misverstanden-groene-energie-thedailygreen

4 misverstanden omtrent groene stroom!

Groene stroom is de meest duurzame optie, dat mag duidelijk zijn. Toch zijn er behoorlijk wat misverstanden omtrent groene stroom die rondgaan. Als je zelf zonnepanelen op je dak hebt geïnstalleerd en daar energie mee opwekt, dan Maar hoe zit het als je groene stroom via een energieleverancier afneemt? Wij hebben 4 misverstanden omtrent duurzame stroom op een rijtje gezet!

1 Groene stroom is niet echt groen

Veel mensen vertrouwen het niet als ze groene stroom afnemen bij een energieleverancier. Ze hebben het gevoel ‘groene stroom’ af te nemen, maar grijze stroom te ontvangen. Hier zit een kern van waarheid in. Als jij groene stroom afneemt, dan zal deze stroom niet uit je stopcontact komen. Er is namelijk slechts één stroomnet waar alle stroom doorheen gaat. Je zult dus dezelfde (grijze) stroom als je buren hebben. Toch gebruik je indirect wel groene stroom. Want de groene stroom die jij afneemt, die wekt de energiemaatschappij wel op. Elke kWh is traceerbaar, dus dat wordt allemaal goed bijgehouden.

2 Groene stroom is duurder

Een veel gehoord excuus: ik kies niet voor groene stroom, want dit is duurder. Dit fabeltje kan linea recta de prullenbak in. Vergelijk energie bedrijven en je zult zien dat groene stroom nagenoeg dezelfde prijs is als grijze stroom.  Het opwekken van groene stroom is weliswaar duurder, maar energiemaatschappijen worden hiervoor gecompenseerd door de overheid. Als consument betaal je dus vaak hetzelfde voor groene stroom.

3 Er zit geen verschil tussen verschillende aanbieders

Dit maakt zeker wel uit. Er zijn bijvoorbeeld hele vervuilende energiemaatschappijen die wel groene stroom aanbieden. Als je hier groene stroom afneemt, dan draag je dus eigenlijk bij aan de vervuiling. Het beste kun je dus groene stroom afnemen bij een leverancier die veel met duurzaamheid bezig is.  

4 Groene stroom = groene stroom

Ook zijn er meerder soorten groene stroom. Het verbranden van biomassa wordt namelijk ook gezien als een duurzame opwekking van energie, terwijl dit eigenlijk helemaal niet zo duurzaam is. De meest duurzame manieren van groene stroom opwekken zijn zonnepanelen en windenergie. 

Kortom, groene stroom is de duurzaamste optie. Maak jij (nog) gebruik van een grijze energiemaatschappij? Kies dan voor overstappen energie, kies voor een duurzame leverancier en draag op deze manier je steentje bij aan het milieu!