duurzaam-boodschappen-doen

Duurzaam boodschappen doen: 3 tips

Wat is duurzaam eten nu precies? Dit is het geval wanneer de voeding die jij binnenkrijgt weinig impact op het milieu en het klimaat heeft. Geïmporteerde producten hebben bijvoorbeeld een grotere impact op het milieu dan lokale producten. Net zoals vleesproducten. De vleesindustrie is verantwoordelijk voor een flinke uitstoot van broeikassen. Het stoppen met vleeseten of in ieder geval minder vlees eten is dan ook de sleutel voor duurzaam boodschappen doen. Hoe kun je verder nog zorgen voor een duurzame boodschappenmand? Wij hebben 3 tips op een rijtje gezet!

#1 Go Local!

Zoals we eerder al schreven zijn geïmporteerde producten erg slecht voor het milieu. Wanneer jij een mango uit – laten we zeggen – Peru koopt, dan heeft dit fruitstuk een hele reis afgelegd. Met de vrachtwagen, met het vliegtuig en misschien ook wel met de boot. Deze transportmiddelen stoten enorm veel CO2 uit. Probeer dus altijd zoveel mogelijk te kiezen voor lokale producten. Bij veel producten in de supermarkt staat op het label het land van afkomst. Ook kun je bijvoorbeeld rechtstreeks bij de boer je groente en fruit kopen.

duurzaam boodschappen doen

#2. Eet geen (of minder) vlees

Dieren als kippen, varkens en koeien hebben ontiegelijk veel plantaardig voedsel nodig. Voor deze voedingsmiddelen wordt wereldwijd massaal tropisch woud gekapt. Daarnaast moeten de stallen van het vee verwarmd worden en produceren deze dieren veel mest. Probeer dus minder vlees te eten. Helemaal vegetarisch is natuurlijk het ideaal, maar als dat niet lukt kun je bijvoorbeeld proberen om alleen in het weekend vlees te eten. Koop daarnaast biologisch vlees. Biologische boeren gebruiken namelijk geen synthetische bestrijdingsmiddelen en dit is beter voor het milieu!

#3. Kies niet voor plastic verpakkingen

Plastic verpakkingen zijn funest voor het milieu. Dit plastic gooi je na gebruik gelijk weg en dit belandt op de grote afvalberg. Erg onnodig! Onze tip? Probeer in de supermarkt altijd te kiezen voor de variant die niet in plastic verpakt zit. Denk bijvoorbeeld aan losse tomaten, in plaats van tomaten die in een plastic bak zitten. Neem ook altijd een boodschappentas van huis mee, zodat je geen plastic tas in de winkel hoeft te kopen.

duurzaam boodschappen doen

Dit waren onze tips voor duurzaam boodschappen doen. Zijn we nog tips vergeten? Laat het ons weten in de reacties hieronder!