zonne-energie-rendabel-thedailygreen

Wanneer is zonne-energie eigenlijk rendabel?

Nu de populariteit van alternatieve energiebronnen toeneemt, komen er steeds meer mogelijkheden voor de gewone consument om ook gebruik te maken van duurzame energie. Het gebruik van zonne-energie kan daarom interessant en voordelig zijn. Belangrijk hierbij zijn de voorwaarden om optimaal te kunnen profiteren van deze ecologisch verantwoorde energiebron zodat zonne-energie rendabel is.

Investeren in zonne-energie

De aanschaf van duurzame producten als zonnepanelen is vaak een hele investering. Als je zelf overweegt over te stappen op zonne-energie is een van de bepalende factoren het rendement. Kort gezegd: op welke termijn verdien je de investering terug? Duurzame producten als zonnepanelen kennen een vrij hoog rendement wat zich vertaald in een terugverdientijd.

Factoren bij terugverdientijd

Om een goed beeld te krijgen van de periode waarin de investering wordt terugverdiend is de energieprijs van belang. Daarnaast is het niet geheel onbelangrijk om te weten of je de opgewekt energie ook terug gaat leveren aan de energiemaatschappij. De belangrijkste aspecten zetten we even op een rij:

  • soort zonnepaneel
  • plaatsing
  • weersomstandigheden
  • leeftijd
  • vuil

zonne-energie-thedailygreen

Lees ook: Zonnepanelen kopen: waar moet je op letten!

Soort zonnepaneel

Net zoals bij veel goederen is ook bij zonnepanelen de kwaliteit van belang om een goed rendement te behalen. Wat betreft de zonnepanelen die op de Nederlandse markt te koop zijn, kunnen we in principe drie verschillende soorten onderscheiden:

  • monokristallijn zonnepanelen
  • polykristallijn zonnepanelen
  • dunne film zonnepanelen

In Nederland wordt vaak gebruik gemaakt van zowel monokristallijn en polykristallijn. Wat betreft de opbrengst is het verschil verwaarloosbaar. De keuze voor een van beide soorten is afhankelijk van het type zonlicht (direct of indirect).

In een enkel geval kan er gekozen worden voor zogenaamde ‘dunne film zonnepanelen’. In veel gevallen is dit een optie als het beschikbare budget een belangrijke rol speelt. Dit tye zonnepaneel is veruit de goedkoopste optie, maar biedt een aanzienlijk lager rendement.

Plaatsing

De plaatsing van de zonnepanelen is een andere factor die van invloed is op het rendement. In een ideale situatie worden de zonnepanelen in een hoek van 35 graden geplaatst en zijn ze gericht op het zuiden. Een afwijkende hoek zorgt in de praktijk voor minder rendement.

Weersomstandigheden

De meest ideale situatie om een hoog rendement te behalen bestaat niet. Je bent ten alle tijden afhankelijk van factoren die de opbrengst beïnvloeden, zoals het weer. Bij een temperatuur van 25 graden Celcius behaal je het hoogste rendement. Is het te warm, dan wordt het rendement al snel lager. Zorg daarom bij de plaatsing van de zonnepanelen voor voldoende ruimte. Op die manier bevorder je de luchtcirculatie en worden de zonnepanelen niet (te) snel warm.

zonne-energie-zonnepaneel-thedailygreen

Lees ook: Duurzaam wonen: alles wat je moet weten!

Leeftijd

Ook de leeftijd van de zonnepanelen speelt een rol bij het rendement. Gedurende de eerste tien jaar behaal je het hoogste rendement. In de periode daarna zakt dit langzaam tot circa 80 procent bij zonnepanelen die 25 jaar of ouder zijn.

Voorbeeld

Om een voorbeeld te geven kunnen we even uitgaan van een huishouden van 4 personen. Het gemiddelde energieverbruik ligt dan gemiddeld op een niveau van 4.600 kWh (kiloWattuur) per jaar. Omdat de opbrengst van zonnepanelen in de eerste 10 jaar het hoogste is, rekenen we met een factor van 0.85. Dat betekent dat de theoretische opbrengst 5.400 kWh moet bedragen. Op basis van een opbrengst van 250 Wp (Wattpiek) per paneel, zijn er 22 panelen nodig. De aanschafkosten voor een dergelijke installatie bedragen ongeveer € 10.200,-. Tegenover dat bedrag staat een besparing € 1.020,- waardoor de volledige kosten in 10 jaar  zijn terugverdiend.

Heb jij zonnepanelen? Zo ja, wanneer had jij het terugverdient? Laat het ons weten in de reacties hieronder!