duurzaam-energie-thedailygreen

Overstappen op duurzame en groene energie: 5 voordelen!

Het energieverbruik is een hot item de laatste jaren. Steeds vaker wordt je als consument gewezen op het belang van duurzame energiebronnen. Grijze energie is op zijn retour, kolencentrales zijn een fenomeen uit lang vervlogen tijden en over een niet al te lange periode zal ook de gaskraan alleen nog maar te bezichtigen zijn in het museum. Het gaat dus goed met het verduurzamen van Nederland, maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van duurzame energie en wat merken je er zelf van?

Duurzame energie

De keuze voor groene, duurzame stroom is vaak meer dan een keuze voor een lagere energierekening. Door gebruik te maken van duurzaam opgewekte stroom beperk je de impact van de productie van energie en lever je een bijdrage aan een schoner milieu. De bijdrage zijn groter dan je in de eerste instantie zou denken. Energie besparen is en blijft nog steeds belangrijk, ook in dit geval. Als jij bijvoorbeeld duurzame energie gebruikt, maar wel de hele dag de airco aan hebt, bespaar je hier niet veel mee. Zorg dus dat je de lichten uitdoet wanneer je niet in de kamer bent, geen opladers in het stopcontact laat zitten en je televisie echt uit zet als je deze niet gebruikt (dus niet op stand-by). Ook kun je ervoor zorgen dat er overal in het huis Ledlampen hagen. Deze zijn namelijk zuiniger dan gloeilampen en spaarlampen.

De voordelen van groene stroom

Dat groene stroom beter is voor het milieu weten we ondertussen wel. Maar wat maakt het nu beter en waarom is het zinvol om over te stappen? Groene stroom zorgt voor minder CO2-uitstoot en heeft daardoor een veel kleinere milieu-impact dan de energie die wordt gewonnen uit fossiele brandstoffen. Maar dat wist je wellicht al. Hernieuwbare energie heeft echter nog een pak andere voordelen, waaraan je misschien nog niet had gedacht.

1 Onuitputtelijk

De duurzame bronnen die we gebruiken voor groene stroom zijn niet enkel milieuvriendelijk, ze zijn ook eindeloos beschikbaar. Zonlicht, wind en waterkracht kunnen we blijven benutten zolang de aarde bestaat. Alle investeringen die we nu doen, blijven dus ook op de lange termijn vruchten afwerpen.

2 Lokaal geproduceerd

Hernieuwbare elektriciteit of groene stroom wordt vaak lokaal geproduceerd. Dat is dan ook de reden dat er talloze nieuwe ‘kleine’ energiebedrijven ontstaan die hiervan profiteren. Kijk maar eens naar het verhaal achter een bedrijf als Vandenbron. Die energiemaatschappij is feitelijk ontstaan doordat drie vrienden een aantal windmolens zagen staan en zich afvroegen op de opgewekte energie van die windmolens niet gewoon aan particulieren verkocht kon worden. Lokaal geproduceerde duurzame energie hoeft dus niet langer geïmporteerd te worden, maar wordt vaak lokaal betrokken, rechtstreeks van de producent.

3 Goedkoper

Te vaak wordt er redelijk vaag gedaan over de prijs van groene energie. Je zou denken, als het kostenbesparend geproduceerd kan worden, is het goedkoper. Dat klopt gedeeltelijk. In feite is het produceren van duurzame energie duur. De overheid subsidieert juist de productie van schone energie waardoor het aan het einde van de rit goedkoper is.

4 Niet langer afhankelijk

Naar mate de beschikbaarheid van duurzame energievormen toeneemt, neemt ook de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen af. Er is dan dus geen behoefte meer aan brandstoffen zoals olie, aardgas en kolen. Nu is het wel zo dat de ontwikkeling, of liever het benutten van duurzame energie pure noodzaak is. De voorraad aan fossiele brandstoffen raakt om een gegeven moment op. De voorraden die er nog wel aanwezig zijn, brengen vaak hoge kosten met zich mee om te delven. Denk bijvoorbeeld aan aardgasvelden die erg diep in de grond zitten. Het winnen van dergelijke brandstoffen zal dus in de toekomst onhoudbaar duur worden wat de noodzaak van alternatieve energiebronnen noodzakelijk maakt.

5 Zelf duurzame energie opwekken

De kans dat je als particulier zelf ‘even’ een aardgasveld kunt gaan ontginnen is nihil. Met duurzame energiebronnen als windenergie en zonne-energie is dat een heel ander verhaal. Dat betekent dat je een eventueel overschot aan energie kunt ‘terug leveren’ aan het energiebedrijf. Zo verdien je dus ook nog eens aan schone energie.

Hoe duurzaam is jouw energie? Laat het ons weten in de reacties hieronder!