kunstgras-duurzaam-thedailygreen

Hoe milieuvriendelijk is kunstgras eigenlijk?

Je ziet het steeds vaker: mensen die kiezen voor kunstgras in hun tuin in plaats van echt gras. Kunstgras is eenvoudiger in onderhoud en dit groene materiaal ligt er natuurlijk het hele jaar mooi bij. Maar hoe milieuvriendelijk is kunstgras nu eigenlijk? Wij zochten het uit!

Voordelen Kunstgras

Kunstgras heeft veel voordelen ten opzichte van echt gras. Zo is het super onderhoudsvriendelijk, je hebt er bijna geen omkijken naar. Je hoeft het kunstgras niet te sproeien, niet te maaien en niet te bemesten. Daarnaast zul je ook geen last hebben van kale plekken, mos of onkruid. Kunstgras leggen kost dan wel iets meer dan het zaaien van natuurlijk gras, maar dit betaalt zich vanzelf terug!

Kunstgras duurzaam of toch niet?

Nu is het tijd voor de hamvraag: Is kunstgras duurzaam? Het antwoord is ja! Hoe gek het ook klinkt (kunstgras is natuurlijk gewoon een soort plastic), maar in de meeste gevallen is kunstgras de meest duurzame optie. Waarom? Hieronder X redenen waarom kunstgras milieuverantwoord is:

1 Je hoeft niet te maaien

Een klein gazon kun je nog wel met een kleine – niet geautomatiseerde – maaier doen, maar wanneer je een flink stuk gras hebt, dan is een motorische grasmaaier al gauw een must. Elektrisch of met een benzinemotor: beide zijn milieubelastend. Kunstgras hoef je niet te maaien en hiermee bespaar je dus op stroom en je vermijdt uitlaatgassen.

2 Duurzaam

Je hebt natuurlijk goedkope kunstgrasvarianten, die niet lang mee gaan en je dus snel moet vervangen. Deze lowbudgetkunstgrassoorten zijn uiteraard niet erg duurzaam. Kwalitatieve kunstgras is dat wel. Zo gaat kunstgras van hoge kwaliteit zo 20 jaar mee voordat je het moet vervangen.

3 Geen waterverspilling

Een natuurlijk grasmat heeft veel water nodig, met name in de zomermaanden. Kunstgras hoeft uiteraard niet gesproeid te worden. Op deze manier bespaar je dus water en verklein je jouw ecologische voetafdruk.

4 Geen bemesting

Natuurlijk gras dien je goed te onderhouden en te bemesten. Veel mensen doen dit met pesticiden en meststoffen. Je raadt het al: niet goed voor het milieu! Kunstgras groeit niet en heeft dit dus niet nodig.

milieuvriendelijk-kunstgras-thedailygreen

We snappen natuurlijk dat ‘echt gras’ voor veel mensen de eerste keuze blijft. Kunstgras heeft namelijk een nogal ‘nep’ imago. Toch is het best milieuvriendelijk en een duurzame keuze!