pampus-thedailygreen

Slapen op een zelfvoorzienend onbewoond eiland: het kan in Nederland

Wie zou dat niet willen, slapen op een onbewoond eiland. Voor de meesten een onvervulde (jeugd)droom, maar dat kan nog wel eens gaan veranderen. Het goede nieuws: voor zo’n onvergetelijke ervaring hoef niet ver te reizen, het kan namelijk gewoon in Nederland, in Pampus welteverstaan. Ok, dat klinkt niet zo exotisch als een verblijf van twee weken op de Seychellen, maar interessant is het wel.

Verwacht geen wuivende palmbomen of een helder blauwe zee met een prachtig zandstrand, helemaal voor jou alleen. In niets lijkt Pampus op het beeld wat je wellicht hebt bij een onbewoond eiland. Dus waarom zou je juist hier willen overnachten? Om de doodeenvoudige reden dat Pampus het eiland is waar je daadwerkelijk ben overgeleverd aan je eigen zelfredzaamheid.

Een zelfvoorzienend eiland als toeristische attractie

De bedoeling van Pampus is tweeledig aldus de grote man achter het project, van Nouhuys. Zijn droom: ervoor zorgen dat Pampus weer, net als in lang vervlogen tijden, volledig zelfvoorzienend en duurzaam wordt. Dat zijn initiatief gaat slagen, daar twijfelt hij niet aan. Inmiddels heeft de eerste groep idealistische vakantiegangers een voorproefje kunnen nemen. Een vriendinnengroep mocht als eerste ervaren wat het is om te overnachten op een onbewoond eiland en, je raadt het al, ze waren lyrisch. “Het is echt een onbewoond eiland, met een echte sterrenhemel. Net als op vakantie.”

Drinkwater uit regenwater

Om het eiland echt economisch rendabel te maken moet er nog wel het een en ander gebeuren. Zo is er nog geen stromend water wat voldoet aan de wettelijke eisen om het drinkwater te kunnen noemen. Via een ingenieus filtersysteem wil men dat probleem met regenwater gaan ondervangen. Als dat probleem is opgelost, zo stelt van Nouhuys, is er sprake van een terugkeer naar de situatie van 1895. Destijds was het huidige Pampus onderdeel van de Stelling van Amsterdam, de verdedigingslinie rond de hoofdstad. Voorlopig is het nog niet zover en wordt er ook gekeken naar alternatieve manieren om zelfvoorzienend te worden.

pampus-eiland-thedailygreen

Lees ook: Over 6 jaar is het zover: de eerste zero-energie stad!

Zelf groente verbouwen en energie opwekken

Een van de manier om dat te realiseren is het opwekken van energie en het verbouwen van eigen groenten ten behoeve van het restaurant op het eiland. Dat past in de filosofie die van Nouhuys voor ogen heeft: “Ik wil niet dat Pampus zo’n eiland wordt waar je naartoe gaat en denkt: schattig hoe onze voorouders dat hebben opgelost. Ik wil dat wat in 1895 is bedacht een inspiratiebron is voor hoe het we nog steeds doen. Anders blijft het bij leuke weetjes.” Pampus wil zijn bezoekers met de neus op de feiten drukken:

“We moeten allemaal leren omgaan met schaarste. Energie en water zijn in de toekomst niet altijd voorhanden. Hoe gaan we daarmee om?”

“We willen graag dat mensen dit meekrijgen: je bent hier op een eiland en dat betekent dat dingen wat anders gaan dan anders. Je kunt hier niet eindeloos bestellen en consumeren. Dat kan natuurlijk nooit, maar dat vergeten we makkelijk omdat we de maatschappij hebben ingericht alsof dat wel zo is.”

Wat vind jij van dit initiatief? Laat het ons weten in de reacties hieronder!