hond in tipi in huis met planten en veel wit

Duurzaam wonen: 10 tips voor een milieuvriendelijk huis!

Er komt steeds meer aandacht voor het thema ‘duurzaam wonen’. Gelukkig maar, om duurzaam te wonen hoef namelijk niks geks te doen. Duurzaam wonen gaat namelijk om meer dan bijvoorbeeld het gebruik van zonnepanelen. Het gaat om het bewust omgaan met de beschikbare middelen. Als je weet hoe je het meeste profijt kunt hebben van de beschikbare energie, ben je al bezig meer duurzaam wonen.

Duurzaam wonen

Duurzaam wonen is de trend van dit moment en een belangrijk onderdeel van de duurzame lifestyle. Door een paar eenvoudige tips te volgen ga je vanzelf aan de slag en ontdek je hoe leuk het is om bewust om te gaan met je eigen maatschappelijke ‘footprint’. Zo heb je als consument een ruime keuze uit materialen als je de woning wilt inrichten en is er steeds meer aandacht voor een lagere belasting van het milieu bij de aanschaf van bijvoorbeeld keukenapparatuur. Natuurlijk hoef je niet direct je portemonnee te trekken om het voordeel te ervaren van het verduurzamen van de woning. Enkele tips helpen je alvast op de juiste weg.

1. De verwarming mag best een graadje lager staan

Een lekker warm gestookt huis is wellicht aangenaam, maar uiteindelijk zie je het wel terug in je energierekening. Hoe prettig het misschien ook is om de verwarming op standje sauna te zetten, noodzakelijk is het niet. Een aangenaam wooncomfort is wenselijk, maar het dragen van een extra vest is net zo aangenaam. Zet de kachel dus een graadje lager en doe de gordijnen in de avonduren lekker dicht.

meisje met dik vest en planten in haar hand

2. Korter douchen

Het is aangenaam om lekker na je werk, bij thuiskomst even onder de douche te springen. Het nadeel is echter dat we snel de neiging hebben om toch iets te lang onder die warme straal te blijven staan. Op zich logisch, maar niet echt duurzaam. Door die paar minuten extra wordt je niet schoner, bovendien kost het verwarmen van het water ook weer extra energie. Iets korter douchen, kan je op jaarbasis dus een aardige besparing op je stookkosten opleveren.

3. Nieuw interieur nodig? Let op het keurmerk

Ben je toe aan iets nieuws in huis? Een nieuwe kledingkast, roomdivider of een audio-meubel? Kies dan voor meubelstukken die zijn gemaakt van duurzame materialen. Dat is wellicht duurder, maar uiteindelijk wordt het milieu er minder door belast. Laat daarom meubels van MDF lekker staan en kies voor de houten varianten. Die hebben vaak nog meer uitstraling ook. Wil je het helemaal goed doen, let dan op het FDC keurmerk, dan weet je zeker dat het goed zit.

bank gemaakt van pallets met pompoenen

4. Groen in huis doet het altijd goed

Planten staan niet alleen goed in je woonkamer, ze zijn ook nog eens super functioneel. Planten zetten namelijk de lucht die we uitademen om in verse zuurstof. Gezonder kan dus eigenlijk niet. Een sterke, grote kamerplant is daarnaast een ideale manier om je woning een frisse look te geven. Zo sla je dus twee vliegen in een klap.

planten in huis met regisseursstoel

5. Duurzame verlichting

Sfeerverlichting is leuk, maar in veel gevallen zijn het juist energievreters en vergeet je heel snel om het weer uit te doen. Vaak is er genoeg daglicht en merk je eigenlijk niet dat je de lamp nog aan hebt gelaten. Maak er daarom een gewoonte van om de lampen uit te doen als je de ruimte verlaat. Kies je daarnaast voor een duurzame lichtbron, LED lampen bijvoorbeeld, dan draag je automatisch je steentje bij aan het duurzaam wonen.

6. Biologisch eten uit eigen tuin

Niks is gezonder dan het eten van biologische producten. Die kun je uiteraard in de supermarkt kopen of online bestellen. Heb je echter een tuin of een balkon, dan kun je ze ook zelf kweken. Zo weet je exact wat je eet en heb je de garantie dat het ook daadwerkelijk vers en gezond is. Doen dus.

moestuin

7. Fair Trade en Cradle to Cradle

Duurzaam wonen is kiezen voor duurzame materialen, producten en diensten. Het gaat dan niet alleen om producten die gemaakt zijn van duurzame materialen, maar ook om producten die op een verantwoorde manier zijn gemaakt. Het Fair Trade logo is dan ook het keurmerk om op te letten. Heeft een product dat keurmerk, dan weet je dat het op een verantwoorde manier is geproduceerd. Veel belangrijker is dat je weet dat de producent er een eerlijk prijs voor krijgt. Een ander belangrijk keurmerk wat helemaal past binnen het principe van duurzaam wonen is: ‘Cradle to Cradle’. Dit logo is de garantie dat het product a gebruik gewoon hergebruikt kan worden.

8. Reduceer en scheid afval

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: door het scheiden van afval ontlast je het milieu. Je zorgt ervoor dat de verwerking van afval niet alleen sneller, maar voor ook efficiënter kan gebeuren. Kijk daarom ook bewust naar de producten die je weggooit. Zo verminder je de afvalberg en kun je zelfs nog besluiten om oude producten of materialen een tweede kans te geven

9. Verf verantwoord

Je woning snel een nieuw uiterlijk geven? Een frisse nieuwe kleur doet wonderen. Ook op het gebied van verf zijn er veel keuzes. Dat geeft je gelijk mogelijkheid om te keuzen voor duurzame verf. Deze verfsoorten zijn veel minder belastend voor het milieu. Duurzame verf bevat minder belastende componenten zoals bij verf op terpentine basis. De giftige dampen bij ‘gewone’ verf zijn daarnaast zeer schadelijk voor mens en milieu.

10. Vintage en tweedehands

Ga je jouw woning opnieuw inrichten of overweeg je om nieuw meubilair aan te schaffen? Kijk dan eerst eens wat je aan vintage of tweedehands meubilair op internet kunt vinden. Vooral vintage en retro-meubels zijn helemaal van deze tijd. Je kunt ze eenvoudig combineren met je huidige inrichting en je geeft om die manier de meubels een tweede kans. Heb je weinig of geen inspiratie of vraag je je gewoon af of het wel bij je past, kijk dan eens op bekende website als Pinterest. Je vindt er een heel scala aan voorbeelden zodat je naast de nodige inspiratie ook gelijk ideeën kunt opdoen om bepaalde meubels met elkaar te combineren. Het duurzaam inrichten van je huis is leuk én bovendien ook vaak een stuk goedkoper!

tweedehands meubels

Meer weten over duurzaam wonen? Neem dan een kijkje bij onze categorie ‘Green Home‘. Hier vindt je handige tips en inspiratie op het gebied van duurzaam wonen!