voedselverspilling-thedailygreen

Voedselverspilling is een groot probleem: 7 dingen die je nog niet wist!

De kans is groot dat je een foodie bent of in ieder geval eten niet bepaald vies vindt. We eten namelijk nogal wat af in de westerse wereld. Op zich hoeft dat niet direct een probleem te zijn, het echte probleem is dat we niet alles opeten en er juist veel verdwijnt in de afvalbak. Dat die afvalberg onmetelijke proporties aanneemt zal je wel weten en daar zijn we met z’n allen verantwoordelijk voor, ik niet alleen, jij ook. Natuurlijk het nooit kwaad om je nog iets meer bewust te laten worden van de voedselverspilling. We zetten daarom even wat feiten op een rij.

1. Een derde deel belandt in de prullenbak

Om je even goed wakker te schudden, ruim een derde van alles wat we aan voedsel produceren belandt in de kliko. Zonde, want dat betekent dus dat we teveel voedsel klaar maken. Minderen kopen leidt in principe tot een lagere vraag en dus een lager aanbod. Minderen loont dus! We hebben het in Nederland dus over 1.3 ton aan voedsel. Ja, dat is best een hoop.

voedselverspilling-prullenbak-thedailygreen

Lees ook: Duurzaam eten: wat is het en hoe pak je dit aan?

2. De UHT-datum is beslissend voor velen

Let jij ook op de UHT (uiterste houdbaarheidsdatum), dan ben je niet de enige. Ruim de helft van alle Nederlanders let daar op, ruim 58 procent. Daar is op zich niks mis mee. Wat wel jammer is, is dat ruim 16 procent van die mensen het voedsel weggooit als die datum is verstreken. Zonde, want in veel gevallen is het juist nog goed te eten.

3. Melk en brood gooien we het meeste weg

Als het gaat om het weggooien van voedsel, dan zien we dat juist zuivelproducten zoals kaas, yoghurt en melk het snelst worden weggegooid. Ook brood neemt een prominente plek in onder de weggegooide producten. In veel gevallen vindt men het niet langer lekker of is men bang dat het misschien aan het bederven is. Overigens gooien we net zo hard sausjes en groenten weg. Zonde, want in de meeste gevallen is het juist nog goed.

4. We gooien zo’n 2,5 miljard euro aan eten weg

Nederlanders zijn een zuinig volk, behalve als het gaat om het weggooien van voedsel. In totaal smijten we jaarlijks 2.5 miljard aan voedsel weg. Per persoon komt dat neer op zo’n 150 euro oftewel zo’n 50 kilo. Afgezien van die gigantische hoeveelheid zorgt de industrie (producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten) voor een extra verspilling van zo’n 2.5 miljard euro op jaarbasis. 

5. Consumenten verspillen evenveel voedsel als de productie in Sub-Saharaans Afrika

Nog een wake-up call: in het deel van Afrika onder de Sahara woestijn, bedraagt de voedselproductie 230 miljoen ton. Dat is bijna de hoeveelheid voedsel die we in de rijke westerse landen jaarlijks verspillen. Dat is even schrikken denken we zo maar.

voedselverspilling-sahara-thedailygreen

Lees ook: Duurzaam boodschappen doen: 3 tips!

6. Een kwart zou genoeg zijn om 795 miljoen mensen van eten te voorzien

In heel de wereld zijn er ongeveer 795 miljoen mensen die honger lijden. Een kwart van de hoeveelheid voedsel wat we jaarlijks verspillen is voldoende om die mensen te voeden

7. Een klein deel gooit zelfs ongebruikte producten weg

Nog meer cijfers: we gooien zelfs spullen weg die we nooit gebruiken. Ruim 14 procent van de spullen die we kopen gebruiken we nooit en belanden uiteindelijk op de vuilnisberg. Als dat geen extreme vorm van voedselverspilling is dan weten wij het ook niet meer.

Kortom, voedselverspilling is een serieus probleem! Hoeveel eten gooi jij weg per maand? Laat het ons weten in de reacties hieronder!