Je zult ongetwijfeld in de media of tijdens gesprekken de term ‘ecologische voetafdruk’ hebben gehoord. Nu weet je waarschijnlijk wel wat duurzaam wonen en duurzaam leven is, maar wat is nu precies de ecologische voetafdruk?
Jouw ecologische voetafdruk is jouw impact op het milieu
Er zijn inmiddels verschillende termen die op hetzelfde neerkomen: de impact van de mens op het milieu. Deze waarde wordt weergegeven in de ruimte die we voor onze levensstijl (het gebruik van natuurlijke bronnen) innemen. Dat is dus helemaal afhankelijk van wat we consumeren. Om aan die behoefte te voldoen is er ruimte nodig. Hoe meer wij consumeren, des te meer ruimte is er nodig. Dan gaat het niet enkel om onze voedingsgewoonten, maar ook over de manier hoe we reizen, hoe we wonen, hoe we ons kleden enzovoort. Ook het gebruik van papier en energie heeft daardoor impact op onze ecologische voetafdruk.
Lees ook: De ‘zero waste’ lifestyle: wat is dit precies?
Het gemiddelde versus de ideale situatie
De ecologische voetafdruk wordt steeds belangrijker. Naar mate de wereldbevolking groeit, neemt ook de druk op de natuurlijk brandstoffen toe. Meer mensen nemen nou eenmaal meer ruim te in beslag. De groei van de bevolking is overigens niet de enige factor, ook de toegenomen welvaart zorgt voor een hogere consumptie en dus een grotere ecologische voetafdruk. Deze voetafdruk wordt vaak in hectares weergegeven. In een ideale situatie, waarin iedereen evenveel ruimte heeft, zou de ecologische voetafdruk maximaal 1.8 hectare zijn. De werkelijkheid is heel anders. Zo is de ecologische voetafdruk van de gemiddelde Nederlander 4.1 hectare ofwel 41.000 vierkante meter, een behoorlijke lap grond dus. Dat lijkt veel, maar het kan nog erger: de gemiddelde Amerikaan heeft inmiddels ruim 6 hectare nodig om zijn levensstijl vol te houden. We leven dus letterlijk op een te grote voet.
Lees ook: Dit is de impact van de vleesindustrie op het milieu!
De ecologische voetafdruk verkleinen
Verandering begint zoals altijd bij de bewustwording. Wat eet je, drink je, gebruik je de auto of liever het openbaar vervoer? Al deze zaken bepalen de omvang van de impact die je hebt op het milieu. Als je dat weet dan wordt de impact van je levensstijl op de planeet zichtbaar. Zo kun je beslissen om wat vaker de trein te nemen of de bus om naar je werk te gaan. Of om de fiets te pakken als je nog wat bent vergeten in de supermarkt. Door je bewust te worden van de impact van jouw manier van leven op het milieu, kan je zelf dus veel doen om dat te beperken. Doordat de wereldwijde consumptie is toegenomen, wordt onze ecologische voetafdruk groter. Die ontwikkeling is de laatste jaren sterk toegenomen. Zo sterk zelfs dat we straks twee wereldbollen nodig hebben om dat vol te houden. Daarom hebben wij een checklist opgesteld met maar liefst 33 tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen!