duuzame-badkamer-tips-thedialygreen

4 Tips om de badkamer duurzaam te maken!

Je staat er wellicht niet direct bij stil, maar duurzaam wonen beperkt zich niet alleen tot de keuken en de slaapkamer. Mocht je denken dat je met het aanpakken van die twee ruimtes al heel veel hebt gedaan om duurzaam te kunnen wonen, check dan even je badkamer. In de meeste gevallen is ook daar nog een heleboel aan te doen om ook die ruimte duurzaam te maken.  Voor de goede orde: een duurzame badkamer is meer dan alleen besparen op het (warme) water.

Helemaal top: de duurzame badkamer

Ben je in de gelukkige positie dat je al van plan was om je badkamer volledig te vernieuwen, dan kun je dat direct goed aanpakken vanaf het ontwerp. Denk aan een goede ventilatie door middel van een mechanisch ventilatiesysteem of een open raam. Het voordeel wat je daar direct mee behaald is dat je schimmel weinig kans geeft en je de levensduur van je badkamer aanzienlijk verlengt.

1. Maak gebruik duurzame materialen

Bij de inrichting van de badkamer kun je al rekening houden met duurzaamheid door extra aandacht te geven aan de materialen die je wilt gebruiken. Je kunt natuurlijk kiezen voor een budgetvriendelijke oplossing, maar vaak is dit verre van duurzaam. Denk aan zaken als het gebruik van natuursteen, hout of glas. Dergelijke materialen zijn minder belastend voor het milieu, bovendien komt het de uitstraling absoluut ten goede.

Aan de andere kant kunt je ook kiezen voor moderne materialen die eveneens milieuvriendelijk zijn. Solid Surface is dan ook een goed voorbeeld. Naast het feit dat het slijtvast en vochtwerend is, is het ook nagenoeg onderhoudsvrij. Je bespaart zo indirect op het milieu doordat je geen schadelijke reinigingsmiddelen nodig hebt. De ecologische footprint tijdens de productie is eveneens minimaal zodat je dit zonder schuldgevoel kunt aanschaffen.

2. Bespaar met ledverlichting

De verlichting in de badkamer is minstens zo belangrijk. Kies in plaats van gewone verlichting voor LED verlichting. Je bespaart niet alleen op de energierekening door het lage verbruik, het gaat ook langer mee dan een spaarlamp. Zo profiteer je op twee manier van het duurzame karakter én je zorgt voor een sfeervolle ruimte.

3. Gebruik duurzaam sanitair

De duurzaamheid van je sanitair is misschien niet direct iets waar je op zult letten als je gaat shoppen voor je badkamer. Toch is het mogelijk om ook op dit punt rekening te houden met de nieuwe mogelijkheden. Kies bijvoorbeeld voor je toilet voor een tweedelig reservoir. Op die manier realiseer je een flinke besparing. Het ene deel bevat namelijk 3 liter water en het andere zes liter. Ook een toilet zonder spoelrand is het overwegen waard. Het zorgt ervoor dat je veel minder water verbruikt, bovendien is het veel eenvoudiger schoon te maken. Ook voor de kranen is er nog een hele wereld te winnen als het gaat om duurzaamheid. Een waterbesparende kraan is dan wellicht duurder dan een traditionele kraan, maar de besparing verdien je zo terug.

4. Korter douchen en schoonmaken met biologische middelen

Naast de bovenstaande tips is het natuurlijk ook slim om het waterverbruik terug te dringen door gebruik te maken van slimme oplossingen. Een minuut korter douchen betekent al snel een besparing van 6.000 liter op jaarbasis. Als je daarnaast ook kiest voor biologische schoonmaakproducten is het helemaal goed. De belasting van het milieu wordt dan nog minder, bovendien wordt je badkamer net zo schoon als bij het gebruik van de ‘gewone’ reinigingsmiddelen.