Het besparen van energie is voor veel mensen een lastige opgave. We zijn er inmiddels aan gewend dat er altijd energie beschikbaar is. Het zorgt voor een behoorlijk groot wooncomfort. Zo zet je in de winter de kachel wat hoger en is het erg verleidelijk om extra lang in bad te blijven liggen als er toch genoeg warm water is. Toch kan het raadzaam zijn om je energieverbruik te beperken. Zo is het gunstig voor je energierekening, maar daarnaast ontlast je ook het milieu. Een klassieke win-win situatie, maar hoe pak je dat aan zonder al teveel verlies aan comfort?
Energieverbruik beperken
Energieverbruik beperken is iets wat langzaam maar zeker in je routine gaat zitten. Op het begin is het waarschijnlijk lastig. Mensen zijn vaak niet gemotiveerd aangezien je niet direct effect merkt. Toch is het op de lange termijn een gezonde gewoonte. Voor jezelf, voor je portemonnee en voor onze aarde! Het beperken van je energieverbruik is een belangrijk onderdeel van duurzaam wonen! De tien belangrijkste tips om je energieverbruik te beperken zetten we alvast op een rij.
Verwarming
Als het om het verbruik van energie gaat, staat de verwarming bovenaan. Door kritisch te kijken naar de verwarmingsinstallatie is het mogelijk om het verbruik te beperken en veel efficiënter met de beschikbare energie om te gaan.
- Gebruik je nog een oude Cv-ketel, overweeg deze dan te vervangen door een Hr-ketel. Hiermee bespaar je gemiddeld 200 euro op jaarbasis.
- Radiatoren hebben de ruimte nodig om hun warmte kwijt te raken. Door dus de gordijnen open en zorg dat meubels de warmte niet tegen houden. Zo bespaar je al gauw 100 euro per jaar.
- Natuurlijk is een lekker warm huis aangenaam, maar op die manier verlies je veel warmte en hou je de energierekening hoog. Zet de verwarming dus alleen aan als het nodig is. Per graad verlaging strijk je besparing op van 50 euro. Dat is dus snel verdiend.
- Thermosstaatkranen zijn ideaal om een constante temperatuur in te stellen. Gebruik deze dus als je ook echt in de slaap- of hobbykamer moet zijn. Verlaat je de kamer, zet hem dan op nul.
- Natuurlijk is het handig dat de Cv-ketel een waakvlam heeft. Ga je echter op vakantie of ben je een paar dagen weg, zet dan ook de waakvlam uit. Op die manier bespaar je ruim 90 m3 aan gas.
Lees ook: Energiezuinig verlichten: vervang gloeilampen door ledlampen!
Energieverbruik beperken in de keuken
Waar mensen wonen wordt geleefd, dus ook in de keuken. De grootse energieverbruikers vinden we vaak hier. Denk aan de vriezer, de magnetron en de koelkast. Wil je het energieverbruik in de woning goed aanpakken, begin dan in de keuken.
- Het is de meest bekende energievreter in huis: de koelkast. Een van de grootste energievreters in je huis is de koelkast. We gebruiken het apparaat constant dus hoe kun je het beste je energieverbruik beperken? Door te zorgen voor een energiezuinige koelkast.
- Hoe verleidelijk het ook is om ruimte te besparen door de koelkast in de hoek te plaatsen, het zorgt wel voor een toename van het energieverbruik. Een koelkast moet namelijk ook de geproduceerde warmte kwijt kunnen. Zorg ervoor dat er minstens tien centimeter aan de achterzijde vrij is, zo heeft de koelkast minder energie nodig om goed te functioneren. Zorg je daarnaast voor een goed onderhouden koelkast, dan verbruik het apparaat circa 30% minder stroom.
- Gebruik je organisatietalent bij het inrichten van de koelkast. Ligt alles netjes en kun je het zo vinden, dan blijft de koelkast minder lang open staan en beperk je het energieverbruik.
- Ga je op vakantie, zorg dan voor een lege koelkast. Leg desgewenst een aantal zaken in de vriezer en haal de stekker er uit. Op die manier kan je flink wat energie besparen.
- Door het vlees in de koelkast te ontdooien hoef je geen magnetron te gebruiken. Op die manier win je tweemaal: de vriezer hoeft minder hard te werken en het ontdooien is een stuk hygiënischer dan op het aanrecht van de keuken.
Hoe pak jij dat aan? Je energieverbruik beperken? Laat het ons weten in de reacties hieronder!