energie-besparen-thedailygreen

Bespaar energie: deze apparaten gebruiken de meeste elektriciteit

Energie besparen is een thema dat vandaag de dag voor veel mensen heel belangrijk is. Aan de ene kant kan je zorgen voor een lagere energierekening als je bespaart op je energieverbruik. De andere kant van de medaille is dat minder energie verbruiken weer positief voor het milieu is. Een essentieel onderdeel van duurzaam wonen is het besparen van energie. Je kunt besparen op de energie als je kennis hebt van het verbruik van de huishoudelijke apparaten die in je huis aanwezig zijn.

Welke apparaten gebruiken de meeste elektriciteit?

Wat zijn de huishoudelijke apparaten die de meeste elektriciteit gebruiken? Wij hebben een opsomming gemaakt van de apparaten die je in de gaten moet houden als je energie wil besparen. Vele apparaten in ons huis werken op stroom. Bij de aankoop van nieuwe apparaten is het verstandig om naar het energielabel te kijken. Als je op het label A+++ ziet staan, weet je dat je goed zit. De apparaten met dit label zijn het beste om te besparen op energie, want ze werken het zuinigst.

Schaf een zuinige koelkast aan

Als je nog een oudere koelkast in huis hebt staan van ouder dan tien jaar, dan kan het verstandig zijn om een nieuwe, zuinige koelkast aan te schaffen. De koelkasten van vroeger verbruiken enorm veel stroom en zijn daarom energievreters die je moet vervangen als je wil besparen op energie. Hetzelfde geldt voor een oude vrieskist. Zorg er ook voor dat je niet een te grote koelkast of vriezer aanschaft, want hoe groter de inhoud, hoe meer energie de apparaten verbruiken.

zuinige-koelkast-thedailygreen

Lees ook: 10 manieren om je energieverbruik te beperken!

De vaatwasser

De vaatwasser is een huishoudelijk apparaat dat erg gemakkelijk is. We hoeven de afwas nu niet meer met de hand af te wassen en dit scheelt veel tijd en moeite. Het enige nadeel van een vaatwasser is dat dit apparaat ook veel energie slurpt. Vaatwassers die meer dan 10 jaar oud zijn verbruiken per wasbeurt het dubbele aantal aan energie in vergelijking met nieuwe vaatwassers met een A+++ label. De aanschaf van een nieuwe vaatwasser kan dus ook een goede investering zijn om in de toekomst op energie te besparen.

De televisie

De televisie staat ’s avonds in vele huishoudens meestal de hele avond aan. Heb je een zuinige TV die vrij nieuw is, dan hoeft dit geen groot probleem te zijn qua energieverbruik. Heb je nog een TV staan die energielabel D heeft, dan verbruik deze TV ongeveer 4x zoveel stroom als de nieuwere uitvoering.

Overige grootgebruikers van energie

Voor de mensen met airconditioning in huis is het ook belangrijk om te weten dat je hier veel elektriciteit mee verbruikt. Zet de airconditioning dan ook alleen maar aan als het echt nodig is. Heb je een elektrische boiler, vijver- of aquariumpomp? Hou er rekening mee dat dit ook echte energie slurpers zijn. Hetzelfde geldt voor een elektrische kachel. Als je wil besparen op de energie dan is het wellicht geen goed idee om gebruik te maken van deze apparaten.

energie-besparen-airco-thedailygreen

Energie besparen kun je onder andere doen door huishoudelijke apparaten aan te schaffen met een A+++ energielabel.