duurzaam huis planten

Duurzaam huis: 5 decoratietips!

Net als iedereen wil je dat jouw woning, jouw paleis is. Dat wil natuurlijk zeggen dat je voor de decoratie van woning alles kan kiezen wat je wordt aangeboden. Door bewust te kiezen voor decoratiestukken die duurzaam en verantwoord zijn, tover je jouw huis in een mum van tijd om in een echte droomwoning. Kies bijvoorbeeld voor veel houtaccenten om je woning een natuurlijke en warme uitstraling te geven. Ben je creatief aangelegd, dan kan je veel items ook zelf maken. De vijf leukste ideeën hebben we alvast voor je verzameld.

1. Liever tweedehands

De tijd dat mensen hun neus ophaalden voor tweedehands items ligt gelukkig achter ons. Door bepaalde items een tweede leven te gunnen verklein je de ecologische voetafdruk en haal je sfeer in huis. Kijk bijvoorbeeld op grote websites als eBay en marktplaats naar leuke vintage artikelen. Grote kans dat je voor een goede prijs net dat item vindt waar je al zolang naar op zoek was.

2. Duurzaam huis is groen!

Planten zorgen niet alleen voor extra sfeer in huis, ze zorgen ook voor een supergezond leefklimaat. De adem die wij uitblazen bevat veel koolstofdioxide. Dat stofje zetten planten om in zuurstof die wij vervolgens weer inademen. Het is dus de meest eenvoudige manier om echt duurzaam te wonen en te leven. Weet je van jezelf dat je niet altijd evenveel tijd hebt om de planten te verzorgen, laat je dan goed informeren en kies voor planten die best een dagje zonder water kunnen.

duurzaam huis groen

Lees ook: Energiezuinig verlichten: vervang je gloeilampen voor ledlampen!

3. Wees creatief en maak het zelf

Ben je handig met naald en draad, dan maak je de leukste decoraties zelf. Er zijn talloze boeken te vinden met voorbeelden en ideeën om je woning op te leuken met zelf geborduurde items. Ben je wat minder creatief, maar vindt je het wel leuk met handgemaakte, uniek item in huis te hebben als decoratie? Kijk dan een op websites als Etsy. Daar vindt je duizenden item om je woning leuk aan te kleden en je koopt het in alle gevallen bij de maker zelf.

4. Kies voor meubels met het FSC keurmerk

Duurzaam wonen betekent vaak ook bewust keuzes maken. Dat geldt ook voor de inrichting van je woning. Laat die leuke meubels van MDF dus lekker links liggen en kies voor verantwoord geproduceerde houten meubelstukken. Let er op dat het hout een FSC keurmerk heeft, dat is namelijk jouw garantie dat er is gekozen voor duurzaam geproduceerd hout. Onmisbaar voor een duurzaam huis!

5. Muren verven? Ga voor duurzaam!

Wil je jouw woning voorzien van een geheel nieuwe uitstraling, dan is de kans groot dat je de muren wilt voorzien van een nieuw kleurtje. Ga je dus naar de doe-het-zelf zaak om verf uit te zoeken, let er dan op dat niet alle verf hetzelfde is. Veel verfsoorten bevatten namelijk vluchtige, organische stoffen (VOS). Dat is niet alleen schadelijk voor de planeet, maar ook voor jezelf. Dit kun je voorkomen door te kiezen voor verf met een laag VOS-gehalte. Zo geef je jouw kamer of woning een frisse look die ook nog een verantwoord is.

Vergeet de tuin niet!

Zo, dit waren onze tips voor een duurzaam huis. Naast een duurzaam huis, mag de duurzame tuin natuurlijk ook niet ontbreken. Houd ook hier rekening met het milieu. Kies voor tweedehands meubels, of meubels van een bedrijf dat rekening houdt met het milieu. Een duurzaam gefabriceerde hangmat koop je bijvoorbeeld bij DeHangmat

Heb jij een duurzaam huis? Zo ja, hoe heb jij je huis gedecoreerd?