De kans is dat je aan recyclen denkt op het moment dat het milieu wordt besproken. Ook al is het opnieuw in omloop brengen van oude producten nog steeds zinvol, het betekent niet dat dit voor elk product opgaat. Naast het feit dat recyclen in sommige gevallen een dure oplossing is, kan niet alles bij het restafval worden gegooid.
Het lijkt zo simpel om je afval te scheiden: het is simpelweg op te delen in drie categorieën. Toch is niet elk product onder te verdelen in plastic, karton of groenafval. Om je even te updaten vertellen we je graag wat je absoluut niet kunt recyclen
Pizzadozen
Lekker eten is allesbehalve duurzaam. Het lijkt makkelijk om even je lokale pizzaboer te verblijden met een bestelling, maar het milieu wordt er niet blij van. Maar, zul je denken, die doos is toch gewoon van karton? Ja, klopt helemaal, maar door de vetvlekken van je pizza wordt het opeens onmogelijk. Dat geldt trouwens ook voor andere verpakkingsmaterialen met verf-, olie- of etensresten.
Kauwgomdoordrukstrips
Leuk woord voor scrabble, maar dat is op dit moment niet zo heel relevant. De kauwgomdoordrukstrips moet je gewoon bij het restafval doen. Dat komt omdat het aluminiumfolie niet van het plastic te verwijderen is.
Ballonnen
Leuk als je een feestje hebt gehad, maar de balonnen mag je op ‘the day after’ niet bij het plastic dumpen. Gewoon bij het restafval dus.
Drinkglazen
Gooi je de drinkglazen weg, dan ben je snel geneigd om het in de glasbak te gooien. Fout! De glasbak is enkel bedoeld voor het verpakkingsmateriaal. De gewone wijnfles mag bijvoorbeeld wel in de glasbak. Mocht je willen weten welke vage reden hier achter zit: dit komt doordat drinkglazen een ander smeltpunt hebben. Dat is trouwens ook het geval met het glas van een raam.
Bubbelplastic-enveloppen
Altijd leuk: de bubbelplastic-envelop. Erg handig in het gebruik, maar recyclen is een stuk lastiger. Je zou het namelijk uit elkaar moeten halen om het recyclebaar te maken en dus hoort deze envelop thuis bij het restafval. Een gewone vensterenvelop mag overigens wel bij het oud papier.
Rietjes en plastic bestek
Plastic hoort bij plastic zolang het maar verpakkingsmateriaal betreft. Kortom, niet al het plastic afval hoort in de plastic container. Rietjes en plastic bestek zijn dus uitgesloten.
Koffiepads en theezakjes
Je bent wellicht geneigd om te denken dat koffiepads en theezakjes gewoon bij het oud papier mogen. Dat is dus mooi fout! In de meeste gevallen zit er namelijk een soort kunststof in waardoor het bij het restafval hoort.
Kartonnen koffiebekers
Ook verboden: koffiebekers van karton. Dergelijke verpakkingsmaterialen zijn namelijk nooit volledig gemaakt van karton, maar hebben in veel gevallen een dun plastic laagje. Dit zorgt ervoor dat het niet bij het oud papier hoort, maar bij het restafval. Dat geldt overigens ook voor iets simpels als de foto’s van je ex. Plastic koffiebekers mogen overigens wel in de plastic container.
Chipszakken
De zakken waar die heerlijke chips in zitten, mogen niet bij het plasticafval terecht komen. Dit komt omdat ze aluminium bevatten en dus eindigen ze waar ze thuis horen: bij het restafval.
Luiers
Er bestaan nog steeds geen tweedehands luiers. Logisch, ze zijn niet recyclebaar. Hygiëneproducten zoals luiers, maar ook andere vergelijkbare producten zoals tissues en toiletpapier, zijn gewoon niet recyclebaar. Dat wil niet zeggen dat luiers volkomen waardeloos zijn, op sommige plekken kunnen ze namelijk wel ingeleverd worden om ze te gebruiken voor het maken van compost! Is duurzaamheid wel een hot item voor je, overweeg dan het gebruik van wasbare luiers.