greenwashing-thedailygreen

Greenwashing, zo herken je het en deze bedrijven doen het!

Duurzaamheid is voor veel consumenten belangrijk. Veel bedrijven hebben duurzaamheid dan ook als actiepunt op de agenda staan. Soms doen bedrijven zich echter duurzamer voor dan ze zijn. Dit fenomeen is greenwashing en dat is natuurlijk af te keuren. In dit artikel bespreken we hoe je greenwashing kunt herkennen en benoemen we een aantal bedrijven die je vanwege deze praktijken beter kunt vermijden.

Greenwashing herkennen in 5 stappen

Helaas zijn veel termen op het gebied van duurzaamheid niet beschermd. Daarom kunnen bedrijven naar hartenlust met begrippen als ‘duurzaam’, ‘natuurlijk’ en ‘puur’. Soms geeft men een verpakking een groen kleurtje om een duurzaam imago te creëren. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar kan ongestraft. Met deze 5 stappen scheidt jij het kaf van het groene koren.

Greenwashing door keurmerken

Een duurzaam keurmerk is zo verdiend, zeker als het bedrijf het keurmerk zelf verzint. Daarom heeft Milieu Centraal een overzicht van goede keurmerken en fantasievarianten.

Is het doel duurzaamheid of greenwashing?

Een duurzame doelstelling van het bedrijf klinkt natuurlijk mooi, maar wordt greenwashing als een bedrijf geen actie onderneemt. Door te googelen op de bedrijfsnaam in combinatie met het woord ‘duurzaamheid’ of het jaarverslag te lezen zie je wat een bedrijf daadwerkelijk doet.

Maar één eigenschap benoemen

Als bedrijven maar één eigenschap van hun product als duurzaam benoemen (bijvoorbeeld ‘biologisch katoen’) is dat ook vaak de enige duurzame eigenschap van het product.

Wat zegt u over duurzaamheid?

Neem geen genoegen met kreten als ‘duurzaam’, ‘puur’ of ‘eerlijk’ maar ga op onderzoek uit. Wat bedoelt een bedrijf met deze termen en hoe zie je dat als consument terug?

De prijs is het bewijs

Duurzame producten zijn vaak duurder dan gewone producten. Als het goedkoopste product uit het schap duurzaam, biologisch en fairtrade is lijkt dit te mooi om waar te zijn.

greenwashing-plastic-thedailygreen

Lees ook: 10 onverwachte materialen die je zeker niet kunt recyclen!

Voorbeelden van greenwashing

Nu we weten hoe je greenwashing kunt herkennen is het goed om een aantal praktijkvoorbeelden te noemen. Zo zie je hoe verraderlijk greenwashing kan zijn.

Greenwashing bij de bank: ING

Op de website van de ING bank zie je een uitgebreid verhaal over hun zorg voor duurzaamheid en hoe zij hun klanten helpen met verandering. Als we echter de eerlijke geldwijzer bekijken zien we dat deze bank op het gebied van duurzaamheid liefst 8 onvoldoendes krijgt van de 15 meetpunten. Pijnlijk!

Greenwashen met groene energie

Ook een belangrijk thema: groene energie. Energiemaatschappijen tonen zich graag duurzaam door groene energie te verkopen. Onderzoek van de consumentenbond leert echter dat men dit soms liever zegt dan uitvoert. Uit hun onderzoek blijkt dat liefst 20 van de 34 onderzochte bedrijven een onvoldoende krijgen en volgens de consumentenbond grijze stroom inkopen en deze als groen leveren. Onder de boosdoeners zien we onder meer EnergieDirect, Essent en Vattenfall greenwashen. Overigens zijn er wel meer misverstanden over groene stroom

Greenwashen op basis van natuurlijke ingrediënten

Ook in de cosmetica blijkt greenwashing een trend. Zo verkoopt Dove een deodorantspray ‘op basis van natuurlijke ingrediënten en beautyrituelen uit Japan’. Dat klinkt duurzaam. Het jammere is dat deze Japanse badderaars volgens de ingrediëntenlijst badderden in stoffen zoals butaan, aluminiumchloorhydrat, propyuleencarbonaat en benzylalcohol. Wij slaan een bad over.

Greenwashen met dierproeven op vegan producten

L’Oreal zet erg in op duurzaamheid. Sterker nog, met L’Oreal Source Essentielle bracht men zelfs een complete ‘100% vegan lijn‘ op de markt. Als je echter goed kijkt zie je dat men een kleine disclaimer opneemt. Vegan wil namelijk zeggen dat men geen producten of bijproducten van dierlijke oorsprong gebruikt. Dat klinkt logisch, maar wordt schrijnend als je goed gaat zoeken. L’Oreal blijkt namelijk in China nog steeds mee te werken aan dierproeven. Of deze ook voor de Source Essentielle-lijn uitgevoerd worden is niet bekend, maar erg vegan is het natuurlijk ook niet.

Hopelijk hebben we je met dit artikel het verschil laten zien tussen duurzaam zijn en duurzaam doen. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee!