Nieuwe trend in duurzaam-land; shampoo bars!

Duurzaamheid is op alle gebieden toe te passen. Denk aan je werk, de manier waarop je aankopen doet, maar ook vooral in het huis. En dan met name de dagelijkse dingen. Denk aan veganistisch eten bijvoorbeeld, maar ook zeker cosmetica. Een trend die al een tijd lang gaande is en van geen ophouden weet: de shampoo bar!

Wat is een shampoo bar?

De meeste mensen gebruiken shampoo uit een fles. Als je in de reguliere supermarkt rondloopt is dit waarschijnlijk de enige shampoo die je kunt kopen. Handig verpakt, eenvoudig te gebruiken, maar wel erg veel (onnodig) plastic. Een gemiddelde shampoo fles gaat maar een maand tot een paar maanden mee, dus dit zijn gemiddeld zo’n 7 plastic flessen per jaar. Wat als we je nu vertellen dat dit ook anders kan? Je kunt namelijk ook kiezen voor een shampoobar. Dit is als het ware een stuk zeep, maar dan voor je haar. Hier komt geen plastic fles bij kijken en per wasbeurt is het ook nog eens een stuk goedkoper. Je hebt ze in alle geuren en kleuren. Hier kun je alvast kijken voor de lekkerste shampoo bars! 

Voordelen shampoo bars

Ten eerste gebruik je dus geen plastic. En plastic is een echte dooddoener voor het milieu. Het merendeel van het plastic afval belandt namelijk… in de oceaan! En een vervuilde oceaan is natuurlijk niet erg bevorderlijk voor het milieu. Daarnaast zijn shampoo bars ook nog eens natuurlijker. In vloeibare shampoo worden vaak synthetische middelen toegevoegd om het te laten schuimen. En als kers op de taart is het ook nog eens goedkoper per wasbeurt. Reken maar uit! Een shampoobar gaat gemiddeld 80 wasbeurten mee. Een shampoo fles gaat maximaal 25 wasbeurten mee. Dat betekent dat je met één shampoo bar meer dan drie flessen shampoo vervangt. 

Wast het op dezelfde manier?

Het principe is hetzelfde, toch kan het voor sommige mensen wat wennen zijn. Met name mensen met lang haar moeten even wennen. Je haar kan vet aanvoelen de eerste weken, maar je lichaam moet daar gewoon even aan wennen. Ook kan de shampoo anders reageren wanneer je last hebt van hard drinkwater. En sommige gemeentes in Nederland hebben erg hard water. Als dit het geval is kun je je haar na het wassen het beste uitspoelen met appelcider azijn spoeling. Of natuurlijk een waterfilter aanschaffen, want ook het drinken van hard water is minder gezond dan het drinken van zacht water.

Conclusie

All in all is de shampoo bar een hele verbetering ten opzichte van vloeibare shampoo. Het is wellicht voor sommige mensen even wennen, maar de voordelen zijn ontelbaar. Voor jezelf, je portemonnee en natuurlijk voor het milieu. En je kent ons motto natuurlijk: ‘een betere wereld begint bij jezelf’

Heb jij ervaring met shampoo bars? Zo ja, wat vind jij ervan? Laat het ons weten in de reacties hieronder!