water-besparen-thedailygreen

Water besparen: 5 eenvoudige tips!

Dagelijks verbruiken we per persoon ongeveer 119 liter per dag en zo’n 50 jaar geleden was dit nog veel meer. De komst van zuinige huishoudelijke apparaten zoals vaatwassers en wasmachines hebben het verbruik enigszins kunnen terugdringen. Het meest water wordt verbruikt tijdens het douchen. Dit zorgt voor een waterverbruik van gemiddeld 51 liter. Bij het doorspoelen van de wc verbruiken we ongeveer 5,7 liter en als we de wasmachine en vaatwasser aanzetten dan zorgt dit voor meer dan 70 liter waterverbruik. Hoe kun je nou eenvoudig besparen op het dagelijkse waterverbruik? Je leest onze 5 beste tips hieronder!

Eenvoudig water besparen: korter douchen!

We staan gemiddeld 8 minuten onder de douche. We zijn het er allemaal over eens, er is bijna niet fijner dan een lange warme douche. Het totale gemiddelde waterverbruik per persoon kan drastisch verminderd worden als we de tijd van onze douchebeurten voor de helft verminderen. Hierdoor besparen we ongeveer 25 liter per persoon per dag. De overige 4 minuten kan je dan langer in bed blijven liggen.

Maak gebruik van een slimme douchekop

Een andere tip die wij je geven is om een slimme douchekop aan te schaffen. Omdat er zoveel water wordt verbruikt tijdens het douchen kan een slimme douchekop helpen om het verbruikt verminderen. Bij een normale douchekop verbruik je gemiddeld 51 liter per douchebeurt. Door te kiezen voor een slimme douchekop kan het verbruik verminderd worden met 2/3 deel. In plaats van 51 liter verbruik je dan maar rond de 20 liter per douchebeurt. Dit tikt al heel snel aan en is ook beter voor het milieu!

Schaf een droogtoilet aan

Met het doorspoelen van de wc verbruiken we ongeveer 5,7 liter water per keer en we gaan gemiddeld 5 keer per dag naar de wc. Dit leidt tot een waterverbruik van bijna 30 liter per dag. Een goed alternatief voor een normaal toilet is een droogtoilet. Dit is een waterloze wc zonder riolering en er wordt dus geen water verbruikt. De ideale oplossing om dagelijks veel water te kunnen besparen!

water-besparen-tips-thedailygreen

Lees ook: 10 manieren om je energieverbruik te beperken!

Water hergebruiken

Een andere manier om water te besparen is door het te gebruiken voor meerdere doelen. Als jij bijvoorbeeld gaat koken en je groente moet wassen met water dan kan het een idee zijn om het weer om te vangen in een teiltje. Dit water kun je vervolgens gebruiken om de planten water te geven. Zo zijn er nog andere manieren om water slim te hergebruiken.

De vaat niet meer schoon spoelen

In veel huishoudens worden de smerige borden en pannen eerste schoongespoeld met (warm) water zodat de ze niet gaan stinken in de vaatwasser. Door de borden schoon te spoelen verbruik je twee keer zoveel water. De vaatwasser van tegenwoordig verbruiken steeds minder water, maar ze zijn wel effectiever. Het is dus eigenlijk niet nodig om de vieze vaat van te voren schoon te spoelen. Bespaar veel water door de smerige borden en pannen niet eerst af te spoelen en ze gewoon rechtstreeks in de vaatwasser te plaatsen!

Zijn we nog tips vergeten? Laat het ons weten in de reacties hieronder!