opwarming-aarde-kost-miljarden-levens-thedailygreen

Klimaatcrisis: maximale opwarming wellicht 5 graden

Het wordt in een rap tempo warmer op aarde en dat kan volgens een onderzoek dramatische gevolgen hebben. In een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences werden de klimaatsceptici nogmaals met hun neus op de feiten gedrukt. Als we de komende vijftig jaar doorgaan met het opwarmen van de planeet, dan is het niet uitgesloten dan bepaalde plekken onbewoonbaar worden. Dat lot bedraagt mogelijk zo’n drie miljard bewoners van de aarde. Om het even duidelijker te schetsen: dat is bijna de helft van de wereldbevolking.

In 2070 mogelijk te warm

In het huidige tempo kan in 2070 het punt worden bereikt dan een groot deel van de wereld te warm is geworden voor bewoning. De enige ‘positieve’ kanttekening is dat het hier gaat om een ‘worst case scenario’. Desalniettemin is het vooruitzicht somber. De onderzoekers die hun resultaten publiceerden stellen dat elke graad opwarming gevolgen heeft voor 1 miljard mensen. Dat betekent in veel gevallen dat men gedwongen is om een andere plek te zoeken om zich te bewapenen tegen de toegenomen temperaturen. De onderzoekers benadrukken dat die laatste optie niet voor iedereen een realistisch alternatief is. Ook werd laatst duidelijk dat met name in Europa de temperatuur rap stijgt.

Menselijke factoren

De snelheid waarmee de aarde opwarmt is overigens geen vaststaand gegeven. De voorspellingen op dit punt lopen nogal uiteen en zijn beïnvloedbaar door menselijk handelen. Zo gaan de onderzoekers uit van een opwarming van minimaal 1.5 graag, maar het is niet uitgesloten dat dit op kan lopen naar 5 graden. Dat verschil is verklaarbaar doordat de uiteindelijk opwarming mede afhankelijk is van menselijke factoren waaronder de CO2-uitstoot van bedrijven.

Gemiddelde temperatuur van 29 graden

De onderzoekers stellen dat de gemiddelde temperatuur op aarde in sommige gebieden 29 graden zou zijn. Dat lijkt wellicht niet veel, maar dat komt overeen met de gemiddelde temperatuur in de Saharawoestijn. In de toekomst zou dat echter ook de realiteit kunnen worden voor landen als Australië, India, Nigeria, Pakistan, Indonesië en Soedan. Ook al lijkt 29 graden nou niet echt iets om van wakker te liggen: de gemiddelde temperatuur ligt voor de meeste delen in de wereld op zo’n 11 tot 15 graden. Diverse gebieden in onder andere Zuid-Azië kennen momenteel een gemiddelde temperatuur van 20 tot 25 graden.

Bron: Nu.nl