bleutech-park-thedailygreen

Over zes jaar is het zover: de eerste zero-energy stad!

Je zou het misschien niet zeggen, maar Las Vegas is behalve de gokhoofdstad van de Verenigde Staten, ook de stad van de technologische vooruitgang. Hier verrijst binnenkort namelijk een uniek staaltje bouwkunst. Plaats van handeling is de Las Vegas Valley en hier zal de eerste mini-stad worden gebouwd met een volledig digitale infrastructuur met uitsluitend gebouwen die voldoen aan de zero-energy norm. Kortom, een zeer idealistisch project met een prijskaartje van ruim 7.5 miljard dollar. De naam van het project is inmiddels ook vrijgegeven: Bleutech Park. De bouw duurt naar schatting zes jaar.

Het idee voor een dergelijke mini-stad is niets minder dan een megaproject. Het bedrijf achter het plan, REIT, Bleutech Properties, Inc., is de grootste sponsor van het project en is hiervoor een samenwerking aangegaan met onder andere Martin-Harris Construction en Cisco. 

Zero-energy

Om je alvast een idee te geven van de baanbrekende technologieën die worden gebruikt om het energieverbruik tot een minimum te beperken zullen we even een kleine opsomming maken:

  • zelfherstellend beton
  • hernieuwbare energie
  • Artificial Intelligence
  • Internet of Things

Behalve de bovengenoemde technologieën komt er ook een bijzondere constructie van stalen bomen die regenwater opvangen, zonne-energie omzetten en als koelsysteem kan werken). Vanzelfsprekend is dat slechts een beperkte opsommingen, zo kunnen we er ook van uit gaan dat er elektrische voertuigen zullen rijden zoals Tesla wagens en elektrische fietsen.

High Tech in Bleutech Park

Een mini-stad bouwen in het midden van de woestijn is geen sinecure, vooral als die ook nog eens volledig zou gaan draaien op hernieuwbare energie. Om dat doel te bereiken, maakt Bleutech Park gebruik van fotovoltaïsch glas als standaardmateriaal in alle gebouwen. In sommige gevallen worden complete gebouwen voorzien van zonnepanelen.

zero-energy-stad-thedailygreen
Via: Bluetechpark.com

Lees ook: Amsterdam krijgt het eerste ‘energy zero hotel’ ter wereld!

Zelfherstellende materialen

De constructie maakt gebruik van zelfherstellende materialen die polymeren bevatten die op elkaar reageren. Op die manier worden de gevolgen van eventuele barsten direct opgevangen en is de veiligheid van de constructie gewaarborgd. De stad krijgt daarnaast een eigen afvalverwerkingsinstallatie, waterzuiveringssysteem en luchtzuiveringsinstallatie.

Het meest indrukwekkende onderdeel van de mini-stad is volgens Newswire dat de gebouwen in staat zijn om energie te absorberen en opnieuw te gebruiken. Door het gecombineerde gebruik van diverse technieken zou het Bleutech Park 100 procent emissievrij moeten zijn.

Banen creëren door groen bouwen en technologie

De bouw van de ministad zal naar verwachting 25.000 banen opleveren. Dat brengt een hele andere uitdaging met zich mee. Ook al zijn de technieken die worden gebruikt niet geheel nieuw, in veel gevallen is het geen basiskennis voor de meeste bouwvakkers. Om dat op te vangen zal er een on-site training worden gegeven om de benodigde vaardigheden te verwerven. Te denken valt aan het besturen van de onbemande voertuigen die worden gebruikt om op gevaarlijke en moeilijk bereikbare plaatsen te werken.

Betaalbare woningen

Bleutech Park wordt in ieder geval een stad zoals er zovelen zijn. Zo zijn er plannen voor winkels, entertainment centra, kantoren en dergelijke. Om een ​​breed scala aan inwoners en werknemers aan te trekken, inclusief bijvoorbeeld leraren, brandweermannen, politieagenten en verpleegkundigen, zal de ministad naast de geplande “ultraluxe” woningen en hotels, ook betaalbare huisvesting gaan bieden.

Stad van de toekomst

Met de toepassing van een groot aantal technieken om meer energiebewust te leven ontstaan ook andere vragen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de beveiliging van zo’n stad? Gaan we naar een systeem toe waarin we 365 dagen per jaar, 7 dagen per week en 24 uur per dag worden beveiligd op basis van biometrische gegevens? En hoe zit het met onze privacy? 

De technologie en duurzaamheid van Bleutech Park zijn zeker intrigerend en, indien succesvol, zou de mini-stad een blauwdruk kunnen zijn of worden voor de bouw van andere zero-energy steden. Het biedt daarnaast mogelijkheden voor het bebouwen van steden in gebieden die zich daar momenteel niet voor lenen vanwege het ontbreken van de benodigde infrastructuur. Al met al zijn zaken als beveiliging en privacy een belangrijk aandachtspunt voor toekomstige inwoners van de mini-stad nabij Las Vegas. Meer informatie kun je vinden op de website van het park.