijvoorbeeld:

  • Korter te douchen
  • De kraan niet te laten lopen tijdens het tandenpoetsen
  • Water op te vangen in een regenton
  • Vaatwasser alleen kort te laten draaien
  • Een waterbesparende douchekop aan te schaffen
  • Minder vlees te eten*

*Het waterverbruik in de vleesindustrie is gigantisch. Zo is voor de productie van 1 hamburger (100 gram rundvlees) maar liefst 1.500 liter water nodig(!).

#31. Maak je eigen deodorant

Net zoals Shampoo, zeep, gel en andere cosmetische producten zitten de meeste deodorants ook in een wegwerp verpakking. Hoe kun je dit voorkomen? Door zelf je deodorant te maken. Ja, echt! Hoe werkt het?
Dit artikel geeft een duidelijke uitleg!

#32. Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is

Het op de juiste temperatuur brengen van je huis kost veel energie. Zowel het verwarmen van je huis, als het verkoelen. De beste manier om hierop te besparen: het isoleren van je huis! Je kunt dit op verschillende manieren doen:

  • Zorg voor minimaal dubbel glas
  • Schaf goede gordijnen aan
  • Voorkom kieren onder deuren
  • Tocht op de juiste momenten

#33. Deel het met anderen!

Als laatste tip: deel je bevindingen met anderen! Het verbeteren van de wereld begint weliswaar bij jezelf, maar je kunt het niet alleen. Deel je kennis en leer anderen hoe je zuinig met de aarde omgaat.

blij-meisje-thedailygreen

Lees ook: 8 geweldige tips om de vegan lifestyle te promoten!

Welke dingen hebben de grootste impact?

Zo, dit waren onze 33 tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar welke dingen hebben nu de grootste impact? Dit verschilt per persoon, maar over het algemeen zijn dit onderstaande punten:

  • Het eten dierlijke producten eten (vlees, vis, zuivel, etc.)
  • Het kopen van nieuwe spullen (smartphones, computers, kleding)
  • Reizen (vliegen / autorijden)

Minderen van bovenstaande dingen zijn essentieel wanneer je je ecologische voetafdruk wilt verkleinen.

Ecologische voetafdruk berekenen

Tot slot is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe je jouw ecologische voetafdruk kunt berekenen. Hoeveel hectare heeft jouw leefstijl nodig en hoeveel verbruik jij precies? Er zijn verschillende websites waar je je ecologische voetafdruk kunt berekenen. Onze favoriet is deze website

ecologische-voetafdruk-berekenen-thedailygreen

En, wat is jouw ecologische voetafdruk? En heb jij nog tips voor het verkleinen van je ecologische voetafdruk? Laat het ons weten in de reacties hieronder en voel je vrij dit artikel te delen met je vrienden!