duurzame-kampeervakantie-thedailygreen

4 Tips voor een duurzame kampeervakantie!

Vanwege het coronavirus is het nog maar afwachten of we deze zomer op vakantie kunnen. De kans is in ieder geval zeer gering dat je zonder problemen met het vliegtuig naar een ver oord kunt vliegen. Als je al vakantie wil vieren, wordt het waarschijnlijk dicht bij huis. In Nederland zijn natuurlijk genoeg plekken om naartoe te gaan, maar ook in de landen om ons heen zijn prachtige gebieden om te ontdekken. Aangezien hotels in coronatijd geen optimale plek zijn om te verblijven, kiezen veel mensen er voor om te gaan kamperen komende zomer. Bij een kampeervakantie kun je veel makkelijker anderhalve meter afstand houden en kun je daarom nog meer genieten van de vrijheid die je hebt. Daarnaast is kamperen een veel duurzamere manier van op vakantie gaan dan met het vliegtuig naar een all inclusive hotel. Wij geven je enkele tips voor een duurzame kampeervakantie.

Eco-campings

Zowel in Nederland als in de landen om ons heen zijn genoeg eco-campings te vinden. Deze campings mogen het ‘eco’ keurmerk alleen dragen als ze er zo veel rekening houden met het klimaat. Ze moeten dan aan een aantal strenge eisen voldoen. Dat betekent dus bijvoorbeeld waterbesparende douches, energiezuinige lampen, zonnepanelen enzovoort. Op campings.com/nl zijn er meer dan genoeg eco-campings te vinden.

Kampeermiddel

De meest milieuvriendelijke manier van kamperen is natuurlijk met een tent. Slapen op een matje of luchtbed in een tent kost immers weinig energie. Andere kampeermiddelen zijn bijvoorbeeld caravans of campers. Deze vormen van kamperen kosten relatief een stuk meer energie dan een tent, maar het is nog altijd heel goed mogelijk om te besparen op energiegebruik. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van zonnepanelen. 

Kamperen in Nederland

Dit jaar is met uitstek het jaar om lekker te gaan kamperen in eigen land. Ver weg op vakantie gaan lijkt niet tot de opties te behoren en aangezien er genoeg mooie plekjes in ons eigen land te vinden zijn, kiezen veel mensen ervoor om in Nederland te blijven. Gelukkig zijn er ook meer dan genoeg Campings in Nederland te vinden. Een ander voordeel van dichtbij huis kamperen is dat je niet ver hoef te reizen. Op die manier bespaar je een hoop brandstof, wat goed is voor het milieu en het milieu.

Ruim je kampeerplek op

Op veel plekken in Europa mag je wildkamperen, soms zelfs gratis. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan Schotland of Scandinavische landen. Om de natuur niet te schaden, is het wel belangrijk dat je de kampeerplek netjes achterlaat bij vertrek. Dat geldt natuurlijk ook als je op een camping hebt gestaan, maar dan wordt er wel gecontroleerd of je het netjes hebt achtergelaten. Als je wildkampeert, is er niemand om je te controleren.