duurzaam-bijen-thedailygreen

Dit zijn de basisprincipes van een duurzame tuin!

Duurzaam leven houdt niet op bij de koelkast op de kledingkast. Wil je het echt goed doen, dan voer je het concept van duurzaam leven in zoveel mogelijk, zo niet alle aspecten van je leven door. Van de slaapkamer tot de keuken en van het ontbijt tot aan de tuin. Laatstgenoemde biedt juist tal van mogelijkheden om op een ontspannen manier vorm te geven aan het begrip duurzaamheid. Ben je daarnaast gezegend met een of meerdere kinderen, neem ze dan mee! In de tuin samen aan de slag gaan is een bijzonder leerzame ervaring voor de allerkleinsten. Waar moet je op letten bij het creëren van een duurzame tuin?

Wat voor grond heeft jouw tuin?

De tuin begint, logischerwijs, met de bodem. Wat voor bodem heeft jouw tuin? Een kleigrond, Misschien juist of extreem droog. Is er veel zonlicht of ligt het meeste juist verscholen in de schaduw van die oude eik van je buurman? De uiteindelijke aanblik van je tuin wordt voor een groot gedeelte bepaald door dit soort omstandigheden. Weet je eenmaal genoeg over de bodem van je tuin, dan kun je plannen gaan maken en barst het feest pas echt goed los.

duurzame-tuin-thedailygreen

Lees ook: Duurzaam wonen: 10 tips voor een milieuvriendelijk huis!

Zorg goed voor de bodem

Nog een inkoppertje: planten, struiken en bodem halen hun voeding uit de bodem. Afgezien van het gegeven dat het wel erg logisch klinkt, is het wel verstandig om aandacht te besteden aan de bodem van je tuin. Vooral de aanwezigheid van voldoende bacteriën en schimmels is van belang voor een goede voedingsbodem. Gebruik dus geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest, hiermee vernietig je juist van van de voedingswaarde van de bodem. Houdt de bodem bij voorkeur bedekt met bladeren en ander tuinafval. Op die manier stimuleer je juist een gezonde bodem.

Duurzame tuin als habitat voor dieren

Natuurlijk is het heerlijk om in je eigen tuin te genieten van alle bloemen en struiken. Vergeet echter niet dat je niet de enige bent die van dat kleine stukje natuur kan genieten. Ook vogels komen (hopelijk) graag genieten van de tuin. Probeer hier dan ook een klein beetje rekening mee te houden bij de inrichting van je tuin. Als je slaagt in je opzet om je tuin een beetje vogel-vriendelijk in te richten, dan kun je later zelf genieten van de vogels die je tuin bezoeken. Groot voordeel: vogels houden de insecten op een afstand en zo geniet je nog langer van je tuin.

duurzame-tuin-vlinders-thedailygreen

Lees ook: Hoe milieuvriendelijk is kunstgras eigenlijk?

Verminder de hoeveelheid afval

Een duurzame tuin begint met een slimme en verantwoorde inrichting. Neem dus voorgoed afscheid van die goedkope kunststof tuinmeubels en investeer in duurzame artikelen zoals een houten tuinset. Tegenwoordig zie je steeds vaker tuinmeubelen die gemaakt zijn van steigerhout. Die zijn niet alleen robuust, ze zijn ook nog eens duurzaam. Je geeft het hout daarmee een tweede kans en je terras en tuin krijgen een schitterende make-over. Er zijn talrijke voordelen op te noemen waarom je juist zou moeten overwegen om te investeren in duurzame tuinmeubelen. Ze gaan namelijk stuk voor stuk: 

  • Lang mee;
  • Zijn niet chemisch zijn bewerkt;
  • zijn her te gebruiken of te recyclen;
  • van een duurzame bron gekomen;
  • lokaal geproduceerd.
duurzame-tuin-meubels-thedailygreen

Lees ook: Duurzaam huis: 5 decoratietips!

Duurzame bestrating

De tuin aanleggen is een ding, uiteindelijk wil je voorkomen dat iedere huisgenoot zomaar even door de tuin gaat lopen. Vaak doet men dat dan ook nog eens op de plekken waar het niet mag. De oplossing: een duurzaam voetpad. Dat klinkt wellicht wereldvreemd, maar als je er even over nadenkt is het idee lang niet zo gek. Zo is de ouderwetse Hollandse baksteen een bijzonder goed voorbeeld van duurzaam tuinmateriaal. Dit is goed geschikt om te gebruiken als voetpad in je tuin. Ook hout kan ingezet worden als een duurzaam materiaal in je tuin. Denk maar eens aan houtsoorten als onbehandeld Douglas, Eiken en Robina.

Nog meer tips om voor een duurzame tuin

Kun je nog meer doen om je tuin extra duurzaam te maken? Jazeker! Denk er eens aan om je eigen groenafval te gaan composteren. In veel gevallen kun je het snoeiafval wat vrij is gekomen toen je aan de slag ging om je tuin onder handen te nemen, mooi fijn knippen en uitstrooien in je tuin. Laat de natuur zijn werk maar doen! Het afval wordt in feite vanzelf een goede mulchlaag. De rijke voedingslaag is een welkome traktatie voor de bloemen, planten en struiken in je tuin en je hebt ook lekker weinig afval om in de groene bak te doen.!

Genoeg aanknopingspunten om ook dit jaar aan de slag te gaan om van je tuin een duurzaam paradijs te maken.