verwarming-aarde-europa-thedailygreen

Heel Europa warmt sneller op dan het gemiddelde wereldwijd

Natuurlijk hoeven we je niet te vertellen dat het de laatste jaren warmer is geworden op aarde. Alle gegevens laten zien dat de klimaatverandering een feit is. We missen niet alleen de Elfstedentocht, maar ook de zomers zijn de laatste jaren behoorlijk warmer geworden. Om het nog erger te maken: in Europa wordt het zelfs warmer dan in andere delen van de wereld. Deze klimaatverandering moet tegen gegaan worden en op de korte termijn.

Twee graden temperatuurstijging

De afgelopen vijf jaar was het gemiddeld twee graden warmer dan de gemiddelde temperatuur in de tweede helft van de 19e eeuw. Om dit even duidelijk te illustreren: het mondiale gemiddelde is 1.1 graag. Dar zitten we dus bijna een volle graad boven. Die gegevens werden openbaar gemaakt door het onderzoek van Copernicus, het aarde-observatieprogramma van de Europese Unie. Het afgelopen jaar, 2019, was het warmste jaar ooit.

Verklaring opwarming ontbreekt

Een logische verklaring voor die schrikbarend snelle opwarming van Europa is moeilijk te geven. Ook Richard Engelen van de Europese Copernicus Atmosfeerdienst, tast in het duister: “De wereld warmt niet overal even snel op. Het gebied rond de Noordpool bijvoorbeeld gaat nog veel harder. Er wordt nu onderzoek gedaan naar de oorzaak van de snellere opwarming in Europa.” De bevindingen worden ook bevestigt door Peter Siegmund van het KNMI. Ook hij tast in het duister als het gaat om het vinden van een geloofwaardige verklaring. “De oceanen warmen langzamer op dan het wereldgemiddelde, en de continenten dus sneller. De wereld was de afgelopen vijf jaar 1,1 graad warmer dan pre-industrieel (1850 – 1900), terwijl de continenten gemiddeld 1,7 graad warmer waren. Van de continenten warmt Europa het meest op. Dat is wel bijzonder.”

Klimaatakkoord

Het grootste probleem is de vraag hoe we om moeten gaan met deze temperatuurstijging. Doordat veel sectoren afhankelijk zijn van de juiste gegevens is het ontbreken van een verklaring lastig. Landbouwers vertrouwen immers op de aangeleverde data en kunnen zou hun bedrijfsvoering er op aanpassen. Dat geldt ook voor andere sectoren zoals het toerisme. Naast het economische belang is er ook nog een politieke kant. In het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 is immers afgesproken dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot maximaal twee graden en bij voorkeur juist eerder in de buurt moet liggen van 1.5 graden. Om dit doel te verwezenlijken zijn tal van initiatieven genomen om de opwarming te beperken. Sterker nog, de afgesproken inspanningen zouden aangescherpt moeten worden. Om dit te bereiken was het de bedoeling om dit jaar nog een klimaatconferentie te organiseren, maar door de coronacrisis is dit verschoven naar 2021.

Hard aan de slag met beleidsaanpassingen

Engelen laat in ieder geval weten dat het belangrijk is dat mensen geconfronteerd blijven worden met wat er met klimaat aan de hand is. “We hebben wel mooie doelen afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs. Maar de concentratie van broeikasgassen neemt nog altijd toe, en dit rapport laat zien dat we er echt heel hard mee aan de slag moeten.”

Bron: Nos