Dit begrip heeft de laatste jaren steeds aan populariteit heeft gewonnen en wordt te pas en te onpas gebruikt. Steeds vaker wordt het ook gebruikt als marketing term, duurzaamheid verkoopt omdat het wordt geassocieerd met positieve zaken. Maar wat is duurzaamheid nu precies?
Wat is duurzaamheid?
De Dikke van Dalen helpt je in ieder geval een beetje op weg:
‘Geschikt, bestemd om te duren, weinig vergankelijk’.
De definitie van duurzaamheid
Dat klinkt begrijpelijk, maar daarmee zijn we er nog niet. Duurzaamheid is namelijk ook een proces van bewustwording, weten wat de gevolgen zijn op lange termijn. Bovendien brengt duurzaamheid ook verantwoordelijkheid met zich mee. Het gebruik maken van duurzame producten is een ding, het duurzaam houden van de leefomgeving en het milieu is minstens zou belangrijk.
De definitie die de Verenigde Naties in het rapport Our Common Future gebruiken is dan veel completer: “Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.”
Lees ook: De ‘zero waste’ lifestyle: wat houdt dit in?
De eigen rol
Duurzaamheid gaat dus om het voorzien in onze behoeften zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor de leefomgeving. Daarmee is het begrip ‘duurzaamheid’ een stuk duidelijker geworden. Het gaat echter niet alleen om het weten wat het is, maar juist om wat je ermee doet. Simpel gezegd dwingt de menselijke ontwikkeling ons met de neus op de feiten. Het leiden van een comfortabel leven is prima, maar we moeten er wel voor zorgen dat het leefbaar blijft. Met name in de westerse wereld leeft men nog steeds op grote voet. Door je eigen ecologische voetafdruk te verkleinen zorg je ervoor dat die impact steeds minder wordt. Alleen op die manier blijft er genoeg over voor de generaties die na ons komen.
Lees ook: Ecologische voetafdruk: wat is dit precies?
Duurzaamheid in het dagelijks leven
Doordat je bijna overal de term duurzaamheid tegenkomt bestaat de kans dat de uitdrukking aan kracht verliest. Dan wordt het ook steeds lastiger om zelf iets aan de duurzaamheid te doen. Het is echter ontzettend eenvoudig om een bijdrage te leveren door de zaken net even anders aan te pakken. Door drie hele eenvoudige regels in je leven toe te passen ben je al bezig om duurzaamheid een rol in je leven te geven.
- Duurzaamheid betekent een keuze voor kwaliteit. Duurzame producten gaan langer mee en je hebt er meer plezier van. Als je daarnaast kiest voor natuurlijke materialen, haal je daarmee ook meer sfeer in huis.
- Hergebruik in belangrijk. Ben je uitgekeken op je oude bankstel, breng het dan naar de kringloop winkel. Ook glas, papier, kleding en schoenen kunnen vaak opnieuw gebruikt worden. Kortom, weggooien is zonde zolang het nog bruikbaar is.
- Ben je op zoek naar nieuwe meubels of ander producten, let dan op het keurmerk. Een keurmerk is niet alleen een kwaliteitsindicatie maar geeft ook aan dat het verantwoord is geproduceerd. Het FSC-keurmerk vertelt ja dat het gebruikte hout op een verantwoorde wijze is verkregen en het Fair Trade keurmerk vertelt je dat de producent er een eerlijke prijs voor krijgt.
Wist jij al wat dit begrip betekende? Laat het ons weten in de reacties hieronder!