vegan-veranderingen-maatschappij-thedailygreen

Vegan Activisme: 3 tips om je steentje bij te dragen!

De vleesindustrie is erg vervuilend voor het milieu. Daar komt bij dat de voor de vleesindustrie gefokte dieren een verschrikkelijk leven hebben, waarin ze nauwelijks leefruimte hebben, worden vetgemest, nooit oud worden, in sommige gevallen zelfs geen daglicht zien en vaak op een oneerbiedige en/of pijnlijke manier geslacht worden. Daarnaast heb je bijvoorbeeld ook legbatterijen, waarin kippen in verschrikkelijke omstandigheden in leven worden gehouden vanwege hun productie van eieren. Kortom, genoeg redenen om jezelf in te zetten voor een vegan lifestyle. Iemand die veganistisch leeft, eet niet alleen geen vlees, maar zelfs helemaal geen dierlijke producten. Eieren en zuivel behoren dus ook niet tot het dieet van een veganist. Het is als vegan belangrijk om andere mensen te laten inzien hoe dierlijke producten bij de slager, melkboer of in de supermarkt terechtkomen. Zo kunnen mensen voor zichzelf op een eerlijke manier bepalen of ze ook vegan willen worden of niet. Maar hoe pak je dat precies aan? Hoe kun je als vegan activist een steentje bijdragen?

Sociale media

De makkelijkste en meest effectieve manier om tegenwoordig veel mensen te bereiken, is via sociale media. Je hebt dan ook tal van influencers die een vegan lifestyle promoten. Dat kan jij natuurlijk ook doen. Start bijvoorbeeld een Instagram-pagina of een Youtube-kanaal waarop je mensen op een positieve manier in aanraking kan laten komen met het veganisme. Richt je bijvoorbeeld op lekkere vegan recepten. Veel tijd en moeite hoeft dit niet te kosten, aangezien je met een smartphone tegenwoordig eenvoudig foto’s en video’s kunt maken en deze in enkele seconden kunt plaatsen op je sociale media. Wel is het belangrijk een goede smartphone te gebruiken. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen denken aan een Xiaomi telefoon, aangezien de prijs-kwaliteit verhouding van die telefoons vaak erg goed is.  Deze telefoons hebben net iets betere specificaties dan andere telefoons in dezelfde prijsklasse. Denk bijvoorbeeld aan meer opslaggeheugen én een betere accu. Zo kun je de telefoon langer gebruiken én meer foto’s opslaan.

Lekker vegan eten

Een vooroordeel van veel niet-vegans is dat vegan eten vies of smakeloos zou zijn. Dat was tientallen jaren geleden misschien het geval, maar tegenwoordig bestaan er echt ontelbaar heerlijke vegan recepten. Deze kun je online eenvoudige vinden met je Xiaomi telefoon. Een leuke manier om mensen kennis te laten maken met vegan eten, is door samen vegan te gaan koken of om mensen een vegan cadeaubon cadeau te doen op hun verjaardag. Een vegan cadeaubon is een tegoedbon waar uitsluitend vegan producten mee gekocht kunnen worden. Op deze manier komen mensen er al snel achter dat een veganistische maaltijd absoluut niet vies of smakeloos hoeft te zijn.

Actie voeren

Een andere manier waarop je een steentje kunt bijdragen aan vegan activisme, is door te gaan actie voeren op straat. Er zijn verschillende bestaande campagnes waar je je bij kunt aansluiten, zoals PlantPower, Earthlings of Anonymous for the Voiceless. 

– Bij eerstgenoemde campagne is het de bedoeling dat je simpelweg flyers uitdeelt voor lezingen over vegan eten. Dit gebeurt op een vrolijke en luchtige wijze. Je vraagt voorbijgangers vriendelijk of ze een foldertje in ontvangst willen nemen. Zij mogen dan zelf beslissen wat ze daarmee doen. 

– Bij Earthlings is het de bedoeling dat je met een groepje in een cirkel op straat gaat staan. In het midden van het groepje staan enkele mensen, die bijvoorbeeld een tablet of Xiaomi telefoon vasthouden, met daarop choquerende beelden van dierenleed. Om hen heen wordt een cirkel gevormd van activisten die vragen van voorbijgangers kunnen beantwoorden.

Anonymous for the Voiceless heeft een vergelijkbare werkwijze als Earthlings. In plaats daarvan wordt er echter een vierkantformatie gevormd.