gloeilampen-vervangen-door-ledlampen

Energiezuinig verlichten: gloeilampen vervangen door ledlampen!

Sinds 2009 geldt er al een verbod op gloeilampen en afgelopen jaar moest ook de halogeenlamp er aan geloven. De Europese commissie verbood beide lampen, met als doel om mensen te motiveren voor leslampen te kiezen. Een ledlamp is zo’n 85% zuiniger dan een gloeilamp en een ledlamp verbruikt 75% minder stroom dan een halogeenlamp. Dan is de keuze snel gemaakt, toch?

Gloeilampen vervangen is verstandig!

Hoewel de gloeilamp en de halogeenlamp ‘verboden’ zijn, hangen deze onzuinige lampen nog in menig huis rond. Het is namelijk zonde om deze lampen weg te gooien, toch? Het tegendeel is waar. De invloed van het weggooien van de werkende (gloei)lamp is minimaal in vergelijking met de milieuwinst die gecreëerd wordt door het gebruik van de zuinige lamp. Het is dus beter voor het milieu om deze lampen te vervangen voor milieuvriendelijkere exemplaren zoals de led-lamp. Gloeilampen vervangen door ledlampen is niet alleen beter voor het milieu, maar dit scheelt je al gauw tientallen euro’s per jaar op de energierekening.

led-lamp

Lees ook: Duurzaam boodschappen doen: 3 tips!

De meest energiezuinige lampen

Welke lampen zijn nog meer milieuvriendelijk? De ledlamp is de meest verstandige keuze. Daarnaast zijn spaarlampen (80% zuiniger dan de gloeilamp) en TL-lampen (85% zuiniger dan de gloeilamp) ook een verantwoorde keuze. Nog steeds is het belangrijk om zo min mogelijk energie te verspillen. Doe daarom altijd de lichten uit, wanneer je deze niet gebruikt.

Daglicht is je grote vriend

Hoewel we in Nederland niet met veel zonuren gezegend zijn, kun je nog steeds het daglicht goed gebruiken om je huis te verlichten. Zorg ervoor dat je overdag de gordijnen open hebt, en voorkom dat er objecten het daglicht blokkeren. Denk bijvoorbeeld aan (hoge) planten of andere dingen in de vensterbank. Ook kun je het beste kiezen voor witte muren en een lichte vloer. Deze kleuren weerkaatsen het daglicht namelijk het beste.

Heb jij je halogeenlampen of gloeilampen vervangen door ledlampen? Of maak je nog steeds gebruik van deze lampen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!