duurzame-investering-thedailygreen

Is het een goed idee om te investeren in een duurzaam fonds?

Lange tijd was het woord ‘duurzaam’ slechts een term die gebezigd werd door een selecte groep mensen die zich het beste liet omschrijven als ‘anders’ of enigszins denigrerend ‘alternatief’. Die terminologie wordt niet langer gebezigd, duurzaam is namelijk de nieuwe standaard. Woningen worden duurzaam ingericht, we kiezen bewust voor een duurzame vakantie en zelf de auto moet er aan geloven, ook die is met de komst van de befaamde Tesla wagens, duurzamer dan ooit. In het kielzog van die ontwikkeling zien we ook dat het beleggen in duurzame fondsen een vlucht heeft genomen. Is dit een beginnende hype of tekent er hier zich een duidelijke trend af?

Duurzaam beleggen: de toekomst of juist niet

Het is een logische vraag. Met de komst van diverse duurzame beleggingsfondsen is die vraag actueler dan ooit. Neem daarbij dat het zeer realistisch is om te verwachten dat het aantal fondsen wat zich richt om het beleggen in duurzame bedrijven, denk aan duurzame energieproductie, toe zal nemen. Ook de overheid laat zich niet onbetuigd en stelt subsidies beschikbaar om het beleggen in dergelijke fondsen extra aantrekkelijk te maken. Met zoveel positieve signalen moet het wel goed zitten en kun je met een goed gevoel je spaarvarken openbreken en aan het investeren gaan.

Energietransitiefonds: rendement van 6 tot 7 procent

De kritische belegger, zal weten wat hem of haar te wachten staat. Beleggen is immers in veel opzichten te vergelijken met het lenen van geld: het is niet zonder risico. Ook de standaard EBI’s (essentiële bellegingsinformatie) en de eveneens standaard aanwezige prospectus geven een goed beeld van hetgeen je mag verwachten als aspirant belegger. De twee adviezen aan het einde van de prospectus kan menig belegger ondertussen dromen: koop dit product na overleg met uw financieel adviseur en lees de risicoparagraaf aandachtig. Kortom, beleggen, ook in duurzame fondsen, is niet zonder risico. U bent alvast gewaarschuwd.

duurzaam-beleggen-thedailygreen

Lees ook: 3 redenen om te kiezen voor een duurzame belegging!

De waarschuwingssignalen

Voor de beginnende belegger: laat je vooral niet gek maken met de voorgespiegelde winsten of de verwachting van talloze beleggingsexperts. Die waarschuwing staat er niet voor niets. In tegenstelling tot het beleggen in aandelen, opties, derivaten en zelfs cryptocoins, kun je jouw belegging in het Energietransitiefonds niet zomaar terughalen. Je geld staat namelijk vast tot 2038. Kun je het zonder meer missen? Prima, geen punt. In alle andere gevallen lijkt het advies: wees voorzichtig. Het fonds is namelijk niet beursgenoteerd. Dat is in veel beleggerskringen alvast een rode vlag. Het is daarnaast nog maar de vraag of er in gehandeld kan worden.

Let op: de looptijd kan verlengt worden tot maximaal 35 jaar

Dan is er nog een andere risicofactor. De looptijd kan verlengt worden met maximaal 15 jaar. In totaal kijk je dus aan tegen een looptijd van 35 jaar. Dat is behoorlijk lang. Nogmaals, kun je het te investeren bedrag zo lang missen? Prima. Maar het wordt nog leuker. Mocht je als gefortuneerde belegger wel brood zien in een dergelijke belegging, dan is het niet uitgesloten dat je bij een maximale looptijd van 35 jaar, nog voor het einde van die looptijd komt te overlijden. De erfgenamen kunnen in ieder geval de belegging niet verkopen. Die zullen dus de rit moeten uitzitten.

Realistisch rendement

Uiteraard hoeft dat laatste geen probleem te zijn als het rendement maar aantrekkelijk is. Via een rekenhulp op de website van Meewind zien we dat een belegging in het Energietransitiefonds een rendement voorspiegelt van 6.5 procent. Eerlijk is eerlijk, het is een stuk interessanter dan een spaarrekening. Beleg je nu 2500 euro, dan levert je dat over 20 jaar het bedrag van 8800 euro op. Gemakshalve houdt de calculator van Meewind geen rekening met de aankoopkosten en het feit dat je de belegging koopt tegen de nu geldende intrinsieke waarde die 0,8 hoger ligt. Daarmee kom je dus niet uit op 8800 euro, maar zo’n 1000 euro lager, op 7800 euro.

duurzaam-investeren-thedailygreen

Lees ook: Je ecologische voetafdruk verkleinen: dé ultieme checklist (33 tips!)

Liever beursgenoteerd

Dat is nog steeds een aangenaam vooruitzicht, maar het is dus niet zonder risico. Dat is beleggen natuurlijk nooit, maar in dit geval is het risico overduidelijk aanwezig. Wil je dat risico niet lopen en vertrouw je meer op beursgenoteerde fondsen zoals Actiam, ASN, Robeco of Triodos. Ook zij beleggen in duurzame fondsen, maar geven een stuk meer duidelijkheid. Het risico bestaat natuurlijk dat je moeilijk kunt omgaan met de spanning van dalende beurskoersen. Uiteindelijk ook dat en is zo’n koersdaling nog altijd aangenamer dan volledig in het duister te tasten.